Sari direct la conținut

Ciolacu anunță că doar pensiile militare sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate, nu toate pensiile speciale / Guvernul a aprobat măsura

HotNews.ro
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Cu o ședință de Guvern întârziată ore întregi în urma neînțelegerilor dintre PNL și PSD pe tema neimpozitării pensiilor sub 3.000 de lei, premierul Ciolacu a anunțat că măsura „se va aplica doar militarilor, polițiștilor și purtătorilor de uniforme”. Acesta a spus că va aproba proiectul de OUG inițiat de Ministerul de Finanțe (PNL) care vizează doar pensiile militare, nu și cel al Ministerului Muncii (PSD), care viza neimpozitarea tuturor pensiilor speciale.

20:49 Guvernul a anunțat că a aprobat ordonanța de urgență prin care, începând cu luna octombrie, plafonul lunar până la care pensionarii nu vor plăti impozit pentru veniturile obținute din pensii va crește de la 2.000 la 3.000 de lei, se va aplica și beneficiarilor pensiilor reglementate de Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

  • „Pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu 2016 sistemul de pensii militare nu mai face parte din sistemul public, fiind reglementat independent prin Legea nr. 223/2015. Militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din soldă/salariul lunar o contribuție individuală la bugetul de stat. Acest fapt face dificilă determinarea contribuției contributive a pensiilor militare, însă argumentează majorarea plafonului neimpozabil la același nivel cu celelalte pensii stabilite pe principiul contributivității”, a precizat Guvernul.

Impactul bugetar al aplicării acestei decizii până la sfârșitul anului în curs este de 34,6 milioane de lei.

18:18 Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern: Majorăm plafonul de impozitare și în cazul pensiilor din sistemul național de ordine și siguranță publică

  • „Aprobăm azi majorarea plafonului de impozitare și în cazul pensiilor din sistemul național de ordine și siguranță publică. Practic, le aducem la același nivel cu celelalte pensii publice, unde deja am legiferat ridicarea plafonului de la 2000 la 3.000 de lei, începând cu 1 octombrie.
  • Aproximativ 200.000 de români vor beneficia de această nouă măsură, care este un act de echitate socială.
  • Lucrăm acum și la soluționarea problemelor pensionarilor mineri și a celor cu dizabilități. Îmi asum să rezolv problemele acestor oameni!”, a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern.

Ședința de Guvern a început după o amânare de 7 ore.

  • 16:24 CES a avizat favorabil proiectul de OUG privind neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei.
  • 15:35 Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va adopta miercuri doar proiectul de la Ministerul de Finanțe, care vizează neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei, după ce va primi avizul Consiliului Economic și Social (CES). Pe agenda guvernului este și un proiect al Ministerului PSD al Muncii care prevede majorarea plafonului de neimpozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei a tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare, care nu sunt bazate pe contributivitate.
  • 11:44 Guvernul a anunțat că ședința programată inițial pentru miercuri, ora 11:00, a fost amânată pentru ora 18:00.

Consiliul Economic și Social a fost convocat miercuri de la ora 15:00 pentru a aviza proiectul de ordonanță de urgență inițiat de Ministerul Finanțelor (PNL) care viza neimpozitarea pensiilor militare de până în 3.000 de lei. Ședința de Guvern va avea loc după ce se termină ședința CES.

Neînțelegerile dintre PNL și PSD au pus pe masa Guvernului două proiecte separate privind neimpozitarea sub 3000 de lei a pensiilor speciale

Guvernul are miercuri pe agendă, spre analiză, două proiecte separate pentru neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei de la 1 octombrie.

Ministerul PSD Muncii propune neimpozitarea pensiilor speciale, în timp ce Ministerul PNL al Finanțelor propune neimpozitarea pensiilor militare. Ambele proiecte de OUG se află pe agenda Guvernului, dar în lipsă de avize, ședința de miercuri a fost amânată.

Proiectul de OUG al Ministerului de Finanțe nu are avizul Ministerului Justiției (PNL), potrivit informațiilor afișate pe site-ul CES.

Pe de altă parte, proiectul de OUG al Ministerului Muncii nu are vizul Ministerului de Finanțe, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Ministerul Muncii, condus de Simona Bucura Oprescu (PSD), a publicat marți în consultare publică, un proiect de ordonanță de urgență care vizează majorarea plafonului de neimpozitare de la 2.000 de lei la 3.000 de lei tuturor pensiilor speciale, inclusiv cele militare, care nu sunt bazate pe contributivitate.

Impozitarea cu 10% a sumei ce depășește 3.000 de lei duce la un câștig maxim lunar de 100 de lei.

Legea promulgată recent de președintele Iohannis prin care va fi majorat majorat plafonul până la care veniturile din pensii sunt neimpozabile, de la 2.000 de lei (cum este acum) la 3.000 de lei, de la 1 octombrie, a exclus mai multe categorii de pensionari ale căror pensii nu erau in sistemul public de pensii ori nu erau bazate integral pe principiul contributivității.

  • „Astfel începând cu 1 octombrie 2024, plafonul lunar neimpozabil pentru veniturile din pensii determinate ca urmare a aplicării principiului contributivitații este de 3000 lei, în timp ce pentru venitul lunar din pensii care are atât componentă contributivă, cât şi componentă necontributivă precum și pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, plafonul de venit neimpozabil lunar este de 2.000 de lei”, se arată in nota de fundamentare a proiectului de OUG de la Ministerul Muncii.

Ministerul Muncii a propus neimpozitarea tuturor pensiilor speciale până în 3.000 de lei, inclusiv cele militare

Prin prezentul proiect de ordonanță de urgență se propune modificarea art. 101 alin. (2) lit. b) și c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în sensul majorării sumei neimpozabile lunare, deductibilă din venitul din pensii, de la 2.000 lei la 3.000 lei pentru următoarele categorii de beneficiari :

  • membrii Corpului diplomatic şi consular al României (Legea nr. 216/2015);
  • funcţionarului public parlamentar (Legea 215 /2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006);
  • personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România (Legea nr. 83/2015 pentru completarea Legii nr. 223/2007);
  • procurorilor și judecătorilor (Lege 303/2022 -privind statutul);
  • personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor (Legea nr. 130/2015 pentru completarea Legii nr. 567/2004 privind statutul);
  • beneficiari pensiei de serviciu din Curții de Conturi: (Legea 7/2016 și Decizia CCR 297/2012);
  • pensile militare reglementate de Legea nr. 223/2015.

În document se spune că numărul total de beneficiari depășește 217.000 de persoane, dar nu prezintă impactul bugetar al acestei măsuri.

Proiectul de OUG al Ministerului Muncii nu are aviz de la Ministerul de Finanțe, au precizat pentru HotNews.ro surse guvernamentale.

Ministerul Finanțelor a propus neimpozitarea pensiilor militare sub 3.000 de lei

De cealaltă parte, Ministerul de Finanțe a propus un proiect de Ordonanță de urgență prin care pensiile militare care sunt mai mici de 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie, la fel ca restul pensiilor din sistemul public.

Conform notei de fundamentare, pensiile militare de stat reprezintă o situație particulară pentru că începând cu data de 1 ianuarie 2016 nu mai fac parte din sistemul public de pensii, fiind reglementat ca sistem independent prin Legea nr. 223/2015.

În acest sens, militarilor, polițiștilor și polițiștilor de penitenciare în activitate li se reține din solda/salariul lunar brut o contribuție individuală la bugetul de stat, a cărei cotă este egală cu cota de contribuţie de asigurări sociale și care se virează la bugetul de stat.

“Acest context legislativ face dificilă determinarea componentei contributive a pensiilor militare, fapt ce defavorizează beneficiarii acestor drepturi de pensie față de alte categorii de pensionari, cu precădere față de beneficarii de pensii de serviciu, în sensul în care pentru pensiile militare se aplică cotele progresive de impozitare prevăzute de legislația fiscală pentru componenta necontributivă, deși aceste pensii au o componentă contributivă, dar care nu poate fi determinată”, se arată în document.

Impactul bugetar negativ asupra veniturilor este de 34,6 milioane lei în 2024, iar ministrul Marcel Boloș susține că este vorba de 200.000 de beneficiari.

Pensiile militare au iscat, marţi, un nou scandal în coaliţia PSD-PNL

Şi militarii ar putea beneficia de majorarea plafonului lunar al pensiilor neimpozabile, de la 2.000 lei la 3.000 de lei, după ce liderul PNL Nicolae Ciucă i-a solicitat marți ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, să-i includă printre cei cărora li se aplică legea adoptată recent de Parlament, promulgată deja de preşedintele Klaus Iohannis şi valabilă de la 1 octombrie, potrivit News.ro.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a afirmat, marţi, că liberalii ”reacţionează la scorurile politice jenante cu care sunt creditaţi” şi ”au ajuns să inventeze măsuri la care, în realitate, PNL s-a opus în Parlament”, referindu-se la creşterea pragului de impozitare a pensiilor militare la 3.000 de lei.

Anunţul referitor la impozitarea pensiilor militare a fost făcut de liberalul Florin Roman, care a mai afirmat şi că parlamentarii PNL au depus marţi proiectul de lege pentru repararea greşelilor PSD din legea pensiilor, care practic a îngheţat pensiile minerilor, siderurgiştilor, ceferiştilor, a celor cu grupe de muncă, a persoanelor cu dizabilităţi, o categorie de pensionari abandonaţi de PSD.

Miercuri, Ciolacu a revenit și a anunțat că Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât militarii şi poliţiştii care au pensii până în 3.000 de lei să fie scutiţi de impozit. El a explicat că aceste categorii nu au pensii speciale, ci ocupaţionale.

”În coaliţie am hotărât ca partea cu scutirea de impozit până la 3.000 de lei să se facă prin Parlament. După ce a trecut prin Parlament şi a fost promulgată de către preşedintele României, am constatat că militarii şi poliţiştii nu au fost încadraţi în acea lege. De aceea, astăzi o să dau o ordonanţă, cum e corect, să prindem şi militarii şi poliţiştii, deoarece nici militarii, nici poliţiştii nu au pensii speciale. Au pensii ocupaţionale”, a declarat, miercuri, premierul Marcel Ciolacu.

El a precizat că Guvernul încearcă să repare multe lucruri care nu au fost în regulă în acest sistem.

INTERVIURILE HotNews.ro