Sari direct la conținut

Kremlinul vrea să mențină iluzia stabilității în Kursk. Cum sunt pregătiți rușii să accepte prezența trupelor ucrainene

HotNews.ro
Kremlinul vrea să mențină iluzia stabilității în Kursk. Cum sunt pregătiți rușii să accepte prezența trupelor ucrainene
Un soldat ucrainean stă lângă un monument care amintește de ocupația sovietică, în orașul Sudja, regiunea Kursk, Rusia, 16 august 2024. Sursa foto: KIRILL CHUBOTIN / Avalon / Profimedia

Kremlinul încearcă să convingă publicul rus, prin intermediul presei de stat și al propagandei, că prezența trupelor ucrainene pe teritoriul regiunii ruse Kursk reprezintă „noua normalitate”, pe măsură ce înțelege că s-ar putea să nu fie în măsură să îndepărteze forțele Kievului în viitorul imediat, scrie miercuri publicația rusă independentă Meduza.

Citând surse apropiate guvernului și Kremlinului, publicația notează că au fost trasate trei linii narative care sunt împinse în față – o recunoaștere a faptului că Ucraina a trecut într-adevăr granița în regiunea Kursk, că va fi înfrântă în mod inevitabil, dar că acest lucru va dura și că publicul rus trebuie să fie răbdător.

Comandantul-șef al Ucrainei, generalul Oleksandr Sîrskîi, a anunțat anterior că trupele ucrainene a avansat între 28-35 de kilometri (18-21 mile) în interiorul regiunii Kursk, în contextul în care ce incursiunea fără precedent a Kievului durează deja de mai bine de două săptămâni, amintește The Kyiv Independent.

Potrivit lui Sîrskîi, Ucraina controlează până în prezent 1.263 de kilometri pătrați (488 de mile pătrate) din teritoriul rus și 93 de așezări.

Două surse apropiate administrației prezidențiale ruse au declarat pentru Meduza că, în interiorul administrației de la Kremlin, șocul inițial al ofensivei ucrainene a trecut, iar oamenii „s-au obișnuit” cu incursiunea.

Kremlinul anticipează un scenariu „destul de optimist” – de câteva luni de lupte – pentru recâștigarea teritoriului, iar eforturile mediatice vizează acum calmarea populației ruse și obișnuirea acesteia cu ideea acestei perioade de câteva luni.

„În timpul unui șoc, iar acesta a fost cu siguranță un șoc, există întotdeauna fluctuații (în gradul de alarmare publică, n.r.), apoi oamenii se obișnuiesc și totul se liniștește”, a declarat una dintre sursele citate de Meduza.

„Ce s-a întâmplat în timpul revoltei lui Prigojin (Evgheni Prigoijn, fostul lider al grupării paramilitare Wagner, n.r.), în timpul mobilizării și la începutul războiului? Dar totul s-a așezat apoi”, a precizat sursa.

Mașinăria de propagandă a Rusiei, în mod normal abilă, a avut dificultăți în a face față prezentării incursiunii ucrainene din Kursk, notează The Kyiv Independent.

Când forțele ucrainene au trecut granița rusă, pe data de 6 august, răspunsul imediat al Moscovei a fost să minimalizeze incursiunea, iar emisiunile media de stat au fost pline de mesaje amestecate și uneori contradictorii.

Margarita Simonian, șefa Russia Today (RT), a dispărut în mare parte din peisaj.

„A dispărut din peisaj”, a declarat anterior Julia Davis, cea care a înființat proiectul de monitorizare Russian Media Monitor, pentru The Kyiv Independent, adăugând: „Abia postează pe rețelele sociale și nu apare la televiziunea de stat”.

„Probabil pentru că nu au venit cu un set bun de subiecte de discuție care să aibă sens, deoarece această situație a expus cu adevărat realitatea a ceea ce se întâmplă în războiul pe care l-au început”, a explicat Davis.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro