Sari direct la conținut

Noua stea în ascensiune a republicanilor. Cine este Ron DeSantis, cel care i-ar putea încurca planurile prezidențiale lui Trump

HotNews.ro
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, Foto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia
Ron DeSantis, guvernatorul Floridei, Foto: Michele Eve Sandberg / Shutterstock Editorial / Profimedia

Victoria răsunătoare a lui Ron DeSantis la alegerile intermediare din SUA, unde a câștigat al doilea mandat de guvernator, îi consolidează acestuia statutul de prezidențiabil în 2024. Aproape necunoscut în urmă cu câțiva ani, el a devenit noua stea în ascensiune a conservatorilor.

Rezultatul obținut de DeSantis este o demonstrație de forță în fața fostului președinte Donald Trump care l-a propulsat în funcție pentru primul mandat.

DeSantis este primul guvernator republican care a câștigat în comitatul Miami-Dade, un bastion al democraților. În 2018, DeSantis a pierdut la scor Miami-Dade și în Palm Beach, un alt bastion democrat, însă acum a câștigat fără drept de apel.

Chiar dacă mandatul de guvernator este de patru ani, susținătorii săi au scandat „încă doi ani!”, cu aluzie la prezidențialele din 2024.

Lupta care „abia a început” și amenințările lui Trump

Rivalitatea dintre Trump și DeSantis pare destul de bine conturată. Deși a anunțat că l-a votat, în ultima săptămână a campaniei, fostul președinte l-a „tamponat” pe guvernatorul Floridei numindu-l Ron „DeSanctimonius”. De asemenea, el nu a fost invitat la mitingul electoral al lui Marco Rubio.

Întrebat într-un interviu la FoxNews despre posibilitatea ca Ron DeSantis să-l concureze pentru desemnarea candidatului republican la prezidențialele din 2024, Trump a spus că ar fi o greșeală și a fost amenințător: „Cred că dacă va candida, s-ar putea răni foarte rău. Cred cu adevărat că s-ar putea răni grav. Ți-aș spune despre el lucruri care nu sunt măgulitoare. Știu mai multe lucruri despre el decât oricine, în afară poate de soția sa”.

Deocamdată, DeSantis nu a spus concret dacă va intra în cursa prezidențială, dar le-a dat speranțe susținătorilor săi.

„Nu doar că am câștigat , ci am redefinit harta politică”, a spus Ron DeSantis, marți seară, după anunțarea rezultatelor din Florida. „Pentru mine lupta abia a început”, a adăugat el.

Dacă până acum surse apropiate au susținut că le-ar fi spus donatorilor săi că ar evita să se confrunte cu Trump, așteptând 2028, victoria sa de răsunet ar putea schimba ecuația, în condițiile în care candidații susținuți de Trump nu au avut rezultate spectaculoase, unii dintre ei chiar pierzând.

Propulsat de Trump, DeSantis s-a remarcat prin decizii controversate

Ron DeSantis, în vârstă de 44 de ani, a absolvit în 2001 Universitatea Yale, unde a obținut o diplomă în istorie, apoi a studiat dreptul la Harvard. S-a alăturat marinei americane în 2004, fiind o perioadă în serviciu la baza din Guantanamo Bay. A fost, de asemenea, în Irak, iar în 2010 a trecut în rezervă. În acel an s-a căsătorit cu Casey Black, un reporter TV și prezentator local de știri, cu care are 3 copii.

DeSantis a fost ulterior procuror federal, iar în 2012 a candidat pentru un loc în Camera Reprezentanților. Susținut de mișcarea conservatoare Tea Party, DeSantis și-a anunțat candidatura pentru Senat în 2015, dar s-a retras după ce republicanul Marco Rubio a decis să intre în competiție.

În 2016 , Donald Trump a fost ales președinte, iar DeSantis a fost printre cei mai vocali susținători ai săi.

După ce a primit sprijinul lui Trump, DeSantis a anunțat în 2018 că va candida pentru funcția de guvernator al Floridei.

O cursă grea în care l-a înfruntat pe democratul Andrew Gillum, care încerca să devină primul guvernator afro-american al statului. Sprijinit de Trump, DeSantis l-a învins pe Gillum, cu 49,6% la 49,2%.

DeSantis a preluat mandatul în 2019 și, în curând, vizibilitatea sa a devenit națională datorită politicilor sale controversate.

În 2020, în timpul pandemiei de COVID-19, el a ridicat restricțiile mult mai devreme decât alți guvernatori și, de asemenea, s-a opus obligativității vaccinării anti-COVID 19.

De asemenea, el a susținut legea privind drepturile părinților în educație prin care sunt interzise în școlile primare cursuri privind orientarea sexuală și identitatea de gen, act numit de opozanți „Don’t say gay”.

În 2022 a semnat o lege prin care a interzis avortul după 15 săptămâni de sarcină, declarând ulterior deciziei Curții Supreme, că dorește „să extindă protecția vieții”. În septembrie, a ținut prima pagină după ce a trimis două avioane charter cu imigranți ilegali în Martha’s Vineyard, o insulă de lux din nord-estul Statelor Unite, în linia conservatorilor de a-i redirecționa pe aceștia în fiefurile democraților. (Surse: BBC, CNN, Axios, AFP. Britannica)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro