Noul regim al Siriei le ordonă femeilor să se acopere la plajă. „Burkini”-ul devine obligatoriu și pentru turistele străine, cu excepții

Siria a emis marți un nou cod vestimentar conservator, cerând femeilor să poarte pe toate plajele publice „burkini” sau alte tipuri de costume de baie care le acoperă corpul integral, cea mai recentă schimbare culturală de la răsturnarea regimului dictatorului Bashar al-Assad de către rebelii islamiști, în decembrie anul trecut, relatează Reuters și CNN.
Ministerul Turismului de la Damasc a declarat că noile linii directoare au fost emise „în interesul public”.
„Vizitatorii plajelor și piscinelor publice, fie că sunt turiști sau localnici, sunt obligați să poarte costume de baie adecvate care țin cont de gustul public și de sensibilitățile diverselor segmente ale societății”, a declarat ministrul Turismului, Mazen al-Salhani, într-o directivă publicată pe Facebook.
„Pe plajele și la piscinele publice este obligatorie purtarea unor costume de baie mai modeste (burkini sau costume care acoperă mai mult din corp)”, se arată în directivă, aceasta precizând că „la deplasarea între plajă și alte locuri, este necesară purtarea unui halat sau a unei haine largi (pentru femei) peste costumul de baie”.
Bărbaților li se cere să poarte cămăși conform noii directive, care precizează că „îmbrăcămintea topless nu este permisă în spațiile publice din afara zonelor de înot, holurilor hotelurilor și zonelor de servire a mesei”.
„În spațiile publice din afara plajelor și piscinelor, este preferabilă purtarea unor haine largi, care acoperă umerii și genunchii, evitând îmbrăcămintea transparentă sau excesiv de strâmtă”, se mai menționează în directivă.
Excepție pentru turiștii de la hotelurile scumpe
Totuși, ministerul a precizat că în stațiunile și hotelurile „clasificate ca internaționale și premium (4 stele)” și pe plajele și piscinele private „costumele de baie occidentale obișnuite sunt permise.”
Nu este clar ce consecințe vor avea cei care nu respectă regulile, dar ministerul a spus că „salvamarii și supraveghetorii de plajă” vor monitoriza respectarea acestora.
Noile reglementări reflectă influența Hayat Tahrir al-Sham (HTS), coaliția islamistă care conduce acum guvernul de tranziție din Siria. Cunoscut anterior ca Frontul Al-Nusra, HTS este desemnat ca organizație teroristă de către SUA și Marea Britanie.
Președintele interimar al Siriei, Ahmad al-Sharaa, care a semnat directiva privind codul vestimentar, a condus HTS în ofensiva fulgerătoare care a dus la căderea lui Assad, al cărui regim s-a aflat la putere timp de mai multe decenii.
Siria, condusă după principii islamiste
În martie, al-Sharaa a semnat o constituție interimară care impune guvernare islamistă pentru o „fază de tranziție” de cinci ani. Al-Sharaa a declarat în decembrie că rescrierea constituției Siriei ar putea dura trei ani, iar alegerile ar putea avea loc în decurs de cinci ani.
Organizația Human Rights Watch, cu sediul în SUA, a declarat în martie că „autoritatea extinsă a lui al-Sharaa ridică îngrijorări serioase privind durabilitatea statului de drept și protejarea drepturilor omului, în absența unor garanții clare”.
Ministrul Turismului al-Salhani, care a atras recent investitori din Qatar și Arabia Saudită pentru proiecte turistice în valoare de „miliarde de dolari”, a prezentat noile reguli ca respectând „diversitatea culturală, socială și religioasă a Siriei.”
Anunțul vine în contextul unui efort de revitalizare a industriei turismului din Siria, după ridicarea luna trecută a sancțiunilor impuse de SUA – o măsură pe care președintele american Donald Trump a descris-o drept o „șansă la măreție” pentru Siria.