Sari direct la conținut

Norvegia alocă aproape 100 de milioane de euro pentru sectorul energetic din Ucraina

HotNews.ro
Război în Ucraina: Forțele ruse au lovit infrastructura critică din Harkov, Foto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia
Război în Ucraina: Forțele ruse au lovit infrastructura critică din Harkov (Foto: Kostiantyn Liberov / AP - The Associated Press / Profimedia)

Premierul norvegian Jonas Gahr Store a declarat într-un comunicat preluat duminică de AFP că ţara sa va aloca 1,1 miliarde de coroane (circa 96 de milioane de euro) pentru reparaţii ale infrastructurii energetice a Ucrainei şi asigurarea furnizării de electricitate înainte de iarna viitoare, scrie Agerpres.

„Rusia efectuează atacuri masive şi sistematice pentru paralizarea energiei electrice, dar ucrainenii lucrează zi şi noapte pentru a menţine furnizarea vitală de electricitate pentru populaţie”, a arătat şeful guvernului de la Oslo.

Conform celor mai recente estimări ale guvernului ucrainean, bombardamentele ruseşti asupra infrastructurii energetice au redus producţia de energie electrică a Ucrainei la jumătate faţă de nivelul din iarna trecută.

Regiunea ucraineană Harkov, afectată grav de atacurile recente ale Rusiei

Premierul Jonas Gahr Store a afirmat că partea norvegiană discută cu Kievul modul cel mai eficient în care ar putea fi utilizate fondurile puse la dispoziţie. „Ucrainenii înşişi sunt cei mai în măsură să ştie ce este necesar”, a spus el, insistând asupra importanţei lucrărilor de reparaţii înainte de sosirea iernii.

S-a decis deja că aproximativ 10 milioane de euro vor fi alocate reparaţiilor în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, afectată grav de atacurile recente din partea Rusiei. În zonă urmează să fie instalate panouri solare pentru şapte maternităţi şi teatre de operaţiuni, arată comunicatul difuzat de Norvegia în timp ce prim-ministrul se afla în Elveţia, la summitul de la Buergenstock pentru pace în Ucraina.

În 2022, Norvegia a susţinut sectorul energetic ucrainean cu 2,1 miliarde de coroane, iar anul trecut – cu 1,9 miliarde. Regatul scandinav a promis de asemenea 75 de miliarde de coroane (circa 6,5 miliarde de euro) pentru ajutoare militare şi civile destinate Ucrainei în perioada 2023-2027.

INTERVIURILE HotNews.ro