Nicaieri un sef de stat nu agita piata valutara ca Vacaroiu, anuntand deprecieri iminente
Vacaroiu nu poate uita vremurile cand era sef in economia de stat planificata
„Nu se fac asemenea declaratii in calitate de presedinte de stat. Adica, se feresc cei din Banca Nationala sa faca declaratii privind evolutia cursului si vii tu, mare finantist, sa spui ca moneda se va deprecia masiv in curand. Este total impotriva legilor economiei si ma mira ca un economist, cum se pretinde a fi Nicolae Vacaroiu, face asemenea gafe.
Nicaieri in lume nu am auzit vreun sef de stat sa iasa sa agite spiritele din piata valutara, anuntand iminenta depreciere”, ne-a declarat, ieri, dealerul sef al unei importante banci comerciale.
Reactiile dealerilor vin la numai o zi dupa ce presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a acordat un interviu agentiei Reuters, in care a anuntat ca exista un risc „enorm” ca leul sa se deprecieze puternic.”Riscul unei corectii este enorm, avand in vedere soldul balantei de plati”, a afirmat Vacaroiu, care a adaugat ca este posibil sa se ajunga la o paritate de 3,4 lei/euro.
„Sunt putin ingrijorat de existenta riscului abaterii de la stabilitatea macroeconomica. Va fi nevoie sa gasim solutii pentru a stabiliza inflatia si deprecierea leului”, a mai afirmat Vacaroiu.
Desi se feresc sa comenteze gestul lui Vacaroiu, alti comentatori economici spun ca, pentru a se ajunge la deprecieri rapide, e nevoie de mai multe conditii. „Exista un risc valutar, pentru ca deficitul extern este mult prea mare, iar finantarea sa este intr-o masura tot mai mare una speculativa.
Referitor la situatia politica, aceasta ar putea fi un factor declansator al unei eventuale crize valutare, numai in conditiile inrautatirii unor macroindicatori si a scaderii oportunitatilor de profit speculativ.
De pilda, acum, marja dintre dobanda de referinta la leu a BNR si dobanda de referinta la euro a BCE este in scadere”, explica Liviu Voinea, director de cercetare al Grupului de Economie Aplicata.