O populară stațiune turistică din România a rămas fără apă potabilă din cauza secetei
Staţiunea turistică Colibiţa din judeţul Bistriţa-Năsăud, situată în apropierea lacului de acumulare cu acelaşi nume, la poalele Munţilor Călimani, a rămas de joi fără apă potabilă, după ce operatorul judeţean de apă-canal a decis sistarea, pe fondul secetei prelungite, informează Agerpres.
Societatea Aquabis a anunţat, în prima parte a zilei de joi, că sistează apa pe străzile secundare din Colibiţa, până la ora 19.00, pentru ca în cursul după-amiezii să vină cu un nou anunţ de sistare, valabil pentru toată localitatea până vineri, la ora 14.00.
„Din cauza faptului că procesul de acumulare a apei în rezervorul care alimentează localitatea este considerabil încetinit, compania noastră anunţă sistarea furnizării apei potabile astăzi, 22 august 2024, de la ora 15.45, până mâine, 23 august 2024, la ora 14.00. Acest interval de sistare este necesar pentru ca nivelul apei din rezervor să atingă cote optime, astfel încât sa putem asigura necesarul de apă”, scrie în mesajul postat pe pagina de socializare a operatorului regional de apă-canal.
Directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistriţa-Năsăud, Răzvan Cerceja, a precizat că sistarea furnizării apei potabile îi afectează şi pe proprietarii de hoteluri şi pensiuni, care se văd nevoiţi să apeleze la surse alternative.
„Sunt afectaţi de lipsa apei. Trec pe sursele vechi: fântâni, puţuri etc. Toate au surse alternative, dar au probleme cu cantitatea de apă din sol, care este puţină”, a explicat Cerceja, pentru agenția de presă citată.
Probleme cu apa și în alte zone din județ
Probleme cu furnizarea apei potabile, din cauza secetei, au apărut, joi, şi în cartierul Liviu Rebreanu al oraşului Năsăud, precum şi în comuna Lunca Ilvei.
De asemenea, a fost sistată apa câteva ore şi pentru locuitorii de pe strada Valea Jelnei din municipiul Bistriţa şi din satele Jelna, Budacu de Jos, Buduş, Orheiu Bistriţei, Satu Nou şi Petriş, Aquabis anunţând că punctul de captare din Cuşma, de unde se face alimentarea, este „considerabil afectat, debitul apei fiind foarte scăzut şi insuficient pentru a asigura funcţionarea serviciului de furnizare a apei la parametri optimi”.
De altfel, în localităţile alimentate cu apă de la Cuşma s-a recurs în ultima perioadă la multiple sistări ale apei potabile peste noapte, pentru ca nivelul din rezervor să redevină optim.
Operatorul de apă-canal a adresat populaţiei rugămintea de a folosi apa potabilă din reţeaua publică cu prudenţă şi responsabilitate, îndeosebi în această perioadă de secetă, doar în scopuri esenţiale – pentru băut, nevoi igienico-sanitare şi casnice – şi de a evita sau reduce frecvenţa acţiunilor precum irigaţii, spălarea trotuarelor, umplerea piscinelor.