Nicolaescu, demolatorul Sanatatii
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, continua sa isi dea cu stangul in dreptul * Dupa ce a fost suspectat de trucarea licitatiei pentru proteze auditive, acum deputatul ministru de Mures este acuzat ca intr-un sistem sanitar auster, cumpara masini de lux
* Reformatorul nu mai convinge pe nimeni: reforma schioapata, cadrele medicale sunt nemultumite, iar bolnavii sunt tratati in aceeasi maniera: prost
* Pana si presedintele Basescu, cel care acum cateva luni il lauda pe ministru, l-a lasat din brate
De un an, de cand a fost numit ministru, deputatul liberal de Mures, Eugen Nicolaescu, se chinuie sa ne convinga ca sistemul sanitar se indreapta intr-o directie buna, dupa reforma legislativa gandita de ministru si de grupul sau de lucru. Doar ca lucrurile nu par sa stea nicidecum asa.
Inspre minister au curs acuzatiile de coruptie, legate de achizitionarea vaccinurilor antigripale, suplimentate masiv o data cu presupusa izbucnire a gripei aviara, de cumpararea protezelor auditive, in final referitor la aproape orice licitatie organizata de Minister.
In afara de aceste acuze, Nicolaescu a reusit performanta de a intra in conflict mai cu toata lumea din sistem. A supervizat campania de demiteri in direct, duminica, la televizor, campanie bazata pe un control intern si pe unul de audit extern, ale caror rezultate insa mass-media si opinia publica nu le-a vazut inca niciodata.
Circul s-a mutat cand la TV, cand in instante, avand toate ingredientele unui spectacol de prost gust – demiteri, repuneri in functie, redemiteri. Dar nicaieri pe ce s-au fundamentat deciziile de demitere, in afara de formularile dragi vorbitorilor limbii de lemn, gen management defectuos, nerecuperarea arieratelor etc.
Dupa ce s-a calmat atmosfera demiterilor peste noapte, am intrat cu toate motoarele in plin in focarele de gripa aviara. Daca a fost sau nu gripa aviara, nu credem ca vom afla prea curand. Stim insa ca s-au cheltuit zeci de miliarde de lei pentru achizitia de vaccinuri antigripale ca sa fie imunizat tot poporul din grupele de risc.
Intre timp, in spitale nu s-au prea intrevazut schimbari, poate doar cadrele medicale si pacientii au suportat cu stoicism brambureala proiectului de redistribuire paturi. Mizeria a ramas insa aceeasi.
Recent, dupa torida vara, Nicolaescu si-a facut din nou aparitia pe ecranele TV, anuntand comasarea unor specialitati medicale, ridicandu-si in cap de la medici pana la politicieni. Nicolaescu a mai pierdut din simpatia cu care il inconjurasera la inceput inclusiv medicii care sperau la o curatenie reala in sistem.
Treziti, acestia au constatat ca nici curatenie nu s-a facut, sistemul este in continuare subfinantat, de au iesit asistentii medicali in strada si nici nu se intrevad imbunatatiri in viitor.
Am uitat de mult laudata taxa pe viciu. Banii din perceperea acestei taxe sunt folositi in alte scopuri, in functie de locul unde isi tine Nicolaescu discursul. Din taxa pe viciu, ministrul promitea ca in trimestrul III al acestui an vor aparea primele fundatii pentru construirea celor 8 spitale regionale.
Mai nou, aceleasi fonduri se vor duce pe analize medicale pentru tot poporul, in scopuri preventive.
Limuzine de 5 miliarde
Recent, Nicolaescu a acuzat ca in plina criza a sistemului sanitar, lui ii arde sa faca licitatie pentru achizitia de masini.
Astfel, in 30 octombrie urmeaza sa aiba loc licitatia pentru cumpararea a cinci masini, fondurile alocate acestei licitatii fiind de 5 miliarde de lei. Ministrul a fost de acord cu achizitia din motive economice, tinand cont ca parcul auto al ministerului este invechit, necesitand reparatii, iar autoturismele Leganza si Nubira consuma prea mult.
Autoturismele vor fi achizitionate nu pentru cabinetul ministrului, cum declarase acesta, ci pentru programele Ministerului Sanatatii.
Vorba aceea, macar masinile sa functioneze, daca ministerul e pe janta.
Afacerea vaccinurilor antigripale apare la la orizont. Vaccinurile de anul acesta sunt livrate medicilor de familie in flacoane de 20 de doze, a caror valabilitate expira la doua ore din momentul inceperii flaconului.
In cate cabinete medicale se poate respecta asta, mai ales in mediul rural, care va absorbi probabil peste 50% din dozele administrate? Anul acesta, antigripalele gratuite nu vor putea fi administrate daca 20 de pacienti nu vor astepta la usa cabinetului sa fie vaccinati in decursul celor doua ore de valabilitate.
Cum vor fi anuntati acestia, daca se va putea respecta programul ar trebui sa ne raspunda distinsul ministru…
O afacere gen dezinfectantele folosite pentru gripa aviara.
Eugen Nicolaescu a declarat legat de achizitia de autoturisme noi ca „prefera sa ia masini noi, care sa consume mai putin, ceea ce inseamna si cheltuieli mai mici. Pe mine ma intereseaza sa folosesc echilibrat banii publici”.
Ministrul a anuntat ca bugetul medicinei de familie, cel pentru medicamente compensate si gratuite va fi suplimentat cu 50, respectiv 20%.
„Vrem sa uitam de cozile la farmacie, ca nu exista plafoane pentru compensate. Vom avea manageri competenti la spitale, vom demara cele mai importante investitii. Dupa adoptarea legii bugetului de catre Parlament vom avea discutii si cu sindicatele privind salariile medicilor si a personalului medical.
Va promit ca cel mai mare volum de crestere salariala va fi pentru medicii rezidenti”, a declarat ministrul Sanatatii.
Alte bube
Concursurile pentru manageri – amanate aproape un an; incasarile Scolii de Management, prin plata unor cursuri obligatorii, au crescut cu zeci de miliarde de lei datorita ideii lui Nicolaescu. Legea farmaciei nu a fost cuprinsa in pachetul reformator.
Echipamentele medicale din spitalele din tara nu au fost verificate, asa cum a promis ministrul nu pana in martie cum se angajase, ci nici pana astazi.
Nicolaescu a fost acuzat ca, dupa ce cadrele medicale nu au cu ce sa lucreze, asmute si populatia si presa impotriva personalului medical.