O nouă terapie pentru tratarea imunodeficienței severe combinate (SUA)
Cercetătorii americani susțin că au utilizat virusul HIV pentru a dezvolta o terapie genică care a funcționat în cazul a opt bebeluși disgnosticați cu imunodeficiență severă combinată (SCID), potrivit BBC News.
Rezultatele cercetării, condusă în cadrul spitalului Tennessee, au fost publicate în New England Journal of Medicine.
Copiii, născuți cu un sistem imunitar aproape nefuncțional, au acum o protecție imunitară normală. În cazul în care bebelușii nu sunt tratați, sunt nevoiți să trăiască în medii complet sterile, iar speranța lor de viață este mică.
Terapia genică utilizată presupune recoltarea celulelor din măduva pacientului și corectarea defectului genetic din ADN-ul său, la scurt timp după naștere. Gena „corectă” folosită în tratament a fost introdusă într-o versiune modificată a uneia afectată de HIV.
Cercetătorii au declarat că majoritatea copiilor tratați au fost externați în aproximativ o lună.
Dr Ewelina Mamcarz, unul dintre autorii studiului, a declarat că pacienții răspund la vaccinări și au un sistem imunitar capabil să producă celulele necesare în lupta cu infecțiile. Pacienții au fost tratați în spitale din Memphis și San Francisco.
Cazul lui David Vetter este probabil cel mai cunoscut caz de imunodeficiență severă combinată. Acesta s-a născut în 1971 și a fost poreclit „băiatul din bulă” din cauza faptului că a fost plasat într-o încăpere din plastic, cu scopul de a preveni contractarea unei infecții.