Nivelul mărilor crește – De ce este important și cum ne afectează
Când vorbim despre schimbările climatice, unul dintre primele efecte la care ne gândim este cel legat de nivelul mărilor și oceanelor planetare. În ultimele trei decenii, datele satelitare de la NASA arată o creștere de 10 cm a Oceanului Planetar. InfoClima.ro explică într-un articol de ce, când și cum crește nivelul mărilor și cum ne afectează acest lucru.
Chiar dacă această creștere nu pare mare, raportată la suprafața Oceanului Planetar, înseamnă un surplus de 36,000,000,000,000,000 litri de apă, adică 36 de catralioane de litri de apă sau 144 de milioane de piscine olimpice pline cu apă. Această creștere în volumul de apă continuă în prezent și se datorează în mare parte activităților umane.
Zonele costiere ale marilor continente sunt expuse acestui risc, fiind foarte populate și mari centre economice. Orașe precum New York, Manila sau Veneția sunt deja afectate și încearcă adoptarea unor planuri complexe de adaptare la o problema globală.
De ce nivelul mărilor este important
Nivelul mărilor este una dintre interfețele esențiale ale Terrei. Formele de viață, depozitele sedimentare și geologia, toate depind și sunt influențate de această interfață.
În plus, civilizația umană este in esență una maritimă. Porturile antice înfloreau pentru că beneficiau de transport de marfă facil pe distanțe lungi iar acest lucru a rămas neschimbat până în prezent permițându-ne să ne aprovizionăm cu mai toate bunurile de consum din China.
Transportul împreună cu accesul mai facil la resurse a determinat ca cele mai mari concentrări de populație să se afle în zonele costiere, unde regăsim megalopolisuri precum New York, Tokyo, Shanghai, Londra sau Lagos. De aceea, este important sa știm ce se întâmplă cu nivelul mărilor și oceanelor, chiar dacă locuim pe uscat, departe de acestea, pentru că inundarea țărmurilor va duce la o perturbare a întregului sistem economic și social global.
Intervalul ultimelor trei decenii a fost acoperit aproape în totalitate de măsurători precise și globale ale nivelului mării făcute cu ajutorul sateliților. De la lansarea primului satelit pentru măsurarea nivelului oceanelor în 1993 și până acum, o flotă de sateliți (precum Jason) s-au alăturat misiunii de a carta suprafața oceanelor cu o recurență de 10 zile.
CORECȚIE: Dintr-o eroare, numele portului Lagos a fost ortografiat Laos.