Negocieri la Parlament. PSD, USR, PNL și UDMR au convenit formarea unui guvern care să continue „drumul european al țării”. Textul rezoluției comune
Cele patru partide, alături de reprezentanții minorităților naționale, au convenit formarea unei coaliții guvernamentale care să blocheze ascensiunea la putere a dreptei radicale, reprezentate de către AUR, SOS România și POT.
UPDATE 18.52 : Ședința conducerilor PSD, USR, PNL, UDMR și a minorităților naționale s-a încheiat, părțile adoptând o rezoluție în patru puncte care stă la baza viitoarei guvernări comune. Redăm integral textul rezoluției:
- Formarea unei coaliții pentru stabilitate și modernizare
Astăzi, am convenit asupra constituirii unei viitoare coaliții care să asigure stabilitatea guvernării și să implementeze măsuri concrete pentru modernizarea României, în beneficiul tuturor cetățenilor. - Reafirmarea parcursului european și euroatlantic al României
Ne reafirmăm hotărârea de a menține și consolida angajamentul României față de valorile și parteneriatele europene și euroatlantice, ca piloni ai securității și prosperității naționale. - Angajamentul pentru dezvoltare și reforme
Ne asumăm responsabilitatea de a evita izolarea internațională a României, de a susține un ritm solid al dezvoltării economice și de a proteja parcursul european al țării, absorbția fondurilor europene, a reformelor din PNRR, aderarea la spațiul Schengen și OCDE. - Apel către cetățenii României, indiferent că trăiesc în țară sau în afara granițelor
Facem un apel către toți cetățenii României ca, la viitorul scrutin electoral de duminică, 8 decembrie 2024, să meargă la vot. Să voteze informat și rațional, să aleagă România proeuropeană, democratică și sigură și să respingă izolaționismul, extremismul și populismul.
Textul rezoluției a fost citit de către președintele PNL, Ilie Bolojan. Partidele nu au intrat în discuții detaliate legate de programul comun de guvernare.
„Discuțiile pentru programul de guvernare urmează să înceapă de săptămâna viitoare, până duminică urmând să ne concentrăm pe campania electorală”, a precizat Ilie Bolojan.
Semnatarii rezoluției sunt: Sorin Grindeanu din partea PSD, Ilie Bolojan (PNL), Dominic Fritz (USR), Cseke Attila (UDMR) și Varujan Vosganian (grupul minorităților naționale).
Întâlnirea de miercuri seară este prima la care participă conducerile tuturor celor patru formațiuni cu viziuni pro-europene după alegerile parlamentare din 1 Decembrie care au avut drept deznodământ un Parlament fragmentat cu 7 partide.
Acord între Lasconi și Ciolacu
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și lidera USR Elena Lasconi s-au întâlnit marți după-amiază pentru a negocia formarea unui majorități parlamentare din care să facă parte cele două formațiuni. La finalul discuțiilor, Ciolacu a postat un mesaj pe Facebook în care precizează că i-a transmis lui Lasconi că „drumul european al țării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiționale, identitatea națională și credința acestui neam”.
Înainte de ședința de guvern de astăzi, premierul a subliniat că este „foarte clar” ce se va decide în întâlnirea din această seară, și anume „o majoritate parlamentară care va fi baza unei majorități pro-europene guvernamentale”. „Tragem un semnal clar și implicit ce duce la susținerea doamnei Elena Lasconi”, a spus liderul PSD.
„Cred că se va semna un document în acest sens. Acest subiect o ajută implicit pe doamna Lasconi. O coaliție pro-europeană o ajută”, a adăugat liderul PSD.
Întrebat dacă tot el va fi premier în următorul executiv, Ciolacu, a spus că întâi se face coaliția pro-europeană pentru Executiv. „Pe urmă, după (turul doi al prezidențialelor de duminică), mai apare un jucător, dar e un mesaj pe care-l transmite și PSD și PNL și USR și UDMR si Minoritățile că niciunii dintre noi nu vor face (alianță) cu AUR”, a declarat liderul PSD.
„Nu negociem nimic, nicio funcție, nici in Parlament, nici in viitorul Guvern fiindcă duminică avem alegeri. În schimb dăm un semnal clar ca niciunul dintre aceste partide nu va face în viitor o alianță cu AUR cu POT sau alt partid, cred că acesta este mesajul cel mai important”, a adăugat el.
Lasconi, dispusă să accepte un premier PSD
De asemenea, tot în cursul acestei zile, Elena Lasconi nu a exclus varianta ca viitorul guvern pro-european să fie condus de un reprezentant al PSD.
Întrebată dacă PSD, fiind partidul care a câştigat alegerile parlamentare, este îndreptăţit să dea premierul, Elena Lasconi a răspuns: „Este îndreptăţit”. De asemenea, ea a menţionat că nu exclude varianta nominalizării lui Marcel Ciolacu pentru funcţia de premier.
„Dacă toţi am agrea ca domnul Ciolacu să fie următorul premier, trebuie să punem pe masă câteva reforme foarte clare care urmează să fie făcute. Adică trebuie să reducem din cheltuielile statului, avem un deficit bugetar mare şi ar trebui să convenim pe câteva reforme care să fie făcute foarte repede, la anul, în şase luni ar trebui deja să le facem, ceea ce este foarte dificil şi sunt sigură că domnul Ciolacu va agrea asta”, a mai spus Lasconi.
Elena Lasconi a declarat că este dispusă să îşi ceară iertare de la cei care s-au simţit lezaţi de unele declaraţii pe care le-a făcut în trecut și a subliniat că nu e momentul pentru „orgolii”, deoarece „este în joc soarta” României.
„Aici nu mai e vorba despre partide, nu mai e vorba de politicieni. Aici este vorba de soarta ţării. Nu există orgolii. Să ştiţi că în toate discuţiile pe care le-am avut cu toţi liderii politici de ieri, nu s-a discutat absolut nimic despre vreo pretenţie de minister, de premier. Încercăm să construim şi asta facem şi o să reuşim asta, fără orgolii. Dacă în trecut sunt unii deranjaţi că ne-am jignit, eu spun că ura nu îşi are locul în aceste zile, în aceste momente. Dacă am greşit unii altora, să ne cerem iertare (…)”, a spus Elena Lasconi, la Palatul Parlamentului, după întâlnirea cu reprezentanţii mediului de afaceri.