Sari direct la conținut

O redutabilă armă americană care fusese așteptată cu nerăbdare de Ucraina a fost deja anihilată de Rusia și va fi probabil retrasă de pe front

HotNews.ro
un test GLSDB in Norvegia in 2023, Foto: Handout / AFP / Profimedia
un test GLSDB in Norvegia in 2023, Foto: Handout / AFP / Profimedia

GLSDB, o bombă cu rază lungă de acțiune, destinată lovirii țintelor în adâncul teritoriului controlat de Rusia, a fost scoasă din uz după ce s-a dovedit ineficientă, din cauza bruiajului electronic al Moscovei, scrie Wall Street Journal, care citează oficiali americani și ucraineni.

Un sistem de armament modern, numit Ground-Launched Small Diameter Bomb (Bombe cu diametru mic lansate la sol – GLSDB), fabricat de Boeing și compania suedeză Saab, s-a dovedit a fi un eșec complet după introducerea sa în ultimele luni pe frontul din Ucraina, au spus oficialii de la Kiev și cei occidentali.

Ucraina a primit bombele la începutul lunii februarie, după luni de zile în care a solicitat muniții cu rază lungă de acțiune în speranța de a lovi ținte din zone precum Crimeea.

Pentru administrația Biden, GLSDB reprezenta o alternativă la ATACMS, pe care administrația le furnizase doar în număr mic.

Bombele sunt mult mai ieftine, mai mici și mai ușor de desfășurat decât ATACMS, iar aliații occidentali considerau că acestea sunt potrivite pentru perturbarea operațiunilor rusești și crearea unui avantaj tactic.

Arma ar urma să fie retrasă

În aprilie, publicația Defense One a relatat însă că Bill LaPlante, șeful departamentului de achiziții al Pentagonului, a declarat că o versiune lansată de la sol a unei arme aer-sol a devenit vulnerabilă la războiul electronic rusesc. Publicația a afirmat că acesta se referea probabil la GLSDB.

„Atunci când trimiți ceva care pur și simplu nu funcționează unor oameni aflați în lupta vieții lor, ei vor încerca de trei ori și îl vor arunca”, a declarat LaPlante, potrivit relatării, adăugând că Ucraina nu mai părea interesată de armă.

O lună mai târziu, trei surse familiarizate cu această problemă au declarat pentru Reuters că sistemele de ghidare ale bombelor sunt afectate de bruiajul rusesc, ceea ce face ca multe dintre lansări să își rateze țintele.

Armele sunt ghidate prin GPS, ceea ce înseamnă că Rusia a reușit să le bruieze semnalele de la distanță, folosind capacitățile sale sofisticate de război electronic, potrivit The Wall Street Journal. Cotidianul a mai scris că arma nu mai este utilizată în Ucraina și că ar urma să fie retrasă.

Abilitățile războiului electronic rusesc

Aceasta este doar una dintre numeroasele arme ghidate cu precizie pe care Rusia a reușit să le neutralizeze sau să le reducă eficacitatea cu ajutorul războiului electronic în Ucraina.

Unitățile ruse de război electronic au diminuat spre exemplu eficacitatea sistemelor de rachete ghidate cu lansare multiplă HIMARS și a munițiilor de atac direct comun lansate din aer.

Proiectilul de artilerie Excalibur a făcut minuni atunci când a fost introdus pe câmpul de luptă în vara anului 2022. Ghidate prin GPS, proiectilele au lovit tancurile și artileria rusească cu precizie chirurgicală, în timp ce dronele filmau mingile de foc rezultate.

Acest lucru nu a durat mult, scrie Wall Street Journal. În câteva săptămâni, armata rusă a început să se adapteze, folosindu-și formidabilele capacități de război electronic. Aceasta a reușit să interfereze cu sistemul de ghidare GPS și cu focoasele, astfel încât proiectilele fie deviau de la curs, fie nu reușeau să detoneze, fie ambele.

Alte arme sunt încă eficiente

Unele dintre celelalte arme de precizie occidentale, furnizate mai recent, continuă să lovească ținte rusești importante.

Rachetele balistice ATACMS fabricate în SUA și rachetele de croazieră Storm Shadow fabricate de compania de apărare franco-britanico-italiană MBDA au devastat în acest an mai multe aeroporturi militare, centre de comandă și facilități de comunicații în Crimeea ocupată de Rusia și în alte părți ale țării.

Printre țintele lovite s-au numărat și câteva dintre bateriile de apărare aeriană S-400 ale Rusiei.

Dar și în cazul acestor scrie Wall Street Journal, este doar o chestiune de timp până când Rusia va învăța cum să reducă eficacitatea și să îmbunătățească ratele de interceptare, au avertizat oficialii militari ucraineni și experții occidentali în domeniul apărării.

INTERVIURILE HotNews.ro