Sari direct la conținut

Un ajutor nesperat ar putea ajunge zilele acestea în Ucraina / Rachetele GLSDB ale Boeing sunt pregătite pentru a fi transferate pe front

HotNews.ro
un test GLSDB in Norvegia in 2023, Foto: Handout / AFP / Profimedia
un test GLSDB in Norvegia in 2023, Foto: Handout / AFP / Profimedia

După testarea cu succes în SUA, Ucraina va primi în curând primul lot mare de proiectile cu rază lungă de acțiune fabricate de Boeing (GLSDB), care pot atinge ținte în adâncul teritoriului deținut de Rusia, potrivit unor surse familiare cu problema, relatează Reuters.

Ele ar putea ajunge „pe câmpul de luptă” chiar de miercuri, a informat Politico.

Ucraina are nevoie de bombele cu diametru mic lansate la sol (GLSDB) de la Boeing pentru a mări numărul limitat de rachete tactice ale armatei (ATACMS), care au o rază de 160 de kilometri, pe care le-au trimis SUA.

Bombele cu diametru mic lansate la sol vor permite armatei Ucrainei să lovească ținte la o distanță de două ori mai mare decât rachetele pe care le trage acum cu HIMARS, furnizat de SUA, și ar putea forța Rusia să mute proviziile și mai departe de linia frontului.

Testele GLSDB nou construit au avut loc pe 16 ianuarie la poligonul de testare Eglin Air Force Base din Florida, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu problema, permițând începerea transporturilor. Sursele Reuters au spus că șase rachete au fost lansate ca parte a testului asupra Golfului Mexic.

Planul era ca lansatoarele și zeci de focoase să fie transportate în Ucraina pe cale aeriană, au spus sursele.

Momentul livrării și desfășurarea lor finală au fost secrete pentru a păstra elementul surpriză. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze.

Pentru administrația Biden, decizia de a trimite GLSDB în Ucraina reprezintă o rachetă alternativă la ATACMS, pe care administrația a furnizat-o până acum doar în număr mic.

Noile bombe, deși nu sunt la fel de puternice, sunt mult mai ieftine, mai mici și mai ușor de desfășurat decât ATACMS, făcându-le potrivite pentru multe din din ceea ce speră Ucraina să realizeze: perturbarea operațiunilor rusești și crearea unui avantaj tactic.

„A trecut mult timp să găsim mijloace creative pentru a oferi capacitatea necesară pentru a lovi adânc și adesea în spatele liniilor rusești”, a declarat Tom Karako, expert în arme și securitate la Centrul de Studii Strategice și Internaționale.

Pentagonul a declarat public că finanțarea a fost aprobată în februarie, iar un contract pentru începerea producției a fost încheiat luna următoare, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

Deoarece fabricarea acestor GLSDB a fost deja plătită, arma poate evita recenta dispută din Congresul american privind finanțarea ajutorului militar pentru Ucraina.

Ce sunt bombele cu diametru mic lansate de la sol (GLSDB)

GLSDB, create de Saab și Boeing, sunt rachete cu aripi rabatabile care planează către ţinte aflate la o distanţă de până la 150 de kilometri şi pot fi lansate cu lansatoarele multiple de rachete primite deja de Ucraina de la aliaţii săi occidentali.

Sistemul GLSDB, parteneriat între Saab și Boeing, se diferențiază prin înalta sa precizie la distanțe lungi, iar GLSDB are și abilitatea de a zbura pe traiectorii complexe și de a manevra pentru a lovi ținte care nu pot fi lovite cu arme convenționale de foc, direct sau indirect. Este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, M270 și ChunMoo. Soluția containerizată poate fi de asemenea folosită la bordul navelor, asigurând posibilitatea ca GLSDB să fie lansată atât de pe mijloace terestre, cât și navale, transmitea Saab în 2019, după testarea sa.

Reamintim că Ungaria s-a opus la ultimul summit pachetului de împrumuturi și subvenții în valoare de 50 de miliarde de euro, care necesită acordul unanim al statelor membre, iar cu două zile înainte de următorul summit situația este încă incertă.

În ceea ce privește ajutorul american, Casa Albă a anunţat zilele trecute că asistenţa acordată Ucrainei de către SUA pentru a contracara invazia rusă a „încetat complet” din cauza lipsei unui acord în Congres pentru a continua sprijinirea autorităţilor de la Kiev.

„Asistenţa pe care le-o ofeream a încetat acum”, a declarat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe, John Kirby.

Citește și:

Ce tactică va adopta Ucraina, cât timp ajutorul occidental întârzie. Ce spune secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro