Noul serial „Shogun” a reușit un lucru tot mai rar / Elon Musk s-a supărat și pe Windows / Franciza „Terminator” se extinde cu încă un titlu
Noul serial „Shogun” a reușit un lucru tot mai rar ● Sezonul 2 al „The Rings of Power” ar urma să apară anul acesta ● „Fourteen Days”, o carte de la 36 de autori în vogă ● Elon Musk s-a supărat și pe Windows ● Wikipedia nu mai consideră CNET o sursă de încredere ● Paramount face un nou film „The Naked Gun” cu Liam Neeson ● Franciza „Terminator” se extinde cu încă un titlu
Noul serial „Shogun” a reușit un lucru tot mai rar
Lansat marțea aceasta, când au fost difuzate simultan primele două episoade, noul serial Shogun al televiziunii americane FX a reușit un lucru tot mai rar în ziua de azi, să împace și capra, și varza, adică să fie pe larg apreciat atât de criticii de film, cât și de spectatori. Pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes el are o rată a aprobării de 99% de la specialiști și de 94% din partea publicului larg.
Pe Metacritic noul Shogun are un rating de 84 / 100 din partea criticilor și o notă medie de 8,9 / 10 de la spectatorii obișnuiți, în timp ce pe IMDb, unde poate vota toată lumea în condiții egale, nota e de 9,3 / 10. „Strălucitorul Shogun este adevărata epopee TV pe care o așteptați”, titrează USA Today în recenzia sa, în condițiile în care prima serie din anii 1980 s-a bucurat de un succes enorm în Statele Unite.
Deși deocamdată nu au fost publicate ratingurile Nielsen, care măsoară audiențele în SUA, pe ultima săptămână, site-ul de specialitate Flix Patrol arată că, online cel puțin, Shogun a devenit rapid cel mai urmărit serial al celor de la Disney. Serialul e în streaming pe Disney+ întrucât televiziunea FX este deținută de gigantul divertismentului fondat de Walt Disney cu 100 de ani în urmă.
Succesul noului serial vine probabil ca o ușurare uriașă pentru Disney în condițiile în care compania americană a fost acuzată vocal în ultimii ani că vine cu filme și seriale „woke”, franciza sa de supereroi Marvel e în criză și tot mai multe producții de la Hollywood ce se adresează publicului larg eșuează sau sunt repudiate virulent de public, deși sunt ridicate în slăvi de către criticii de film.
„Cred că publicul se poate aștepta cu adevărat de la Shogun să spună o poveste epică. Cred că luăm foarte în serios faptul că cerem publicului să se uite la o poveste cu o durată de 10 ore și promit spectatorilor că îi vom duce undeva unde nu au mai fost înainte”, a declarat Justin Marks, unul dintre cei doi creatori ai noului serial, într-un interviu exclusiv acordat HotNews.ro înainte de premiera seriei.
Sezonul 2 al „The Rings of Power” ar urma să apară anul acesta
Și că tot menționam de producții care au fost primite radical diferit de către spectatori comparativ cu criticii de film, cei de la THR au scris zilele trecute că următorul sezon al serialului The Lord of the Rings: The Rings of Power urmează să aibă premiera cândva anul acesta. Deși Amazon nu a confirmat deocamdată oficial informația, e aproape sigur că sursele celor de la THR știu ce vorbesc.
Când spun asta mă bazez nu doar pe faptul că site-ul THR (The Hollywood Reporter, ca să nu folosesc doar acronimul) a demonstrat de-a lungul anilor că are printre cele mai de încredere surse din industria cinematografică americană, ci fiindcă și lansarea anul acesta ar fi cât se poate de firească: filmările pentru sezonul 2 s-au încheiat în vara anului trecut, deci e suficient timp la dispoziție pentru postproducție.
Cei de la Amazon au confirmat însă pentru THR că Patrick McKay și JD Payne, cineaștii americani din spatele serialului, au semnat un nou contract pentru a crea și un al treilea sezon al The Rings of Power. Până când va vedea și acesta lumina zilei, amintesc doar că sezonul unu nu i-a dat pe spate pe fani, având o rată a aprobării de doar 38% pe Rotten Tomatoes, deși criticii au fost mult mai impresionați.
„Fourteen Days”, o carte de la 36 de autori în vogă
„La o săptămână după începerea lockdown-ului provocat de COVID-19, locuitorii unei clădiri de apartamente din Manhattan au început să se strângă pe acoperiș și să spună povești. Cu fiecare noapte care trece, tot mai mulți vecini aduc scaune și cutii de carton și găleți răsturnate [pentru a sta pe ele]. Treptat, rezidenții devin vecini adevărați, deși unii dintre ei abia și-au vorbit înainte”.
Așa sună o parte a descrierii cărții Fourteen Days, semnată de nu mai puțin de 36 de autori în vogă, de la Margaret Atwood și Celeste Ng, la Tommy Orange și John Grisham. Fiecare autor a fost responsabil de scrierea poveștii unuia dintre personaje, deși pentru a afla care dintre scriitori e în spatele personajului cutare va trebui să răsfoiești până la finalul romanului de 592 de pagini, acum disponibil pe Amazon.
Deși probabil mulți sunt cei care vor dori să uite de încercările personale din perioada lockdown-urilor, autorul american Douglas Preston, unul dintre editorii cărții, subliniază că „spunem povești pentru a încerca să găsim un sens în tragedii, în război, în violență și în pandemii”. „Spunem povești pentru a încerca să găsim sens într-o lume terifiantă și fără sens. Și despre asta este cu adevărat cartea”, insistă el.
Dai un ban dar cumperi ceva frumos, după cum zicea la un moment dat un clasic autohton (FOTO: Stephen Parker / Alamy / Profimedia Images)
Elon Musk s-a supărat și pe Windows
De la o vreme încoace miliardarul sud-african pare genul acela de persoană care nu se simte bine dacă nu se ceartă cu cineva și săptămâna aceasta, pe lângă că i-a dat în judecată pe Sam Altman și OpenAI, l-a luat la rost și pe Satya Nadella, CEO-ul Microsoft. Motivul? Musk a încercat să instaleze Windows pe un laptop nou și nu i-a reușit, după cum a relatat chiar el pe rețeaua „X” pe care o deține.
„Înainte exista o opțiune să dai ‘skip’ la crearea unui cont Microsoft”, s-a plâns el, susținând că dacă își face cont pe platforma Microsoft „ar da acces” inteligenței artificiale la computerul său. Urmăritorii săi l-au trimis însă spre „Community Notes”, regulamentul Microsoft, care afirmă că există o modalitate de a sări peste pasul respectiv, deși una nu la fel de evidentă ca mai demult.
„Community Notes dă greș aici. Această opțiune nu mai există”, a răspuns Musk într-o nouă postare. În cele din urmă i-a răspuns chiar un angajat al Microsoft și, cu ajutorul instrucțiunilor acestuia, Musk a reușit, prin deconectarea de la WiFi, să își instaleze Windows pe laptop fără să fie nevoit să își facă un cont pe platforma Microsoft, după cum relatează Business Insider.
Însă Musk a reluat subiectul într-o plângere direct la șeful Microsoft, Satya Nadella. „Satya, nu vreau să fiu agasant, dar te rog lasă-i pe oameni să își instaleze Windows pe un PC nou fără să își facă un cont pe Microsoft”, i-a scris Musk lui Nadella la o postare în care acesta anunța un nou parteneriat între Microsoft și MistralAI, o companie franceză care vinde produse și servicii legate de A.I.
El s-a plâns de asemenea că „și dacă vrei să te înscrii [cu un cont Microsoft], nu te lasă dacă folosești o adresă de email de muncă iar eu am doar adrese de email de muncă”. Sigur, e puțin probabil ca Musk să creadă cu adevărat că dai acces la A.I computerului tău dacă îți faci un cont Microsoft, comentariul său fiind mai degrabă o nouă „împunsătură” la adresa parteneriatului dintre gigantul tech și OpenAI.
Satya, I don’t mean to be a pest, but please allow people setting up a new Windows PC to skip creating a Microsoft account.
This option disappears if the computer is connected to WiFi.
Also, even if you do want to sign up, it won’t allow you use a work email address and I…
— Elon Musk (@elonmusk) February 26, 2024
Wikipedia nu mai consideră CNET o sursă de încredere
Și apropo de A.I., aceasta a dus la decăderea CNET, unul dintre cele mai mari site-uri din lume specializate pe zona tech. Sigur, nu e propriu-zis vina A.I. ci a Red Ventures, compania digitală de marketing care a cumpărat site-ul în octombrie 2020. Un scandal uriaș a izbucnit în jurul CNET la începutul anului trecut, când au apărut primele dovezi că acesta a început să publice articole generate de A.I.
Motivul? La fel ca în cazul agregatorului de știri MSN al Microsoft, articolele s-au dovedit a fi pline de greșeli, informații eronate și pasaje plagiate. CNET a dezvăluit că a început să folosească A.I. pentru generarea de conținut abia după ce două investigații separate realizate de The Verge și futurism.com au arătat acest lucru. Cei de la futurism.com au publicat acum o amplă radiografie asupra subiectului.
Scandalul a declanșat dezbateri aprinse inclusiv pe forumurile Wikipedia legate de moderarea de conținut și clasificarea surselor de încredere, în cele din urmă fiind luată decizia de a retrograda nivelul de încredere acordat CNET. Articolele eronate au fost corectate între timp și cei de la Red Ventures au dat asigurări că respectă standardele de calitate a conținutului editorial și așa mai departe.
After publishing obviously AI-generated articles, Wikipedia no longer considers CNET a reliable source pic.twitter.com/8T2TB5CEab
— Daniel Feldman (@d_feldman) March 1, 2024
Paramount face un nou film „The Naked Gun” cu Liam Neeson
Revenind puțin în zona cinematografiei, Paramount a confirmat săptămâna aceasta că urmează să vină cu un „remake” al filmului The Naked Gun din 1988, un clasic al genului de comedie grație interpretării regretatului actor Leslie Nielsen. Paramount a anunțat inclusiv o dată de lansare pentru noul film – 18 iulie 2025 – și că el va fi produs de Fuzzy Door, compania de producție a lui Seth MacFarlane.
Dar nu astea sunt cele mai entuziasmante vești ci că rolul principal al viitorului lungmetraj urmează să fie interpretat de actorul nord-irlandez Liam Neeson, pe care fanii Star Wars l-au putut vedea recent în noul serial Obi-Wan Kenobi. Deadline, care a scris încă din octombrie 2022 de negocierile dintre Neeson și Paramount, afirma atunci că actorul și-ar fi dat acceptul după ce a fost abordat de MacFarlane.
Cei doi au lucrat împreună la filme ca Ted 2 și A Million Ways To Die In The West, dar și la serialul sci-fi The Orville, despre care MacFarlane a declarat recent că n-a murit, ci că negocierile pentru un nou sezon au fost complicate de greva dublă de la Hollywood de anul trecut. Vestea despre noul film e cu atât mai entuziasmantă întrucât Neeson vehiculase la sfârșitul lui 2022 ideea de a se retrage din actorie.
Franciza „Terminator” se extinde cu încă un titlu
Dar deocamdată nu e vorba de un nou film, în pofida zvonurilor persistente în acest sens și a faptului că James Cameron a declarat că lucrează la un nou titlu, ci de un joc video creat de studiourile Nacon și Milan. Cele două studiouri de jocuri au anunțat joia aceasta că au bătut în cuie și o dată de lansare pentru jocul care se va numi Terminator: Survivors: octombrie 2024.
Asta se datorează faptului că proiectul a fost anunțat încă din 2022, însă între timp am aflat foarte puține lucruri despre el. Cert este că acuma știm că noul titlu va fi unul ambițios, urmând să fie un joc de tip „survival” într-o lume deschisă, directorul creativ al celor de la Nacon, Marco Ponte, anunțând inclusiv că el va avea și un mod co-op pentru până la 4 persoane, pe lângă varianta single player.
Povestea Terminator: Survivors va avea loc în 2009 și se va baza pe primele două filme ale francizei. Asta înseamnă că jucătorii vor fi nevoiți să supraviețuiască într-o lume aflată la 4 ani după evenimentul apocaliptic numit „Ziua Judecății” și înainte de formarea grupului de rezistență al lui John Connor. Ponte afirmă în mod interesant că la începutul jocului personajul în pielea căruia vor intra gamerii nu va fi la curent cu răscoala roboților.
Evident, lucrurile se vor schimba destul de repede. Povestea jocului „are loc într-un cadru temporal încă neexplorat în universul Terminator, cu o poveste originală care include atât personaje faimoase, cât și unele noi, și în care veți învăța despre începuturile mișcării de rezistență a lui John Connor”, a declarat Marco Ponte, citat de IGN. Vestea și mai bună e că acum avem un trailer, chit că unul scurt:
În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici: