Sari direct la conținut

Noul film „Joker” a debutat pe primul loc la box office, dar cei care l-au văzut s-au simțit mai degrabă înșelați

HotNews.ro
Noul film „Joker” a debutat pe primul loc la box office, dar cei care l-au văzut s-au simțit mai degrabă înșelați
Lady Gaga și Joaquin Phoenix într-o secvență din noul film „Joker: Folie à Deux”, FOTO: Warner Bros. - DC Entertainment / AFP / Profimedia

„Joker: Folie à Deux”, continuarea regizorului Todd Phillips pentru apreciatul său film „Joker” din 2019, a debutat pe prima poziție la box office, însă încasările sunt cu mult sub cele ale predecesorului său și spectatorii care l-au văzut nu i-au dat notă de trecere, relatează Variety și THR.

Folie à Deux, un musical în care Joaquin Phoenix a revenit în rolul lui Joker și cântăreața americană Lady Gaga i s-a alăturat ca Harley Quinn, a obținut în cinematografele de pe piața internă din America de Nord încasări de 40 de milioane de dolari, sub estimările de 50-65 de milioane ale analiștilor.

Spre comparație, primul film Joker lansat cu jumătate de deceniu în urmă a obținut încasări de 96,2 milioane de dolari în America de Nord. Comparația cu predecesorul său e și mai nefavorabilă pentru noul film al lui Phillips dacă se are în vedere inflația galopantă din ultimii 5 ani.

Revista Variety descrie încasările de acum ca fiind un dezastru. La nivel internațional situația a stat ceva mai bine, Joker 2 obținând încasări de 81 de milioane de dolari, pentru un total global de 121 de milioane, potrivit datelor de la site-ul de specialitate boxofficemojo.

Însă acestea nu se ridică la nivelul necesar pentru un film cu un buget de producție de 200 de milioane de dolari. Analiștii din industrie consideră că noul lungmetraj trebuie să obțină încasări de cel puțin 450 de milioane de dolari doar pentru a-și recupera costurile.

Acest lucru se datorează faptului că filmele cu pretenții de „blockbuster” au adesea un buget de marketing și distribuire apropiat de cel de producție. „Regula de aur” pentru astfel de filme e că ele trebuie să aibă încasări de 2,5 mai mari decât bugetul de producție pentru a fi un succes financiar.

Noul film „Joker: Folie à Deux” și-a depășit predecesorul la un singur capitol: bugetul

Primul film Joker a costat 65 de milioane de dolari și avea să se dovedească un succes răsunător la box office, depășind ușor pragul de un miliard de dolari în ceea ce privește vânzările de bilete la nivel mondial. Până recent el a fost filmul cu Rating R, care în SUA pot fi vizionate de minorii cu vârsta de sub 17 ani doar alături de un adult însoțitor, cu cele mai mari încasări din istoria box office-ului. El și-a păstrat acest titlu timp de 5 ani și a fost devansat doar de noul lungmetraj Marvel Deadpool & Wolverine, care a ajuns la încasări totale de 1,32 miliarde de dolari.

Pe lângă succesul uriaș de care s-a bucurat în cinematografe, filmul cu Joaquin Phoenix în rolul unuia dintre cei mai emblematici antagoniști din universul de benzi desenate DC a primit cele mai multe nominalizări la Premiile Oscar din 2020, nu mai puțin de 11.

Joker avea să meargă acasă în cele din urmă cu doar două Oscaruri după o gală la care marea vedetă a fost filmul Parasite al regizorului sud-coreean Bong Joon-ho. Însă pentru Joaquim Phoenix a fost un triumf personal, el câștigând pentru prima oară Premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Celălalt Oscar câștigat de Joker i-a fost decernat muzicienei islandeze Hildur Guðnadóttir, care a compus coloana sonoră a filmului.

„Când dai undă verde unui sequel speri ca el să aibă același succes ca filmul anterior”, a declarat analistul Jeff Bock de la firma de specialitate Exhibitor Relations. Despre încasările obținute de Folie à Deux el spune că „reprezintă cu o siguranță un motiv de îngrijorare”.

„Cei de la [studioul] Warner Bros. au vrut acest sequel și probabil au cheltuit prea mult pentru a face ca el să se înâmple”, a mai declarat analistul pentru Variety.

Succesul financiar uriaș al lungmetrajului „Joker” i-a convins pe șefii de la Hollywood să facă un sequel

Filmul din 2019 trebuia să fie unul de sine stătător în Universul Cinematografic DC, fără vreo continuare. Însă șefii de la Warner Bros. și DC au decis să îi ceară lui Phillips un sequel după ce Joker a devenit unul dintre cele mai profitabile filme din istorie, când vine vorba de cele care se bazează pe benzile de desene animate atât de populare în SUA.

Sequel-ul său în schimb a obținut acum un calificativ „D”, cel mai prost din sistemul american de note, de la CinemaScore, compania de cercetări de piață care realizează interviuri cu spectatorii când ies de la un film pentru a-i întreba ce impresie le-a lăsat.

Folie à Deux a devenit astfel primul film din istorie dintre cele bazate pe benzi desenate care nu obține nici măcar o notă de trecere din partea publicului nord-american.

După cum HotNews.ro arăta încă de vineri, când noul Joker a avut premiera concomitent în cinematografele din România și Statele Unite, nici recenziile din partea criticilor de film nu sunt mai generoase. Iar pe IMDb, unde votul este deschis publicului larg, sequel-ul lui Todd Phillips are acum o notă medie de doar 5,3 / 10, din 45.000 de recenzii.

Toate aceste lucruri ridică semne serioase de întrebare cu privire la capacitatea filmului de a continua să vândă bilete în cinematografe la nivelul de care are nevoie pentru a-și recupera costurile uriașe.

Ca întotdeauna, poți găsi mai multe informații noi din lumea filmelor și serialelor, dar și alte știri interesante, în rubrica Nerd Alert de weekendul acesta:

INTERVIURILE HotNews.ro