Sari direct la conținut

Într-o singură zi, cât într-un an – De ce inundațiile din Libia reprezintă un eveniment meteo excepțional

HotNews.ro
Inundatii in Libia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Inundatii in Libia, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Când spunem Libia ne gândim la deșert și secetă, nu la ploi incredibile. Ultimele date arată că peste 10.000 de oameni au fost dați dispăruți în inundațiile provocate în estul țării de ciclonul Daniel. Ce arată cifrele meteo? Cât de mult a plouat în Libia?

La Bayda, cantitatea de precipitații căzută în 24 de ore este de 414 mm, ceea ce înseamnă de 30 de ori peste media lunii septembrie și aproape cantitatea de ploaie pe un an întreg (525 mm). În districtul Derna, la Al Abraq, totalul a fost de 170 mm.

O bună parte din oraşul Derna din estul Libiei a fost distrusă de inundaţii, după ce s-au rupt baraje în urma ciclonului Daniel din Mediterana, care a afectat și Grecia zilele trecute și se îndreaptă spre Egipt.

Libia este condusă de două facțiuni rivale, țara este săracă, iar infrastructura este la pământ, după ani mulți de război civil, de la căderea lui Moammar Gaddafi.

După ce a afectat Grecia, ciclonul Daniel s-a transformat în ceea ce meteorologii numesc „medicane”, adică un ciclon precum cei tropicali, care se formează uneori deasupra Mediteranei. „Medicane” vine de la „Mediterranean tropical-like cyclones” și este un ciclon subtropical mediteraneean.

Furtuna Daniel a tot devenit mai puternică după ce a absorbit energie din apele anormal de calde, deplasându-se apoi spre sud, unde a „deșertat” fără milă cantități excesive de precipitații în zona de nord-est a Libiei.

Derna, oraș cu 100.000 de locuitori, a devenit zonă de dezastru care arată ca și când a fost lovită de un tsunami uriaș. Au fost afectate și orașele Benghazi, Soussa și Al-Marj.

Surse: Washington Post, Reuters

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro