Noaptea Cercetatorilor 2014 – Pasionatii de stiinta pot participa la evenimentele organizate pe 26 septembrie in 16 orase
- Redactia Hotnews
Noaptea Cercetatorilor se va desfasura anul acesta pe 26 septembrie, in 16 orase din tara. Copiii pot vedea drone, roboti, spectacole cu lasere si observatii astronomice sau prin microscop, iar adultii pot participa la calatorii virtuale prin Sistemul Solar si la alte experimente, anunta Institutul de Stiinte Spatiale intr-un comunicat remis HotNews.ro. Citeste mai jos ce este Noaptea Cercetatorilor, care sunt orasele unde este organizat evenimentul si care sunt atractiile de anul acesta.
Noaptea Cercetatorilor este un eveniment organizat la nivelul Uniunii Europene, incepand din 2005. In Romania, Noaptea Cercetatorilor 2014 este organizata de mai multe universitati, institute de cercetare si firme. Obiectivul este de a arata publicului larg ce inseamna sa fii cercetator si cat de interesanta poate fi munca de cercetare. Intrarea este libera.
Noaptea Cercetatorilor 2014 se desfasoara in urmatoarele orase: Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Suceava, Bacau, Arad, Sibiu, Piatra Neamt, Tulcea, Oradea si Targu Jiu. Aici, oricine se poate intalni cu cercetatori, ingineri, exploratori sau inventatori si poate lua parte la experimente, conferinte si concursuri.
Evenimentul incepe la ora 17:00, iar in unele orase va exista o zona destinata copiilor, unde vor fi jocuri care sa le stimuleze creativitatea si gandirea critica. Adultii pot participa la dezbateri si conferinte sustinute de cercetatori romani.
Organizatorii au lansat si doua concursuri:
- Concursul de videoclipuri “Vreau sa fiu cercetator”, dedicat pasionatilor de stiinta indiferent de varsta. Inscrierile se pot face pana miercuri, 17 septembrie 2014, prin incarcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezinta in maximum 2 minute conceptia personala cu privire la activitatea de cercetare. Mai multe detalii aici
- Competitia de desene “Cercetatorii si laboratoarele lor” la care se poate inscrie orice elev sau grup de maximum 5 elevi, precum si orice persoana pasionata de stiinta care insa nu desfasoara activitate de cercetare, pana pe 19 septembrie 2014 inclusiv. Mai multe detalii aici
Premiile se vor decerna in seara de 26 septembrie, cand vor avea loc si o tombola pentru participanti, precum si alte concursuri cu premii. Organizatorii precizeaza ca participantii vor gasi in fiecare oras gazda al evenimentului si o zona dedicata Uniunii Europene, unde sunt pregatite concursuri de cunostinte generale, o tombola cu premii si alte surprize.
Despre Noaptea Cercetatorilor
Primul eveniment european Noaptea Cercetatorilor a fost organizat in 2005 si a atras pana acum 1,5 milioane de vizitatori. In Romania, Noaptea Cercetatorilor se afla la a 8-a editie. Evenimentul le ofera oamenilor de stiinta sansa de a intra in legatura cu publicul, iar publicului sansa de a descoperi universul stiintei si oamenii din spatele experimentelor. Editia 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori in Romania.
Noaptea Cercetatorilor 2014 este organizata in Romania, sub egida Uniunii Europene si patronajul Ministerului Educatiei Nationale, de catre doua echipe:
- #Researchers4Humanity – Asociatia Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul National de Cercetare in Sport.
- #doyouspeakscience – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea din Bucuresti, Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timisoara, Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei, Institutul de Fizica Atomica, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara “Horia Hulubei” si Institutul de Stiinte Spatiale, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale.
In fiecare oras, evenimentul este organizat in parteneriat cu jucatori din cercetare, precum Asociatia Cygnus (Suceava), Universitatea Constantin Brancusi din Targu-Jiu, Universitatea Stefan cel Mare Suceava, Universitatea Transilvania Brasov.
Mai multe informatii despre eveniment pe site-ul www.noapteacercetatorilor.eu si www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.