Sari direct la conținut

„Nu voi intra în detalii despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale”. Șeful NATO, despre discuții care au loc acum în alianță privind armele nucleare

HotNews.ro
„Nu voi intra în detalii despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale”. Șeful NATO, despre discuții care au loc acum în alianță privind armele nucleare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, susține o conferință de presă înaintea reuniunii miniștrilor apărării, care va avea loc în perioada 13-14 iunie. Bruxelles, Belgia, 12 iunie 2024 / Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NATO este în discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în stand-by, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei şi a Coreei de Nord, a declarat luni şeful alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Secretarul general al NATO a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că există consultări directe între statelemembre pentru a fi transparente în ceea ce priveşte arsenalul nuclear ca mijloc de descurajare.

„Nu voi intra în detalii operaţionale despre câte focoase nucleare ar trebui să fie operaţionale şi care ar trebui să rămână în depozite, dar trebuie să ne consultăm pe aceste teme. Este exact ceea ce facem. ransparenţa ajută la comunicarea directă a mesajului că noi, desigur, suntem o alianţă nucleară”, a declarat șeful NATO.

El a spus că obiectivul NATO „este, desigur, o lume fără arme nucleare, dar atât timp cât există arme nucleare, vom rămâne o alianţă nucleară, deoarece o lume în care Rusia, China şi Coreea de Nord au arme nucleare, iar NATO nu are, este o lume mai periculoasă“, a argumentat Stoltenberg.

El a declarat săptămâna trecută că armele nucleare reprezintă „garanţia supremă de securitate” a NATO şi un mijloc de a păstra pacea.

Liderul rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că Moscova ar putea folosi arme nucleare pentru a se apăra în circumstanţe extreme. Acesta acuză SUA şi aliaţii săi europeni că au împins lumea în pragul unei confruntări nucleare, oferindu-i Ucrainei arme în valoare de miliarde de dolari, dintre care unele sunt folosite împotriva teritoriului rusesc.

NATO, care şi-a asumat un rol mai important în coordonarea livrărilor de arme către Kiev, vorbeşte rareori despre arme în mod public, deşi se ştie că SUA au desfăşurat bombe nucleare în mai multe locaţii din Europa, notează Reuters. (Sursa: Agerpres)

INTERVIURILE HotNews.ro