Sari direct la conținut

Întâlnire Iohannis-Orban, la Cotroceni

HotNews.ro
Iohannis si Orban, Foto: Facebook PNL
Iohannis si Orban, Foto: Facebook PNL

​​Președintele Klaus Iohannis are în această după amiază o întâlnire, la Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban.

Discuția vine atât în contextul deciziei CCR privind nominalizarea prim-ministrului, cât și al măsurilor luate de autorități în cazul coronavirusului.

Curtea Constituţională a României a stabilit, luni, că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. Conform unui comunicat, CCR a stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere.

Președintele Klaus Iohannis a lansat luni seară un nou atac la adresa PSD, spunând că nu comentează decizia CCR și că așteaptă motivarea, dar că „ceea ce face PSD este o sfidare fără precedent la adresa oamenilor”, generând o nouă criză prin sesizarea Curții. Iohannis a subliniat că nu va desemna un premier din partea PSD și a exclus și ideea unui guvern de uniune națională.

Iohannis a spus că nu va comenta decizia Curții Constituționale, așteptând motivarea Curții.

Ludovic Orban susține că decizia Curții Constituționale potrivit căreia este neconstituțională desemnarea sa ca premier nu reprezintă „nicio lovitură”. Comentariul pe care l-a făcut Orban, înainte de a intra la ședința parlamentului pentru un nou vot de învestitură. Ulterior, premierul s-a lansat într-un atac la Curtea Constituțională pe care a acuzat-o de „partizanat evident în favoarea PSD”.

„Nu e nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD care s-a manifestat sistemic”, a spus Orban.

El a adăugat că nu înțelege „pe ce text constituțional s-a bazat” CCR care a invocat o decizie din 2014 referitoare la un proiect de revizuire, în condițiile în care în 2018 o altă decizie spune că acestea „nu pot face parte din jurisprudență”.

„Este clar că deciziile CCR afectează atribuțiile constituționale ale președintelui. Președintele este persoana publică cu cea mai mare legitimitate. (…) Voința oamenilor nu poate fi înfrântă de o majoritate conjucturală, nici de deciziile CCR pentru că mai devreme sau mai târziu această voință a cetățeanului se va exprima prin vot”, a mai spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro