Sari direct la conținut

Închisoare cu suspendare pentru socrii lui Cătălin Cherecheș. Au încercat să mituiască o judecătoare pentru a-l scăpa de închisoare pe fostul primar din Baia Mare

HotNews.ro
Cătălin Cherecheș și Tabita Gliga la cununia lor, Foto: Inquam Photos / Ghita Porumb
Cătălin Cherecheș și Tabita Gliga la cununia lor, Foto: Inquam Photos / Ghita Porumb

Socrii lui Cătălin Cherecheș au fost condamnați joi la trei ani, respectiv doi ani și jumătate de închisoare cu suspendare, decizia Tribunaului Mureș nefiind definitivă. Ei sunt acuzați că ar fi încercat să dea mită mamei unei judecătoare pentru a pronunța o soluţie favorabilă în dosarul de corupţie al fostului primar din Baia Mare. Între timp, Cherecheș a fost condamnat definitiv la închisoare, a fugit din țară cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței și a fost extrădat recent din Germania.

Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru dare de mită. Ca pedeapsă complementară, Tribunalul Mureș a stabilit ca pe o perioadă de trei ani să îi fie interzis dreptul de a fi aleasă în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

De asemenea, Claudia Gliga va trebui să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin sau la Primăria Reghin, judeţul Mureş, pentru o perioadă de 120 zile.

Instanţa a decis și confiscarea sumei de 50.000 euro de la Claudia Gliga, banii „reprezentând suma de bani remisă de inculpată magistratului F.H.G.R. prin intermediul colaboratorului cu identitate reală F.H.R.”.

Dorin Petru Gliga a fost condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru complicitate la dare de mită. Ca pedeapsă complementară, îi este interzisă exercitarea dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat pe o perioadă de doi ani. Și în cazul acestuia instanța a decis să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin sau la Primăria Reghin, pe o perioadă de 100 zile.

Socrii fostului primar vor rămâne în continuare sub control judiciar, a mai decis Tribunalul Mureș.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată.

Soacra primarului din Baia Mare, prinsă în flagrant când îi dădea 50.000 de euro mamei unei judecătoare

Socrii lui Cătălin Cherecheş au fost trimiși în judecată de DNA în 19 decembrie, fiind acuzați că ar fi încercat să dea mită între 50.000 și 100.000 de euro mamei unei judecătoare.

În 8 noiembrie, Claudia Gliga, soacra lui Cătălin Cherecheș, a fost prinsă în flagrant în timp ce îi dădea mită 50.000 de euro mamei unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj care ar urma să pronunțe decizia definitivă în dosarul de corupție al primarului.

Ulterior, Claudia Gliga a fost reținută de procurorii DNA, pentru dare de mită, alături de socrul edilului, acuzat de complicitate la dare de mită.

Acuzațiile aduse de DNA socrilor lui Cherecheș:

  • „În data de 25 noiembrie 2023, în contextul în care un afin al lor era judecat într-un dosar de corupție, aflat în faza apelului, inculpata ar fi luat legătura cu o persoană (martor în cauză), ruda unuia dintre judecătorii din complet, și s-ar fi oferit să achiziționeze o afacere pe care aceasta din urmă o deținea pe raza județului Mureș cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 euro, indicând totodată și posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Această “ofertă” inițială ar fi fost valabilă doar în condițiile în care magistratul respectiv ar fi urmat să pronunțe o sentință favorabilă (soluție mai blândă) în cauza în care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru săvârșirea unor presupuse infracțiuni de corupție.
  • Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecătorului, prin intermediul aceluiași martor, suma de 50.000 euro, reprezentând un avans dintr-o sumă care nu a fost cuantificată până în prezent, dar cel puțin egală cu suma menționată anterior, restul urmând a fi remiși după data când instanța de judecată ar fi urmat să pronunțe în cauza respectivă o soluție de achitare.
  • În contextul menționat mai sus, în data de 08 noiembrie 2023, într-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis și alte foloase necuvenite, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
  • În demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutată de soțul său atât moral, cât și material, acesta din urmă asigurându-i soției sale transportul atât în vederea „rezolvării problemei” la Baia Mare, cât și ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro”.

„Povești de gospodine”

Cătălin Cherecheş a susținut că el nu a avut nicio legătură cu încercarea de mituire a judecătoarei, descriind toată întâmplarea drept „tot felul de poveşti de gospodine….”.

  • „…Nu ştiu ce au avut oamenii ăştia in cap. Au vrut să-mi facă cadou o astfel de chestiune şi au considerat că cineva ar aprecia astfel de cadouri. Deci eu consider că din perspectiva mea ca şi cetatean, respectiv din perspectiva mea, ca şi primar al municipiului Baia Mare, ca şi om care se afla la un moment final într-un dosar care urmează a fi evaluat şi a se realiza pronunţarea de către completul de judecată în care se află doamna judecător, afectată sau pusă în vreun fel sub o astfel de situaţie de către mamă, soacră şi aşa mai departe, aşa cum participantele la acel parcurs de la prăjituri la bani, la firme şi la tot felul de poveşti de gospodine….”, a susținut primarul din Baia Mare într-un clip postat pe pagina sa de Facebook.

În 24 noiembrie, Cătălin Cherecheș a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită. În completul de judecată s-a aflat judecătoarea căreia socrii lui Cherecheș au încercat să îi dea mită.

Cu câteva ore înaintea pronunțării sentinței, Cherecheș a reușit să fugă din țară, deși se afla sub control judiciar și era dat în consemn la frontieră. El a reușit să iasă din țară folosind cartea de identitate a unui verișor.

Cătălin Cherecheș a fost prins apoi în Germania, iar în 19 martie a fost adus în România, fiind încercerat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro