Sari direct la conținut

Nava- ambulanță Ocean Viking a salvat 92 de migranţi în Mediterana

HotNews.ro
Nava Ocean Viking salvand migranti, Foto: Michael Bunel / Zuma Press / Profimedia Images
Nava Ocean Viking salvand migranti, Foto: Michael Bunel / Zuma Press / Profimedia Images

Ocean Viking, nava-ambulanţă închiriată de SOS Méditerranée, a salvat sâmbătă după-amiază 92 de migranţi aflaţi în primejdie la bordul unei bărci pneumatice “supraîncărcate şi dezumflate” în largul coastei Libiei, a anunţat ONG-ul umanitar cu sediul la Marsilia (sudul Franţei), notează AFP.

Printre persoanele evacuate se numără “nouă femei şi aproximativ 40 de minori neînsoţiţi”, a adăugat ONG-ul pe Twitter, postând fotografii cu operaţiunea de salvare.

Supravieţuitorii, cei mai mulţi “epuizaţi, unii suferind de arsuri din cauza benzinei şi răni”, au primit îngrijiri de la SOS Méditerranée şi o echipă a Crucii Roşii.

Unii, prea slabi, au trebuit transportaţi pe targă şi încălziţi cu pături.

ONG-ul a indicat în cursul serii că autorităţile italiene i-au atribuit portul Salerno (vest) “ca loc sigur pentru debarcare”. Acesta este situat la 450 de mile marine (aproximativ 833 de kilometri) de locul unde se afla în acel moment Ocean Viking.

“Prognoza meteo deteriorându-se, ne temem că navigarea prelungită va afecta starea fragilă a supravieţuitorilor”, a spus ONG-ul într-un comunicat.

La începutul lui ianuarie, mai multe ONG-uri internaţionale angajate în operaţiuni de salvare a migranţilor în Marea Mediterană au denunţat dorinţa guvernului italian de extremă dreapta “de a obstrucţiona acordarea de asistenţă persoanelor aflate în dificultate”.

Organizaţiile au subliniat efectele încrucişate ale unui decret care obligă navele să meargă “fără întârziere” într-un port italian după fiecare salvare şi atribuirea acum obişnuită a unor porturi foarte îndepărtate, reducând capacitatea de asistenţă.

Mediterana Centrală este cea mai periculoasă rută migratorie din lume, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie. Agenţia ONU estimează că în 2022, acolo au dispărut 1.417 migranţi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro