Sari direct la conținut

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: „Dacă mă nășteam 100 km „mai încolo”, acum aș fi fost pe front”

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: „Dacă mă nășteam 100 km „mai încolo”, acum aș fi fost pe front”
Nicolae Ciucă la Constanța, de Ziua Marinei Foto: Inquam Photos - Costin Dincă

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, într-o postare pe Facebook cu ocazia Zilei Marinei, că dacă s-ar fi născut cu 100 km „mai încolo”, acum s-ar fi aflat pe front, făcând astfel referire la cariera sa de militar și la războiul din Ucraina. Ciucă susține că românii sunt un popor binecuvântat întrucât se bucură de pace.

La începutul postării, Ciucă a invocat un articol din presă, potrivit căruia marina rusă s-a antrenat să lovească cu arme nucleare 32 de ținte din Europa, inclusiv din România.

„Am citit articolul și apoi am ieșit pe stradă. A fost ca și cum aș fi traversat două lumi diferite în două minute. Într-o parte de lume, la mai puțin de 100 km de granițele României, nenorocirile și dezastrele se întâmplă în orice moment; iar pe străzile Bucureștiului (de altfel, ca oriunde în România) oamenii intrați în rutina zilnică își văd de treabă în pace, într-o lume liberă”, a scris președintele PNL.

Fostul șef al Statului Major General al Armatei române în perioada 2015-2019 a spus că, dacă s-ar fi născut în Ucraina, acum s-ar fi aflat pe front în calitate de general.

„Între timp, la 100 km de noi se dau lupte pentru viață și libertate; timp în care cetățenii români își trăiesc viața așa cum doresc. Am realizat că dacă mă nășteam 100 km „mai încolo” – acum aș fi fost pe front. Este bine să conștientizăm cu toții, din când în când, că suntem un popor binecuvântat”, a scris Ciucă.

„Războiul naval se schimbă rapid”

El i-a invitat pe români să reflecte asupra cauzelor pentru care se bucură acum de pace. Ciucă a menționat aderarea la UE și la NATO ca moment cruciale pentru securitatea României.

„Vladimir Putin a recurs în ultimul timp, în mod repetat, la amenințări la adresa aliaților europeni ai Ucrainei în încercarea sa de a opri sprijinul militar occidental pentru Kiev. „Ei trebuie să își amintească că sunt state mici, dens populate”. Fără o garanție puternică de securitate, România ar fi fost la fel de vulnerabilă dorinței de expansiune a lui Putin”, a apreciat liderul PNL.

De asemenea, el a evocat rolul armatei și al Marinei, în special, în asigurarea securității naționale, în contextul în care războiul naval se poartă după noi reguli.

„Constanța este în prima linie și este considerată, în acest moment, drept orașul cel mai important din punct de vedere strategic. Forțele Navale ale României devin elementul central în strategia de apărare a lumii civilizate. Războiul naval se schimbă rapid. Utilizarea dronelor maritime, capabile să lovească ținte la distanțe mari, schimbă modul în care gândim viitorul flotei militare. România trebuie să țină pasul și să fie în prima linie a acestei inovații”, a apreciat fostul general.

„Marinarii noștri muncesc în fiecare zi în riscuri și sub presiuni enorme. Le mulțumim lor și familiilor lor care îi susțin și îi sprijină. Datorită acestor oameni, noi, ceilalți, ne putem bucura de viață, în liniște. Sunt profund recunoscător tuturor marinarilor care își fac datoria față de țară”, a conchis Nicolae Ciucă.

INTERVIURILE HotNews.ro