Negocierile dintre Guvern si producatorii farma intarzie accesul bolnavilor la medicamente esentiale. Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea: Nu stiu daca e bine sa facem publice numele negociatorilor. Sa nu-i stresam
Oficialii guvernamentali au promis de mai multe ori ca noile medicamente care vindeca hepatita C vor fi disponibile si in Romania, dar termenele anuntate de autoritati au fost incalcate de mai multe ori. Fiecare zi de intarziere ii aduce pe bolnavii de hepatita C, vorbim de peste 10.000 de pacienti, cu un pas mai aproape de moarte.
Hotnews l-a intrebat pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, institutia insarcinata cu dirijarea negocierilor purtate intre guvernul Romaniei si producatorii medicamentelor respective (trei aflati pe piata romaneasca), de ce exista aceasta intarziere?
In urma cu un an si jumatate, primul medicament dintre noile terapii care vindeca hepatita C, o boala anterior nevindecabila, au fost aprobate pe piata Uniunii Europene. In Romania, conform declaratiilor oficiale, aproximativ 16.000 de oameni sunt diagnosticati cu aceasta boala care evolueaza, netratata, spre ciroza si cancer hepatic.
Maximum 5000 dintre acesti pacienti, cei aflati deja intr-un stadiu avansat al bolii, vor avea acces la noile terapii subventionate de catre stat prin intermediul contractelor cost-volum-rezultat care prevad ca daca un pacient nu se vindeca in urma tratamentului, atunci compania farmaceutica care produce medicamentul va trebui sa acopere integral costul tratamentului ineficient.
Oficialii guvernamentali au promis in mai multe randuri ca medicamentele vor deveni disponibile pentru bolnavii de hepatita C din Romania. Preturile practicate pe piata europeana sunt prohibitive fara compensarea statului, ajungand la peste 50.000 de Euro pentru un singur pacient.
Desi presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat pentru HotNews ca “negocierile sunt in grafic”, termenele date de oficiali au fost in mod repetat depasite:
- In ianuarie 2015, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat ca pacientii vor avea acces la terapie “in februarie”.
- In februarie, presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a promis ca medicamentele vor ajunge la pacienti in “primul trimestru din 2015”.
- Ministrul Nicolae Banicioiu a revenit cu o noua promisiune, in martie 2015, afirmand ca “dupa Pasti” bolnavii de hepatita C se vor putea trata cu noile medicamente.
- CNAS a publicat la inceputul lui mai 2015 un comunicat in care promite ca “cel tarziu la inceputul lunii iunie” vor fi incheiate contractele pentru noile medicamente.
Suntem in penultima zi a lui iunie si fiecare zi de intarziere ii aduce pe asiguratii romani diagnosticati cu hepatita C mai aproape de agravarea ireversibila a bolii.
- Ce spun pacientii: „N-am nici cea mai mica informatie de la nimeni. Nimeni nu stie nimic. Astept si ma uit la televizor dupa promisiuni” – Petru Chertes, diagnosticat cu hepatita C.
Hotnews l-a intrebat pe presedintele CNAS, institutia insarcinata cu dirijarea negocierilor de pret purtate intre guvernul Romaniei si producatorii medicamentelor respective (in numar de trei pe piata romaneasca), de ce aceasta intarziere?
Vasile Ciurchea: N-au intarziat mult, negocierile sunt in grafic. Producatorii [medicamentelor, n.r.] ne-au mai cerut cateva precizari, noi le-am mai cerut cateva precizari… dar lucrurile merg. Noi [CNAS, n.red.] le-am raspuns la toate intrebarile. Ei ne intreaba acum: daca un pacient aflat la sfarsitul tratamentului nu vrea sa-si faca viremia, atunci cine ii va plati tratamentul? Eu spun ca nu exista “nu vreau” pentru ca va fi o obligatie. Dar ei, [producatorii] revin cu intrebarea”.
Legea care reglementeaza negocierile dintre Guvern si producatorii farma a fost modificata de 4 ori doar in ultimele trei luni. De ce atat de multe modificari?
Vasile Ciurchea: E un proces pe care Romania nu l-a mai practicat pana in acest moment si aceste modificari au fost necesare pentru a raspunde tuturor conditiilor. Daca nu am fi modificat, atunci ar fi existat contestatii. Este adevarat ca am zis “dupa Pasti” convins fiind ca lucrurile vor decurge mai usor. Dar cei de la FMI si de la ARPIM [Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamente] au pus conditia sa nu fie influentat clawback-ul si de aceea a trebuit sa identificam banii separati si CNAS sa fie abilitata de catre Ministerul de Finante in asa fel incat sa existe un buget separat. Totul e transparent.
Daca totul e transparent, ne spuneti va rog cine sunt membrii comisiilor care negociaza aceste preturi?
Vasile Ciurchea: Patru reprezentanti ai CNAS, doi de la Ministerul Sanatatii si unul de la Agentia Nationala a Medicamentului.
Ne intereseaza numele si prenumele. E vorba de multi bani in joc si in functie de negocierile purtate de acesti reprezentanti ai guvernului mai multi sau mai putini pacienti vor avea acces la tratament.
Vasile Ciurchea: Cu nume si prenume nici eu nu-i stiu pe dinafara. Nu stiu daca e bine sa facem publica lista, pentru a nu-i stresa. E singurul motiv. Oricum, in momentul in care am trimis unei companii [farmaceutice, n.r.] o clarificare sau un raspuns totul se bazeaza pe semnaturile membrilor comisiei.
Pretul obtinut de aceasta comisie de negociere va fi public?
Vasile Ciurchea: Ei [producatorii] trebuie sa fie de acord sa fie public. Daca stabilim ca pretul e public, atunci trebuie sa fie public pentru toate companiile. Daca doua companii au un pret egal e logic ca si numarul de pacienti sa fie egal.
Va fi sau nu public pretul? Caci medicamentele vor fi platite din fonduri publice.
Vasile Ciurchea: Eu nu am o problema sa fac public pretul dar trebuie sa fie si producatorii de acord. Fiind vorba de banii lor, de compania lor, de interesele lor, habar nu am sa spun [daca vor fi de acord, n.r.]. Evident ca, daca o autoritate ma intreaba care este pretul, atunci va trebui sa-l dau. Dar nu vreau sa incalc vreun consemn din scrisoarea de confidentialitate care a fost semnata la inceputul negocierilor.
De ce vor primi noile medicamente doar cei grav bolnavi (in stadiul F4)? Practic trebuie sa astepti sa te imbolnavesti mai rau pentru a avea acces la medicamentul care vindeca.
Vasile Ciurchea: Noi nu am spus ca nu vom da tratament pacientilor aflati in stadiu F3, dar il vom da intr-o etapa viitoare. Acum nimeni nu mai doreste tratamentul cu interferon si asta e de inteles.
Cand vor fi disponibile medicamentele pentru pacientii cu hepatita C?
Vasile Ciurchea: Am zis ca pana la sfarsitul lunii iunie si am spus ca daca mai trece inca o saptamana nu e un capat de tara. Foarte important este pretul care trebuie sa fie sustenabil. Dar nu prea ar mai fi motive sa o lungim mai mult de saptamana aceasta decat daca ei [producatorii, n.r.] gasesc alte intrebari. Si in Italia a durat vreo luna jumatate. Dar eu am un singur fix: pretul. Cat mai jos posibil.