Sari direct la conținut

Nivelul livrarilor de cladiri de birouri cu 25% mai mare in 2013

Stocul total de birouri din Capitala a ajuns la 2,2 milione de mp, in care se includ cladirile de clasa A si B. In ultimul trimestru al anului trecut au fost livrate doua cladiri de birouri care au adaugat numarului total de spatii livrate in 2012 aproximativ 19,000 mp, arata ultimul raport publicat de CBRE privind trimestrul patru al anului 2012. (Articol webPR.ro)

Printre cladirile de birouri livrate anul trecut, se numara Bucharest Tower Center, Aviatorilor Plaza, Monolit Square, Magheru One sau Art Business Center 6. Expertii CBRE se asteapta in 2013 la o livrare mai mare cu 25%.

Cele mai mari proiecte care urmeaza sa fie livrate anul acesta sunt SkyTower realizat de Raiffeisen Property International (RPHI) si Floreasca Park dezvoltat de Portland. SkyTower, investitia austriecilor de le RPHI, are disponibili peste 40.000 mp.

„Cladirea beneficiaza de un acces extrem de facil, de ultimele noutati tehnologice in ceea ce priveste sistemul de HVAC (chilled beams), sistemele de securitate, fatada ultramoderna si nu in ultimul rand eficienta. Parcarea este generoasa cu peste 500 de locuri dispuse pe cele 5 nivele subterane. Zona de convention center dispusa pe etajele 35 si 36 va fi o noutate si va ajuta la eficientizarea spatiului viitorilor chiriasi. Cafeneaua si restaurantul de business impreuna cu zona de SKYBAR completeaza oferta si fac din SkyTower cea mai competitiva cladire de birouri in momentul de fata”, spune Victor Rachita, Head of Office Agency in cadrul CBRE Romania.

Sursa: CBRE Research, T4 2012

Inchirierile si renegocierile au fost cele mai mari tranzactii

Potrivit studiului, la sfarsitul T4 2012 erau 340,000 mp de spatii de birouri vacante in timp ce in ultimul trimestru al anului au fost tranzactionati aproximativ 68,000 mp. Impartirea spatiilor de birouri vacante difera de la o zona la alta inregistrandu-se o rata minima de neocupare de 6% in zona de Vest. Zona Pipera ramane in continuare cu o rata de neocupare de 27%.

Pe de alta parte, zona de nord continua sa fie una dinamica si in 2013, spune Victor Rachita: “Daca analizam zonele de birouri din Bucuresti din perspectiva activitatii de dezvoltare, zona Barbu-Vacarescu – Floreasca continua sa fie cea mai dinamica.. Aparitia SkyTower in aceasta zona intareste afirmatia conform careia Barbu Vacarescu – Floreasca devine, dupa CBD (Centrul de Afaceri), noul pol de business al Bucurestiului”. Studiul CBRE mai arata ca in 2012 inchirierile si renegocierile de contract au fost cele mai mari tranzactii inregistrate, in conditiile in care activitatea de pre-inchiriere a ajuns la un nivel de 40% din totalul cererii.

Piata de birouri – prognoze pentru 2013

La sfarsitul trimestrului IV chiriile prime erau estimate la aproximativ 18 eur/luna. In general, in Bucuresti chiriile cerute pentru spatiile de clasa A incep de la 16 eur/luna pentru zonele centrale si de la 11 eur/luna pentru zonele periferice. In functie de durata contractuala si de suprafata inchiriata, chiriile nete sunt cu 10% -20% mai reduse, mai arata studiul.

Victor Rachita spune ca se asteapta ca 2013 sa aduca in prim plan o activitate de tranzactionare similara cu cea din 2012: „Tranzactiile de relocare vor continua sa fie o parte importanta a activitatii de tranzactionare. Romania dispune de un mediu economic mai stabil si, in comparatie cu alte state din ECE, are costuri competitive in ceea ce priveste forta de munca si nivelele de inchiriere. Acest lucru va contribui in urmatoarele luni la cresterea nivelului cererii de spatii de birouri. Deoarece numarul proiectelor de cladiri de birouri planificate a crescut considerabil in 2012, cel mai probabil pre-inchirierile vor fi o componenta importanta a activitatii de tranzactionare si in 2013. Valoarea chiriei prime se va stabiliza in prima parte a anului 2013 la 18 eur/mp/luna si cel mai probabil va ramane stabila si in a doua jumatate a anului. Aceasta estimare tine cont de nivelul de spatii disponibile in 2013 si de preferinta chiriasilor de a opta pentru solutii competitive corespunzatoare nevoilor lor”.​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro