Sari direct la conținut

Noile reguli privind transportul studenților ar urma să fie adoptate joi de guvern / Până atunci, CFR și companiile private refuză să aplice reducerea pe actuala lege

HotNews.ro
Tren CFR Calatori, Foto: Stefania Gal
Tren CFR Calatori, Foto: Stefania Gal

​Ministerul Educației a anunțat că aprobarea normelor metodologice pentru aplicarea reducerii de 90% la transportul feroviar al studenților va fi pe ordinea de zi a ședințaei de joi a Guvernului. Anunțul vine în contextul în care mai mulți operatori feroviari (CFR, Transferoviar Călători, Softrans şi Astra Trans Carpatic) refuză să le ofere studenților reducerea în lipsa normelor metodologice.

De duminică, 3 septembrie, când noua lege a învățământului superior a intrat în vigoare, studenții au rămas fără reducere la biletele de tren, pentru că CFR, Transferoviar Călători, Softrans și Astra Trans Carpatic refuză să vândă bilete conform noii legi (cu 90% reducere), până când normele metodologice vor fi adoptate, scrie Agerpres.

Aceiași operatori refuză să vândă biletele și cu 50% gratuitate, așa cum prevedea legea până să intre în vigoare noua lege a învățământului preuniversitar.

Prin noua lege, reducerea va fi de 90%, față de 50% până acum, iar vârsta a fost extinsă de la 26 la 30 de ani.

În toată această situație, Ministerul Educației a anunțat, luni, că adoptarea normelor metodologice cerute de operatorii feroviari va fi pe ordinea de zi a ședinței Guvernului de joi, 7 septembrie.

  • „Astăzi, 4 septembrie, în ședința Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației, a fost avizat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților, document aflat, de altfel, în consultare publică, potrivit reglementărilor privind transparența decizională. Ministerul Educației va propune includerea proiectului de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi, 7 septembrie.
  • Precizăm că Hotărârea de Guvern privind aprobarea normelor metodologice privind transportul studenților nu putea fi adoptată înainte de momentul intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023.
  • De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 260, alin. 2 și art. 265 din Legea învățământului superior nr. 199/2023, până la elaborarea actelor normative subsecvente emise în executarea legii, se aplică prevederile actelor normative în vigoare, în măsura în care nu contravin acesteia.
  • Menționăm că procedura de acordare a reducerii pentru transport, prevăzută în Hotărârea nr. 42/2017, nu a suferit modificări și că singurele modificări aduse prin Legea învățământului superior nr. 199/2023 vizează creșterea procentului decontat de statul român din suma totală a biletului și vârsta beneficiarilor.
  • Acest punct de vedere a fost deja expus în 1 și 3 septembrie 2023 de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, instituție publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii”, se arată în anunțul ministerului.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a atras atenția că operatorii feroviari care nu acordă gratuitatea studenților „încalcă vădit prevederile Legii nr. 199/2023”.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro