Sari direct la conținut

NATO își exprimă solidaritatea cu România după ce o dronă rusească a căzut pe teritoriul țării noastre

HotNews.ro
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images
Jens Stoltenberg, Foto: Kenzo Tribouillard / AFP / Profimedia Images

Aliații NATO și-au exprimat miercuri „solidaritate puternică” cu România, după ce țara i-a informat faptul că ceea ce par a fi bucăți dintr-o dronă rusească au căzut pe teritoriul României, a spus alianța, relatează Reuters.

„Continuăm să monitorizăm situația îndeaproape și rămânem în contact strâns cu Aliatul nostru România”, a spus NATO într-un comunicat.

  • „Autoritățile române au confirmat că pe pământ românesc, aproape de granița cu Ucraina, au fost găsite resturi, posibil de la o dronă.
  • Autoritățile române investighează incidentul. România a informat aliații NATO despre acest incident în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat o puternică solidaritate cu România.
  • De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în strânsă legătură cu aliatul nostru România”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă rusească folosită în atacul din noaptea de duminică spre luni au căzut pe teritoriul țării noastre, după ce președintele României Klaus Iohanis a spus cu o zi în urmă că nu a existat „nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” care să fi ajuns în România în urma atacului lansat de ruși luni asupra porturilor ucrainene de la Dunăre.

Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi.

Dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”, a declarat președintele Klaus Iohannis, în deschiderea Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M), care are loc miercuri la București.

Întrebat ulterior cum explică faptul că timp de două zile oficialii statului român – inclusiv el – au negat categoric un incident semnalat de Ucraina încă de luni, Iohannis a susținut că „trebuie să înțelegem” că în situație de război lucrurile se schimbă de la o zi la alta și nu a condamnat niciun moment Ministerul Apărării pentru că a negat timp de două zile ceea ce Kievul a insistat că s-a întâmplat.

Președintele a spus că „toată comunicarea a fost făcută cu bună-credință”, că nu puteau fi transmise astfel de informații fără dovezi și s-a declarat „convins că ministrul Apărării i-a transmis acele informații „cu bună-credință”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro