Regimul Bashar al-Assad a fost răsturnat de rebeli. Assad a fugit în Rusia, unde a primit azil / Liderul rebelilor a ajuns în Damasc
Comandamentul armatei siriene a notificat duminică ofițerii că regimul autoritar de 24 de ani al președintelui Bashar al-Assad a luat sfârșit, a declarat un ofițer sirian informat despre acest lucru pentru Reuters, în timp ce rebelii anti-Assad afirmă că au preluat controlul asupra capitalei în urma ofensivei-fulger care a copleșit forțele guvernamentale și a uimit aliații lui Assad, printre care și Rusia.
Sinteza căderii evenimentelor de duminică, ziua în care regimul lui Bashar al-Assad a căzut:
- Luptătorii opoziției siriene spun că regimul de 24 de ani al președintelui Bashar al-Assad a căzut după ce au capturat capitala, Damasc.
- Al-Assad a demisionat și a părăsit Siria, a anunțat Ministerul rus de Externe. Ulterior, s-a aflat că Assad a ajuns la Moscova și că Rusia i-a oferit azil
- La Damasc rebelii au anunțat o interdicție de deplasare între 13.00 GMT și 02.00 GMT, după ce oamenii au ieșit pe străzile capitalei și în alte părți pentru a sărbători căderea guvernului lui al-Assad.
- Premierul Benjamin Netanyahu declară că forțele israeliene au ocupat o zonă tampon în Înălțimile Golan ocupate.
- Israelul a întreprins duminica trei atacuri aeriene în capitala Siriei împotriva unui complex de securitate şi a unui centru de cercetare guvernamental
- Biden spune că SUA au lovit ținte aparținând Statului Islamic din Siria
- Întorsătura dramatică a evenimentelor vine după ce forțele de opoziție au capturat mai multe orașe strategice într-o ofensivă fulgerătoare.
Rusia a anunţat că a solicitat o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, luni, pentru a se discuta despre situaţia din Siria, unde o ofensivă fulgerătoare a grupurilor rebele conduse de islamişti radicali a doborât guvernul lui Bashar al-Assad.
„În legătură cu ultimele evenimente din Siria, a căror profunzime şi consecinţe pentru această ţară şi pentru întreaga regiune nu au fost încă evaluate, Rusia a solicitat consultări urgente cu uşile închise ale Consiliului de Securitate al ONU”, a precizat reprezentantul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, pe Telegram.
Această reuniune urmează să aibă loc luni, a adăugat el.
Statele Unite au efectuat duminică „zeci de lovituri aeriene” în centrul Siriei, vizând „peste 75 de ținte” ale grupării Stat Islamic (IS), a anunțat Centcom, comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu, relatează AFP.
„Nu ar trebui să existe nicio îndoială: nu vom permite ISIS să se refacă și să profite de situația actuală din Siria”, a spus generalul Michael Erik Kurilla în comunicatul Centcom, după o ofensivă fulgerătoare a grupurilor rebele care a provocat căderea președintelui Bashar al-Assad.
Assad a primit azil în Rusia
Bashar al-Assad și familia sa au sosit în Rusia și au primit azil de la autoritățile ruse, au informat duminică agențiile de presă ruse, citând o sursă de la Kremlin, relatează Reuters.
Rebelii sirieni susţinuţi de Turcia au intrat în oraşul Manbij, din nordul Siriei, după ce au preluat controlul asupra celei mai mari părţi a zonei înconjurătoare de la forţele kurde aliate SUA de acolo, a declarat duminică o sursă de securitate turcă, transmite Reuters.
Armata israeliană spune că forțele sale sunt staționate pe patru fronturi: Cisiordania ocupată, Gaza, Liban și Siria, relatează Al Jazeera.
Într-o declarație pe Telegram, armata israeliană a spus că trupele terestre au fost desfășurate pe teritoriul sirian și că lucrează cu alte ramuri ale armatei, inclusiv aeriene, maritime și direcția de informații
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană va ajuta la reconstruirea unei Sirii care protejează minoritățile după căderea dramatică a lui al-Assad, scrie Al Jazeera.
„Europa este pregătită să sprijine protejarea unității naționale și reconstruirea unui stat sirian care protejează toate minoritățile”, a spus ea într-o declarație la X duminică.
„Dictatura crudă lui Assad s-a prăbușit. Această schimbare istorică în regiune oferă oportunități, dar nu este lipsită de riscuri”, a adăugat președintele comisiei.
Ea a spus că blocul este în contact cu lideri cheie din Europa și regiune și monitorizează evoluțiile.
Liderul rebelilor a ajuns în Damasc
Rebelii au anunţat sosirea liderului lor, Abu Mohammad al-Golani, la câteva ore după cucerirea capitalei siriene.
”Liderul Ahmed al-Chareh (numele adevărat al lui Golani) a sărutat pământul” la sosirea sa la Damasc, anunţă pe Telegram coaliţia rebelă, condusă de către gruparea acestuia.
BREAKING – #HTS leader #Jolani is in #Damascus' Umayyad Mosque, celebrating the overthrow of #Assad's regime. pic.twitter.com/JOWgipUP8a
— Charles Lister (@Charles_Lister) December 8, 2024
Abu Mohammad al-Golani a mers duminică la celebra moschee omeiadă din Damasc unde a ținut un discurs, potrivit unui fotograf AFP aflat la fața locului.
În timp ce a intrat în emblematica moschee din Orașul Vechi din Damasc, liderul grupului islamist radical Hayat Tahrir al-Sham (HTS) a fost întâmpinat de o mulțime care scanda „Allahu Akbar” (Dumnezeu este cel mai mare, potrivit videoclipurilor care circulă în mass-media.
HTS leader Jolani’s entrance to Umayyad mosque in Damascus, victorious pic.twitter.com/uPnldflI2O
— Ragıp Soylu (@ragipsoylu) December 8, 2024
Israelul a efectuat trei lovituri aeriene împotriva unui complex major de securitate din cartierul Kafr Sousa din capitala Siriei și a unui centru de cercetare în care a spus anterior că oamenii de știință iranieni au dezvoltat rachete, au declarat duminică două surse regionale de securitate pentru Reuters.
Cel puțin o clădire arde în Damasc, după un posibil atac aerian. Se crede că israelienii ar fi lovit ceea ce se crede a fi un depozit de muniții aproape de aeroport, relatează Al Jazeera.
Presa israeliană a raportat duminică mai devreme că forțele aeriene israeliene au bombardat depozitele de arme din sudul Siriei și Damasc pentru a împiedica grupurile de opoziție să le captureze.
BBC scrie că două explozii au avut loc aproape de hotelul din Mezzerh, Damasc, în care este staționată echipa de junaliști.
Potrivit BBc ar fi vorba de Marota City, un proiect care viza construirea de locuințe pentru oamenii de afarceri de sub regimul lui Assad.
O altă explozie ar fi avut loc lângă aeroportul Mezzeh.
Rusia a început să-și retragă navale și bunurile militare din Siria pe fondul prăbușirii regimului președintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat agenția de informații militare a Ucrainei (GUR) într-o postare pe Telegram pe 8 decembrie, relatează Kyiv Independent.
GUR a spus că armata rusă a retras două nave, fregata „Amiral Grigorovici” și nava de marfă „Inzhenier Trubin”, din Baza Navală din Tartus, care se afla sub controlul Rusiei, ca parte a unui acord de securitate cu regimul Assad.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că monitorizează cu atenţie evoluţiile din Siria şi se află în contact cu parteneri europeni şi din regiune pentru a acţiona în funcţie de evoluţiile din teren.
Situaţia din teren este fluidă şi în evoluţie, a precizat duminică MAE, într-un comunicat de presă.
„MAE se află în contact cu parteneri europeni şi din regiune pentru a acţiona în funcţie de evoluţiile din teren. Personalul misiunii diplomatice a României la Damasc este în siguranţă, fiind luate măsuri de protecţie sporită. Totodată, personalul este în coordonare cu alte misiuni diplomatice din teren. MAE se află în contact cu cetăţenii români şi precizează că orice acţiune trebuie decisă în acord cu condiţiile din teren, aflate într-o continuă dinamică, astfel încât să primeze securitatea cetăţenilor”, menționează ministerul.
Siria ar trebui să aibă o perioadă de tranziție de 18 luni pentru a stabili „un mediu sigur, neutru și liniștit” pentru alegeri libere, a declarat duminică Hadi Al-Bahra, care conduce Coaliţia Naţională a Forţelor Revoluţiei Siriene şi a Opoziţiei, pentru Reuters, în marja Forumului de la Doha.
Al-Bahra a declarat că Siria ar trebui să elaboreze o constituție în termen de șase luni și să aibă loc un referendum.
„Constituția va spune, vom avea un sistem parlamentar, un sistem prezidențial sau un sistem mixt? Și pe baza asta, facem alegerile și oamenii să își aleagă liderul”, a spus Al-Bahra.
Președintele francez Emmanuel Macron a lăudat „curajul” și „răbdarea” poporului sirian după ce forțele de opoziție l-au înlăturat pe al-Assad de la putere.
„Statul barbar a căzut. În sfârșit. Aduc un omagiu poporului sirian, curajului, răbdării. În acest moment de incertitudine, le doresc pace, libertate și unitate”, a spus Macron într-o postare pe X.
„Franța va rămâne dedicată securității tuturor celor din Orientul Mijlociu.”
Un prezentator a citit duminică primul buletin de știri la televiziunea de stat siriană, după ce președintele sirian Bashar al-Assad a fost dat jos, relatează CNN.
„Celor care au pariat pe noi și celor care nu au pariat, celor care au crezut într-o zi că suntem frânți, vă anunțăm de pe canalul de știri sirian victoria marii revoluții siriene după 13 ani de răbdare și sacrificiu, ” a spus ancora Youssef Al-Youssef.
„Am câștigat pariul și am răsturnat regimul criminal al-Assad. Iată-ne acum cu un brief de știri din clădirea Autorității Generale pentru Radio și Televiziune din capitala Siriei, Damasc, prezentat de mine, Youssef Al-Youssef”, a spus el, înainte de a oferi un scurt rezumat al știrilor.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat duminică înlăturarea lui Bashar al-Assad drept o „zi istorică”, relatează Reuters.
Într-o vizită în zona de lângă granița cu Siria, el a spus că a ordonat forțelor israeliene să preia controlul în teritoriile din zona tampon pentru a asigura securitatea Israelului și a spus: „Nu vom permite niciunei forțe ostile să se stabilească la granița noastră”.
Ministerul rus de Externe a declarat duminică că președintele sirian Bashar al-Assad și-a părăsit funcția și a plecat din țară după ce a dat ordin să aibă loc o predare pașnică a puterii, informează Reuters.
Lovituri aeriene atribuite Israelului au vizat duminică districtul Mazzeh din Damasc, au declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză și una siriană.
În plus, avioane despre care se crede că sunt israeliene au bombardat baza aeriană Khalkhala din sudul Siriei, care a fost evacuată de armata siriană peste noapte, au declarat pentru Reuters două surse de securitate regionale.
Acestea au spus că cel puțin șase raiduri au lovit principala bază aeriană din nordul orașului Suweida care are un stoc mare de rachete lăsate de trupele siriene.
Atacul a părut menit să împiedice ca aceste arme să cadă în mâinile grupărilor radicale, a declarat o sursă pentru Reuters.
Ministerul rus de Externe a transmis un comunicat în care spune că președintele sirian Bashar al-Assad și-a părăsit funcția și a plecat din țară după ce a dat ordin să aibă loc o predare pașnică a puterii.
Ministerul nu a spus unde se află acum Assad și a afirmat că Rusia nu a luat parte la discuțiile privind plecarea sa.
De asemenea, a anunțat că bazele militare ale Rusiei din Siria au fost plasate în stare de alertă maximă, dar că nu există nicio amenințare importantă la adresa lor în acest moment.
Moscova a spus și că este în contact cu toate grupurile de opoziție siriene și a îndemnat toate părțile să se abțină de la violență. (Reuters)
Cine este Abu Mohammad al-Julani, liderul rebelilor sirieni care au răsturnat regimului Assad.
Rebelii sirieni au anunțat, duminică, că au eliberat Damascul și au răsturnat regimul Bashar al Assad. Ofensiva a fost condusă de Abu Mohammed al-Julani, liderul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), un grup care a devenit cea mai puternică forță armată de opoziție din Siria.
VIDEO Rebelii sirieni au intrat în somptuosul palat prezidențial al lui Bashar al-Assad, care are o suprafață totală de 31.500 metri pătrați.
Rebelii sirieni au intrat duminică în somptuosul palat prezidențial al lui Bashar al-Assad din Damasc, doar clădirea principală a acestuia întinzându-se pe o suprafață de 31.500 de metri pătrați, relatează Al Jazeera.
Statele Unite își vor menține prezența în estul Siriei și vor lua măsurile necesare pentru a preveni o reapariție a Statului Islamic, a declarat duminică adjunctul secretarului adjunct al apărării pentru Orientul Mijlociu, Daniel Shapiro, informează Reuters.
Colapsul regimul autoritar de 24 de ani al președintelui Bashar al-Assad, aproape de neconceput cu doar o săptămână în urmă, când rebelii și-au început ofensiva de la baza lor din Idlib, în nord-vestul Siriei, poate remodela echilibrul de putere în Orientul Mijlociu, scrie BBC, care explică într-o analiză că Assad a fost „practic abandonat” de către aliații săi, Iran și Rusia.
Trimisul Națiunilor Unite în Siria, Geir Pedersen, a vorbit cu precauție de speranță după preluarea Damascului de către rebelii islamiști, pe care a descris-o drept un „moment decisiv” care pune capăt unei jumătăți de secol de domnie a clanului Assad.
Pedersen a declarat că cei aproape 14 ani de război civil din Siria au fost „un capitol întunecat care a lăsat cicatrici”.
„Astăzi, privim spre viitor cu speranțe prudente de deschidere (…) pentru pace, reconciliere, demnitate și incluziune pentru toți sirienii”, a spus el.
Coaliția rebelilor sirieni a transmis că lucrează pentru a finaliza transferul de putere în Siria către un organism de guvernare de tranziție cu puteri executive depline.
„Marea revoluție siriană a trecut de la stadiul de luptă pentru răsturnarea regimului Assad la lupta pentru a construi împreună o Sirie care să fie pe măsura sacrificiilor poporului său”, a adăugat aceasta într-un comunicat citat de Reuters.
La scurt timp după ce Israelul a anunțat că își va întări prezența militară pe teritoriul sirian, ca reacție la ofensiva rebelilor, se pare că tancuri israeliene au traversat gardul de frontieră cu Siria pentru prima dată din 1974.
Mișcarea are ca scop, conform ziarului Maariv, prevenirea apropierii forțelor armate siriene sau a civililor, indiferent de alianța lor, de pozițiile israeliene.
Am relatat anterior despre cum ministrul israelian al Afacerilor Diasporei, Amichai Chikli, a declarat că Israelul trebuie să „stabilească o nouă linie de apărare bazată pe linia de încetare a focului din 1974” cu Siria, pe Muntele Hermon, în Înălțimile Golan ocupate.
Israelul a ocupat majoritatea Înălțimilor Golan din Siria în 1967 și le-a anexat în 1981.
Președintele sirian Bashar al-Assad, care a condus Siria timp de 24 de ani, a fugit la primele ore ale zilei de duminică din capitala Damasc la bordul unui avion de transport Ilyushin Il-76, semnalul acestuia fiind pierdut deasupra orașului Homs controlat de rebeli, transmite Al Jazeera.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a comentat situația din Siria pe platforma X, subliniind că luptătorii opoziției au reușit să cucerească mai multe orașe importante în cadrul unei ofensive bine coordonate, în timp ce Rusia nu a avut niciun răspuns fiind ocupată cu războiul din Ucraina.
„Astăzi este sfârşitul a 54 de ani de domnie a familiei Assad în Siria. Acesta este singurul regim pe care l-am cunoscut toată viaţa mea”, a declarat Zaher Sahloul, un medic siriano-american care a organizat misiuni medicale în Siria, inclusiv în spitalele din Alep care au fost vizate de loviturile aeriene siriene şi ruse, potrivit The Guardian.
Armata siriană a declarat la începutul zilei de duminică că forțele sale continuă operațiunile militare împotriva „grupurilor teroriste” în zonele rurale din Hama, Homs și Deraa, zone care au fost martorele unor confruntări din ce în ce mai intense în ultimele zile, transmite Reuters.
Declarația vine după ce forțele rebele au anunțat la televiziune că au eliberat Damascul și au înlăturat guvernul președintelui Bashar al-Assad.
Armata siriană a declarat că este necesară o conștientizare a ceea ce a descris ca fiind un complot la scară largă care vizează țara, îndemnând cetățenii să rămână vigilenți în apărarea stabilității și suveranității Siriei.
Rebelii sirieni au anunțat într-o declarație televizată duminică dimineață că au eliberat Damascul și au răsturnat regimul de 24 de ani al președintelui Bashar al Assad, adăugând că toți prizonierii au fost eliberați, informează Reuters.
Assad, care a zdrobit toate formele de disidență și a închis mii de persoane, a părăsit Damascul pentru o destinație necunoscută mai devreme duminică, au declarat doi ofițeri superiori ai armatei pentru Reuters, în timp ce rebelii au intrat în capitală fără niciun semn de desfășurare a armatei.
Rebelii sirieni, care au afirmat că „Damascul este acum eliberat de Assad”, urmează să difuzeze prima lor declarație către poporul sirian pe televiziunea de stat, au declarat două surse din rândul rebelilor.
Doi ofițeri superiori ai armatei siriene au declarat pentru Reuters că Assad, care a încercat să suprime brutal orice formă de disidență la adresa regimului său, a părăsit Damascul către o destinație necunoscută mai devreme duminică. Rebelii au anunțat că au intrat în capitală fără a întâmpina desfășurări militare.
Mii de oameni, în mașini și pe jos, s-au adunat într-o piață principală din Damasc fluturând steaguri și scandând „Libertate” după o jumătate de secol de dominație a familiei Assad, au relatat martori.
ساحة عرنوس الآن.. قلب دمشق pic.twitter.com/xqPEeEJxum
— قتيبة ياسين (@k7ybnd99) December 8, 2024
Bashar al-Assad a fugit din Damasc către o destinație necunoscută
Prăbușirea dramatică a guvernului sirian marchează un moment seismic pentru Orientul Mijlociu, punând capăt conducerii cu mână de fier a familiei Assad asupra Siriei și provocând o lovitură majoră Rusiei și Iranului, care au pierdut un aliat-cheie în Orientul Mijlociu.
„Sărbătorim împreună cu poporul sirian vestea eliberării prizonierilor noștri și ruperea lanțurilor lor și anunțarea sfârșitului erei nedreptății în închisoarea Sednaya”, au declarat rebelii, referindu-se la o mare închisoare militară de la periferia Damascului, unde guvernul sirian a închis mii de oameni.
Datele site-ului Flightradar arată că un avion al companiei aeriene de stat Syrian Air a decolat de pe aeroportul din Damasc în jurul momentului în care au apărut informațiile potrivit cărora Damascul a căzut în mâinile rebelilor.
Aeronava s-a îndreptat inițial spre regiunea de coastă a Siriei, un bastion al sectei alawite din care face parte familia Assad, dar apoi a făcut o întoarcere bruscă și a zburat în direcția opusă pentru câteva minute înainte de a dispărea de pe radar.
Reuters nu a putut stabili imediat cine se afla la bord.
Premierul sirian se declară dispus să colaboreze cu rebelii
Liderul principalului grup de opoziție siriană din străinătate, Hadi al-Bahra, a declarat că „Damascul este acum fără Bashar al-Assad”.
În timp ce sirienii își exprimau bucuria, premierul Mohammad Ghazi al-Jalali a afirmat că este pregătit să sprijine continuitatea guvernării și să coopereze cu orice conducere aleasă de poporul sirian.
Casa Albă a declarat că președintele Joe Biden și echipa sa monitorizau „evenimentele extraordinare din Siria” și erau în contact cu partenerii regionali.
Fronturile de luptă ale războiului civil complex din Siria au fost inactive timp de ani de zile. Apoi, islamiștii, anterior afiliați cu Al-Qaeda, au acționat brusc, lansând cea mai mare provocare la adresa regimului lui Assad din ultimii ani.
Președintele sirian și regimul său autocrat supraviețuiseră unui război civil extenuant și izolării internaționale cu ajutorul Rusiei, Iranului și Hezbollahului libanez.
Însă aliații lui Assad au fost în ultima perioadă concentrați și slăbiți de alte crize, lăsându-l pe acesta la mila adversarilor săi, cu o armată nepregătită să-l apere.
Prăbușire dramatică a armatei siriene
Liderul rebelilor sirieni, Ahmed al-Sharaa, a declarat duminică că oamenilor le este interzis să se apropie de instituțiile publice, care vor rămâne sub supravegherea „fostului prim-ministru” până la predarea oficială.
Israelul, care a slăbit semnificativ grupurile susținute de Iran, Hezbollah în Liban și Hamas în Gaza, va sărbători probabil căderea lui Assad, un alt aliat-cheie al Iranului în regiune. Însă perspectiva ca un grup islamist să conducă Siria va ridica probabil îngrijorări.
Cu doar câteva ore înainte de a ajunge la Damasc, rebelii au anunțat că au preluat controlul total asupra orașului strategic Homs după o singură zi de lupte, lăsând regimul lui Assad atârnând de un fir de ață.
حمص.. لم يخرج من منزله منذ أكثر من 10 سنوات pic.twitter.com/ujK1XswvRX
— كوزال (@guzel_olalim) December 7, 2024
Mii de locuitori din Homs au ieșit pe străzi după retragerea armatei din orașul central, dansând și scandând „Assad a plecat, Homs este liber”, „Trăiască Siria, jos cu Bashar al-Assad” și „Dumnezeu este mai mare!” (Allahu Akbar).
Rebelii au tras focuri de armă în aer în semn de celebrare, iar tinerii au dărâmat afișele și alte imagini ale președintelui sirian, a cărui putere teritorială s-a prăbușit în urma unei retrageri amețitoare a armatei care a durat doar o săptămână.
Pierderea orașului Homs a rupt spatele regimului Assad
Căderea orașului Homs a oferit insurgenților controlul asupra inimii strategice a Siriei și asupra unei intersecții cheie de autostrăzi, separând Damascul de regiunea de coastă, bastionul sectei alawite a lui Assad și locul unde aliații săi ruși au o bază navală și una aeriană.
Capturarea orașului Homs a reprezentat, de asemenea, un simbol puternic al revenirii dramatice a mișcării insurgente în conflictul care durează de 13 ani. Mari părți din Homs au fost distruse anterior de lupte de asediu între rebeli și armată, care i-au măcinat pe insurgenți și i-au forțat să plece.
Abu Mohammed al-Golani, liderul principal al rebelilor, a numit capturarea orașului Homs un moment istoric și a îndemnat luptătorii să nu îi rănească „pe cei care depun armele”. Al-Golani este comandantul mișcării Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o facțiune afiliată în trecut organizației teroriste al-Qaeda.
Rebelii au eliberat mii de deținuți din închisoarea orașului Homs. Forțele de securitate au plecat în grabă, arzând documentele.
الآن حمص حرّة 💚 pic.twitter.com/qEcuZuFZen
— أرشيف الثورة السورية Syrian Revolution Archive (@syr_rev_archive) December 7, 2024
Comandantul rebel sirian Hassan Abdul Ghani a declarat duminică dimineață că operațiunile sunt în desfășurare pentru „eliberarea completă” a zonelor rurale din jurul Damascului.
Într-o suburbie, o statuie a tatălui lui Assad, fostul președinte Hafez al-Assad, a fost doborâtă și distrusă. În afara orașului, rebelii au cucerit întreaga zonă sud-vestică în 24 de ore și au stabilit deja controlul asupra sa.
HISTORIC: Hafez al-Assad statue toppled in Jaramana, just kilometers from Damascus. pic.twitter.com/P1zqNsetDW
— Clash Report (@clashreport) December 7, 2024
Prăbușirea lui Assad i-a uimit pe aliații săi
Ritmul evenimentelor a surprins capitalele arabe și a stârnit temeri de o nouă undă de instabilitate regională.
Qatar, Arabia Saudită, Iordania, Egipt, Irak, Iran, Turcia și Rusia au emis o declarație comună în care au afirmat că criza reprezintă o evoluție periculoasă și au cerut o soluție politică.
Războiul civil din Siria, care a izbucnit în 2011 ca o revoltă împotriva regimului Assad, a atras numeroși actori externi și a creat un vid de putere care a permis militanților jihadiști să preia controlul asupra unei părți a țării, pe care au folosit-o pentru a planifica atacuri la nivel global. Milioane de sirieni s-au refugiat în statele vecine și sute de mii s-au îndreptat spre Europa.
Hayat Tahrir al-Sham, cel mai puternic grup rebel, este considerat de SUA și alte țări ca fiind o organizație teroristă, iar mulți sirieni se tem că va impune un regim islamist sever.
Golani a încercat să reasigure minoritățile religioase că nu va interveni împotriva lor și comunitatea internațională că se opune atacurilor islamiste în afara țării. În Alep, capturat de rebeli acum o săptămână, nu au fost raportate până acum represalii.
Întrebat sâmbătă dacă îl crede pe Golani, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a răspuns: „Dovada este în rezultat”.
Lunga conducere a lui Assad s-a bazat pe aliați pentru a subjuga rebelii. Avioanele de război rusești au efectuat bombardamente, în timp ce Iranul a trimis instructori militari și forțe „proxy”, inclusiv luptători ai Hezbollah și miliții irakiene, pentru a întări armata siriană și a ataca fortărețele insurgenților.
Dar Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina din 2022, iar Hezbollah a suferit pierderi mari în propriul său război cu Israelul, limitând semnificativ capacitatea sa sau a Iranului de a-l sprijini pe Assad.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că SUA nu ar trebui să se implice în conflict și că ar trebui să „lase lucrurile să se desfășoare”.