Nicușor Dan: Firea și Negoiță au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a Parcului IOR să fie anulată
Fostul primar general, Gabriela Firea, și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, sunt cei care au distrus șansele ca dispoziția de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR să fie anulată, a declarat primarul general, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută joi, ca reacție la protestul organizat de PSD, în frunte cu Robert Negoiță, în fața Primăriei Capitalei, pentru salvarea spațiului verde. Nicușor Dan a explicat de ce nu a atacat dispoziția de retrocedare și a declarat că prefectul Capitalei, Rareș Hopincă, a depus cererea de anulare a dispoziției la instanța greșită.
Primarul general a declarat că salvează parcul prin amenda de 35 milioane de euro dată proprietarilor, care nu vor avea bani să o plătească și astfel va recupera spațiul verde.
Primarul general a mai spus că bucureștenii fac diferența între circ și administrație.
Redăm mai jos principalele declarații:
- După cum știți am dat o amendă de 35 milioane de euro proprietarului terenului din Parcul IOR pentru că a schimbat destinația unei părți din acest parc. Și această sumă este o modalitate de a lua parcul înapoi. Adică avem un litigiu în care se contestă această amendă, el se va finaliza estimez eu într-un an și jumătate. Înainte de acest litigiu am făcut toate pregătirile juridice necesare ca să nu riscăm. Sunt convins că vom câștiga acest litigiu. În momentul în care litigiul se va termina, proprietarul trebuie sa ne dea 35 milioane de euro, nu îi va avea și noi îi vom lua în schimb terenul și parte din teren, cât va spune un evaluator la acel moment.
- Fiindcă a fost în spațiul public o discuție despre cine face și ce face pentru Parcul IOR, diferența între ce am făcut noi și ce a făcut Primăria Sectorului 3 este 1 milion la 1, adică noi am dat o amendă de 35 milioane de euro, primariul Sectorului 3 a dat o amendă de 35 de euro. Asta e diferența între cine face administrație și cine face simplă gardară.
- Al doilea lucru, a existat un litigiu inițiat în urmă cu 10 ani de primarul Sectorului 3 pentru anularea dispoziției de retrocedare pentru Parcul IOR. Doi oameni, Firea și Negoiță, au distrus șansele ca această dispoziție să fie anulată. Cum s-a întâmplat? În anul 2019, în al doilea ciclu procesual al acestui litigiu, în faţa Curţii de Apel Bucureşti, s-a dispus o expertiză. Obiectul acelei expertize a fost să se stabilească dacă este parc sau nu este parc. Nici primarul Sectorului 3, nici primarul municipiului Bucureşti din 2019, Firea şi Negoiţă, nu au fost în stare să vină cu dovezi că acolo a fost un parc. A întrebat repetat primarul municipiului Bucureşti la acel moment, aveţi dovezi la ALPAB că acel parc a existat? Aveţi dovezi că aţi pus băncuţe, l-ați amenajat, aţi investit? Şi răspunsul primarului a fost: arhiva noastră de la ALPAB a ars şi nu mai avem nimic. Dar puteau să se ducă să cheme cetăţenii din zonă să declare că acolo a fost un parc sau puteau să vină cu foşti angajaţi ai fostului ALPAB care să spună, da, acolo a fost parc. Niciun fel de probă nu s-a făcut. Şi acum suntem în situaţia în care această decizie judecătorească confirmată de Înalta Curte, în al doilea şi apoi în al treilea ciclu procesual, spune că – şi e o decizie opozabilă faţă de primarul municipiului Bucureşti, faţă de Municipiul Bucureşti şi faţă de Sectorul 3 – că acolo nu e parc şi atunci trebuie să vină altcineva, eventual, care să dovedească că acolo e parc.
- De aici vin două chestiuni, dacă expropriem sau nu expropriem. Da, expropiem, dar să vină Firea și Negoiță cu bani de acasă sau cu bani de la partid pentru prostia pe care au făcut-o, pentru că nu putem să punem 70 de milioane de euro bani de la bucureșteni pentru prostia pe care niște oameni au făcut-o.
- A fost anunțată cu mare tamtam această acțiune a Prefectului, noi în sfârșit facem ceva pentru parcul IOR, atacăm în instanță decizia de retrocedare. Vreau să vă arăt expertiza juridică pe care o echipă de avocați a făcut-o pentru noi și acțiunea prefectului. Ca să vedem cine face administrație și cine face circ. Și mai mult de atât, nu a nimerit instanța, s-a dus la instanța necompetentă dacă vă puteți închipui. V-au chemat pe toți să spună cum sunt ei grozavi, cum salvează Parcul IOR și n-au nimerit instanța.
- Sunt convins că bucureştenii o să înţeleagă care-i diferenţa între a face circ, a pune bannere pe garduri şi pe pomişori şi a face administraţie, a citi legi, a citi acte din arhivă, a te întoarce în dosare din 2007, din 2019. Unul e circ şi altul e administraţie.
Consilieri locali PSD au încercat să intervină în conferința de presă a lui Nicușor Dan, acuzându-l că nu acționează pentru salvarea Parcului IOR și nu a atacat în instanță dispoziția de retrocedare a celor 12 ha. Primarul a enumeratdin nou ce a făcut și a spus că își dorește ca acțiunea Prefectului să aibă succes, dar se îndoiește de asta.
Câteva sute de persoane, în frunte cu primarul Sectorului 3, Robert Negoiță au protestat joi seară fața Primăriei Capitalei, în cadrul mitingului „Împreună Salvăm Parcul IOR” organizat de Partidul Social Democrat Sector 3. Participanții au cerut primarului general, Nicușor Dan să atace în instanță decizia de retrocedare a celor 12 ha din Parcul IOR.
Reamintim că cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005 Mariei Cocoru, iar anul trecut, proprietarii/chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.
De la începutul anului 2022 până la finalul lunii august 2023, pe cele circa 12 ha retrocedate în Parcul IOR, au avut loc 15 incendii, în care au ars peste 2 ha din spațiul verde, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov la solicitarea HotNews.ro. La 11 din cele 15 incendii, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară, două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat, iar la restul de la foc făcut pe spațiul verde, care a scăpat de sub control, se arată în răspunsul transmis de pompieri la solicitarea Hotnews.ro.
De la începutul anului, zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR, aproape 12 ha, au fost tăiați, încât din parc se văd blocurile de pe bd. Nicolae Grigorescu, deși înainte era „pădure” acolo. Cetățenii din zonă au alertat Poliția Locală care i-a amendat pe făptași, însă amenda maximă este de 100 lei pentru persoane fizice, iar în 15 zile poate fi plătit jumătate din minim, respectiv 25 de lei. În afară de aceste amenzi simbolice, autoritățile nu au făcut nimic pentru a opri măcelul arborilor.
În 2009 cele circa 12 hectare retrocedate din Parcul IOR erau amenajate ca parc. O arată și mai multe imagini din istoria Google Maps – Street View. Se văd aleile, trandafirii frumos întreținuți, iarba tunsă, mobilierul urban.
Ulterior, devenind proprietate privată, spațiul verde nu a mai fost întreținut fiind lăsat în paragină. De la începutul acestui an, zeci de copaci au fost tăiați fără aviz, iar locuitorii din zonă luptă pentru salvarea parcului.
La finalul lunii octombrie, proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde. Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată.
„Am venit să anunțăm amenda pe care Poliția Locală a dat-o ieri proprietarului din Parcul IOR, doamna Cocoru, în sumă de 35 de milioane de euro. Țin să felicit Polia Locală a Municipiului București pentru acest gest. În sfârșit Poliția Locală a Municipiului București se comportă ca o autoritate care apără interesele cetățenilor”, a declarat Nicușor Dan la vremea respectivă.
Prefectul Municipiului București, Rareș Hopincă, a atacat recent în instanță dispoziția de retrocedare a celor circa 12 ha din Parcul IOR. Acesta a spus că a găsit mai multe elemente vădite de nelegalitate, iar retrocedarea a fost abuzivă.
Cererea de chemare în judecată a fost depusă la jumătatea lunii octombrie, Primăria Capitalei fiind chemată în judecată, instituția fiind emitentul dispozițiilor de retrocedare.
„În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 ha, parte din Parcul IOR, am decis să le atac în instanță și să cer anularea lor. În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005. Din punctul meu de vedere acest teren de 12 ha trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București. Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”, a declarat prefectul Rareș Hopincă la vremea respectivă.
Prefectul a spus că principalul motiv de nelegalitate este că terenul a fost retrocedat pe Legea 10, deși era teren arabil.
„Aceste 12 ha fac parte dintr-un corp de 767 de teren arabil constituit în anul 1921 în proprietatea unui cetățean numit Ivan Gruef. În anul 1945, statul român expropriază acest teren arabil în suprafață de 12 ha de la numiții Ivan Gruef și Elena Cantacuzino, în baza Legii 187/1945 privind reforma agrară. Este foarte important de menționat acest lucru, acest teren a fost tot timpul teren arabil. În anul 2005, ingnorându-se faptul că a fost teren arabil. Acest teren a fost retrocedat în baza Legii 10/2001 și nu pe baza Legii 18/1991, cum cere în mod explicit legea. Este un element vădit de nelegalitate pe care instanța l-a constatat deja la fond, în procesul intentat de Primăria Sectorului 3 și care trebuie să ducă fără niciun fel de dubiu la anularea acestor dispoziții de retrocedare”, a explicat Hopincă.
În plus, acest teren, de la momentul exproprierii sale în 1945, a fost tot timpul domeniul public al statului, a mai spus prefectul.