Sari direct la conținut

„Nu avem de ales”: Premierul britanic avertizează că viitorul buget va fi „dureros” din cauza unei „găuri negre” în finanțele publice

HotNews.ro
„Nu avem de ales”: Premierul britanic avertizează că viitorul buget va fi „dureros” din cauza unei „găuri negre” în finanțele publice
Sir Keir Starmer, premierul Marii Britanii, FOTO: Simon Dawson / Avalon / Profimedia

Primul buget al guvernului laburist britanic, ce va fi prezentat la sfârşitul lunii octombrie, va fi unul „dureros”, a avertizat marţi premierul Keir Starmer, acuzând o „gaură neagră” economică lăsată de conservatori, relatează AFP și Agerpres.

„Voi fi onest cu dumneavoastră: bugetul care va veni în octombrie va fi dureros”, a spus Starmer, într-un discurs ţinut în grădina de la reşedinţa sa din Downing Street 10, înaintea primei sesiuni a noului parlament.

„Nu avem de ales dată fiind situaţia în care ne aflăm: cei care au umerii cei mai solizi vor trebui să poarte povara cea mai grea”, a subliniat el, vorbind despre reducerea cheltuielilor publice şi creşterea unor impozite.

Laburiştii, care au câştigat detaşat alegerile în iulie după 14 ani în care la putere s-au aflat conservatorii, au dus o campanie în care au insistat pe recalibrarea economică şi au promis o gestionare riguroasă a cheltuielilor publice.

Guvernul laburist acuză greaua moștenire lăsată de conservatori

Însă guvernul avertizează acum că va fi obligat să meargă mai departe decât era prevăzut, după ce ministrul de finanţe, Rachel Reeves, i-a acuzat pe conservatori că au „mascat” o gaură în buget de 22 miliarde de lire sterline (circa 26 miliarde de euro).

„Situaţia este mai rea decât ceea ce ne-am imaginat vreodată”, a spus marţi Starmer, afirmând că Oficiul pentru Responsabilitate Bugetară (OBR, echivalentul Curţii de conturi) „nu era la curent”.

„Am moştenit o gaură neagră, atât în economie, cât şi în subiectele din societate”, a adăugat el, cu referire la revoltele care au zguduit zeci de oraşe din Anglia şi Irlanda de Nord la începutul lui august, după un atac cu cuţit căruia i-au căzut victime trei fetiţe la Southport (nord-vestul Angliei).

Aceste violenţe, care au vizat mai ales moschei şi hoteluri în care erau găzduiţi solicitanţi de azil, „au scos la iveală fisurile din fundaţiile noastre, slăbite de un deceniu de divizare şi de declin” sub conservatori, a mai spus noul premier.

„De aceea, trebuie să acţionăm şi să facem lucrurile diferit. Aceasta implică a fi onest cu oamenii (…) şi, onest vorbind, situaţia se va înrăutăţi înainte de a merge mai bine”, a prevenit el.

INTERVIURILE HotNews.ro