Nicolae Zamfir, directorul proiectului ELI Romania: S-a finalizat construirea celui mai puternic laser din lume, care va fi adus la Magurele
Astazi este inaugurat la Paris cel mai puternic laser din lume, construit de compania franceza Thales pentru platforma stiintifica de la Magurele. „Este primul laser de 10 petawati din lume, este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016”, a declarat pentru HotNews.ro directorul proiectului, Nicolae Zamfir. In ceea ce priveste scoaterea la concurs a postului de director general al Institutului de Fizica Nucleara, Zamfir a explicat ca mandatul sau a expirat si ca va participa la concursul pentru un nou mandat, pentru a finaliza proiectul de la Magurele.
“La Paris este inaugurata astazi finalizarea primului stadiu de la construirea laserului, care inseamna construirea unui laser de 10 petawati. Este primul laser de 10 petawati din lume, este inaugurat astazi si va fi adus in tara cand este gata constructia, adica probabil in martie 2016”, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir, directorul Institutului National de Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” de la Magurele (IFIN-HH) si directorul proiectului Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics (ELI-NP).
Laserul de mare putere, in valoare de 60 de milioane de euro, a fost construit de compania franceza Thales, conform contractului semnat in 2013 cu IFIN-HH care prevede ca laserul va fi operational in 2017. Detalii aici
“Lansarea de astazi de la Paris este organizata de ELI-NP impreuna cu Thales”, a precizat Zamfir.
O alta componenta importanta a proiectului care a fost finalizata si asteapta livrarea este Sistemul Fascicul Gamma, in valoare de 66 milioane euro. El a fost realizat de un consortiu format din 7 institutii si companii europene. Detalii aici
Directorul celui mai important proiect stiintific din Romania a declarat pentru HotNews.ro ca, “din punct de vedere al echipamentelor mari, s-a realizat stadiul I al proiectului. Din punct de vedere al experimentelor de cercetare, au fost avizate in iunie TDR-urile, adica propunerile stiintifice si de realizare tehnica, si am trecut la achizitii. A fost un efort extraordinar, dar am avut noroc ca nu au fost contestatii si s-au facut toate achizitiile”.
In ceea ce priveste constructia cladirii de la Magurele care va adaposti aceste echipamente, Nicolae Zamfir a afirmat pentru HotNews.ro ca “s-au terminat cladirile clasice, birourile, camerele de oaspeti, s-au terminat geotermalele, insa la cladirile speciale finisajele interioare inca nu sunt gata. Mai este in lucru si drumul de acces”.
Directorul proiectului ELI-NP a precizat ca “este o problema cu fondurile, pentru ca noi am comunicat Comisiei Europene inca din luna aprilie ca este posibil sa nu putem facem receptia cladirii pe 30 decembrie 2015, mai ales ca e vorba despre caracteristici importante. Au acceptat si am trimis documentatia pentru fazarea cladirii, adica pentru ca banii sa vina din cei rezervati ELI-NP pentru urmatorul ciclu”.
“Ne-au trimis abia in septembrie primele observatii la aplicatie, le-am raspuns si ne-au trimis a doua serie de intrebari in octombrie. Noi am trimis raspunsurile si inteleg ca mai vine o serie de observatii. Ele nu sunt legate de fazare, cu aceasta au fost de acord pentru ca contractul este facut pe faze fizice foarte clare”, astfel incat circuitul banilor este simplu de urmarit, a declarat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.
Acesta a precizat ca “am introdus niste cereri suplimentare, am cerut bani in plus pentru 3 categorii:
- pentru experimente, pentru ca suma celor care au aplicat la TDR-uri a depasit ce am prevazut initial si am argumentat astfel – comunitatea stiintifica a cerut experimente mai elaborate decat ce a prevazut initial proiectul, mai ales ca s-a mai schimbat tehnologia in acesti ani. Au fost de acord.
- Am mai cerut o extensie a cladirii gamma catre reactorul nuclear, pentru ca prevedem ca atunci cand la reactor se termina decomisionarea in 2020 (detalii aici) sa il legam de cladirea gamma si sa extindem ELI-NP si la cladirea reactorului; pentru asta, trebuie sa facem acum o legatura intre cele doua cladiri, care sunt la 50 de metri distanta. Au fost de acord.
- Institutul a cumparat in 2012 o bucata de teren de 160 de metri care sa dea platformei stiintifice acces la soseaua de centura. Comisia Europeana a fost de acord, dar acum am auzit ca ne vor intreba daca avem autorizatiile necesare. Noi avem toata documentatia, toate avizele. Am luat aceasta decizie pentru ca traficul greu, pentru aprovizionare, sa nu treaca prin Magurele, ci pe centura, mai ales ca suntem la 150 de metri de ea”.
In ceea ce priveste recenta scoatere la concurs de catre Ministerul Educatiei a functiei pe care o ocupa(director general la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” IFIN-HH), Nicolae Zamfir a explicat pentru HotNews.ro ca “a fost scos postul la concurs pentru ca mandatul pe care l-am avut a expirat si un director general al unui institut de o asemenea complexitate trebuie sa isi exercite functia conform unui mandat”.
“Eu o sa particip la concurs, pentru ca doresc sa termin ce am inceput. ELI-NP este un proiect implementat de IFIN-HH, deci este la decizia directorului IFIN-HH daca pune pe altcineva la sefia unui proiect atat de important”, a declarat Zamfir.
Castigatorul concursului va fi la decizia Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (ANCS) din subordinea Ministerului Educatiei, autoritate condusa acum de secretarul de stat Tudor Prisecaru. “Depunerea actelor pentru concurs se face pana pe 12 ianuarie, iar interviul este pe 29 ianuarie. Mandatul este de 4 ani”, a precizat Nicolae Zamfir.
Acesta a precizat ca reprezentantii Comisiei Europene nu au niciun cuvant de spus in procedura de desemnare a conducerii proiectului de la Magurele, pentru ca “Institutul de Fzica Nucleara (IFIN-HH) este cel care implementeaza si care raspunde pentru proiect”, a explicat Zamfir.
UPDATE La intrebarea catorva cercetatori, daca nu se afla in conflict de interese ocupand atat pozitia de director al Institutului de Fizica Nucleara, cat si pe cea de director de proiect ELI-NP, Nicolae Zamfir a declarat: „care ar fi conflictul de interese, daca noi suntem beneficiarii? Noi nu suntem la evaluarea proiectului, ci la impementarea sa„.
Acesta a precizat ca „sunt unii salariati ai IFIN – si din cercetatori, si din personalul administrativ – care pana cand se angajeaza persoane dedicate la ELI au si part-time la ELI. Dar cei care sunt nou angajati sunt numai pe ELI„.
„Conform contractului colectiv de munca, orice salariat IFIN-HH poate sa participe la proiectele institutului, fie ca sunt pe Orizont 2020, pe fonduri structurale sau pe orice tip de proiecte, fara ca norma de timp sa incalce codul muncii, care inseamna o norma si jumatate. Deci din punct de vedere juridic orice angajat poate sa aiba o norma la IFIN si jumatate sau un sfert sau 2 ore la ELI-NP. Este acelasi sistem la ca universitati„, a afirmat pentru HotNews.ro Nicolae Zamfir.
Oficialul a adaugat ca raportul Curtii de Conturi „s-a incheiat pe 2014 fara absolut nicio observatie, iar controalele uzuale ale Curtii nu au aratat niciun fel de observatii”, nici la IFIN-HH, nici la ELI-NP.
Citeste si: