Sari direct la conținut

„Oamenii vor înțelege că ceva nu merge”: Dilema lui Vladimir Putin privind anexarea teritoriilor ucrainene

HotNews.ro
Vladimir Putin , Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin , Foto: kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin și consilierii săi de la Kremlin se confruntă cu o dilemă: să meargă înainte cu referendumurile de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate sau să aștepte să cucerească mai mult teritoriu, riscând ca rușii să își dea seama că „ceva nu merge cum trebuie”?, scrie Meduza.

Jurnaliștii de la acest site de investigații blocat de autoritățile ruse în data de 4 martie, concomitent cu restricționarea accesului rușilor la BBC și Deutsche Welle, citează două surse apropiate Kremlinului care afirmă că oficialii ruși nu sunt siguri cum să procedeze în continuare în legătură cu anexarea așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugansk și a teritoriilor ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

​Conform calculelor făcute de jurnaliștii de investigație ruși, forțele armate ale Moscovei controlează acum 60,25% din teritoriul regiunii Donețk, cifră care nu a crescut semnificativ în ultima perioadă (în urmă cu o lună era de 59,7%).

În pofida acestui fapt, sursele Meduza afirmă că Kremlinul nu a renunțat deocamdată la ideea de a organiza referendumuri la toamnă privind anexarea autoproclamatelor RPD și RPL, precum și a celorlalte teritorii ce aparțin Ucrainei.

Kremlinul credea anterior că ar putea organiza toate referendumurile pe 11 septembrie, când în Rusia urmează să aibă loc alegeri pentru legislativele regionale și înlocuirea mai multor guvernatori. Cu toate acestea, conform planului inițial, trupele rusești trebuiau să ocupe până la această dată întreg teritoriul regiunii Donețk.

Amintim că pe 22 februarie, la scurt timp după ce a recunoscut independența celor două entități separatiste din estul Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin a recunoscut de facto suveranitatea lor asupra întregului teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk, nu doar asupra zonelor pe care separatiștii pro-ruși le controlau.

Directorul FSB, Alexander Bortnikov, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, șeful Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, și ministrul rus de interne, Vladimir Kolokoltsev (FOTO: Sputnik / Profimedia Images)

Unii dintre consilierii lui Putin vor anexarea rapidă a teritoriilor ucrainene

Unii dintre consilierii lui Vladimir Putin sugerează acum ca referendumurile să aibă loc în continuare pe 11 septembrie, dar doar 60% din teritoriul regiunii Donețk să fie anexat Rusiei. În acest scenariu, dacă trupele rusești vor reuși ulterior să ocupe teritoriul rămas al regiunii, atunci aceasta va fi „atașat implicit Rusiei”.

Sursele Meduza au subliniat că în perioada mai-iunie, autoritățile ruse erau încrezătoare că până în septembrie regiunea Donețk va fi sub controlul lor „de ceva vreme” și că va fi posibil ca referendumurile de anexare să fie organizate „în liniște” dar Kremlinul a apreciat din nou greșit situația de pe front.

Cu toate acestea, autoritățile de la Moscova ar fi foarte reticente să amâne din nou referendumurile, ținând cont că planul inițial era ca acestea să fie organizate în primăvară, după ocuparea rapidă a Kievului și a majorității Ucrainei.

Mai mult decât atât, autoritățile de ocupație instalate de ruși au început deja să monteze panouri electorale și au semnat deja documente privind pregătirea scrutinelor pentru vot, inclusiv în teritoriile ocupate din Herson și Zaporojie.

Kremlinul se teme că rușii vor înțelege că lucrurile nu decurg conform planului

Însă consilierii lui Vladimir Putin lucrează deja la un scenariu alternativ: organizarea referendumurilor la iarnă. Kremlinul speră că până în decembrie-ianuarie trupele rusești vor reuși să cucerească întreaga regiune Donețk și să nu piardă controlul asupra teritoriilor deja ocupate.

Potrivit interlocutorilor lui Meduza, scenariul de vot de iarnă devine „din ce în ce mai probabil”. Totodată, Kremlinul înțelege că o altă amânare a referendumurilor îi poate deruta pe cei care susțin războiul.

„Oamenii vor înțelege că ceva nu merge, calculele nu se confirmă. S-ar putea să o vadă ca pe o slăbiciune”, a declarat una dintre surse.

Jurnaliștii de la Meduza au obținut încă de luna trecută un sondaj comandat și ținut la sertar de Kremlin care arată că procentul rușilor care vor oprirea imediată a „operațiunii militare speciale” ordonate de Putin pe 24 februarie este semnificativ mai mare decât cel din sondajele oficiale.

Sursele Meduza au subliniat că Kremlinul încă nu înțelege cum să evite alertarea rușilor că lucrurile nu decurg conform propagandei oficiale dacă amână referendumurile din nou. Cu toate acestea, autoritățile instalate de ruși în teritoriile ocupate au început deja să se pregătească treptat pentru scenariul unui vot la iarnă.

Leonid Pasecinik , liderul așa-zisei Republici Populare Lugansk, și Ekaterina Gubareva, adjuncta șefului autorităților de ocupație din Herson, au spus deja că referendumurile vor fi organizate „doar după” capturarea întregii regiuni Donețk, fără a specifica date exacte.

Putin și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (FOTO: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia)

Vladimir Putin n-a fost încântat de propagandiștii săi

Sursele jurnaliștilor ruși au mai explicat că, dacă referendumurile vor fi amânate până la iarnă, atunci cel mai probabil propagandiștii Kremlinului vor trebui să elaboreze „noi sloganuri și elemente de ideologie” pentru organizarea lor.

Cei de la Meduza au scris anterior că blocul politic intern al Administrației Prezidențiale a dezvoltat conceptul de „Noua Rusie” pentru referendum, care să îi convingă pe locuitorii teritoriilor ocupate că, după ce se vor alătura Rusiei, țara va deveni „mai puternică și mai bogată” și „va căpăta o nouă calitate”.

Cu toate acestea, se pare că acest concept ideologic nu i-a încântat pe Vladimir Putin și pe membrii Consiliului de Securitate al Rusiei care consideră că țara revine în drepturile sale și „nu primește ceva nou”.

Drept urmare, autoritățile de ocupație din regiunile Herson și Zaporojie promovează acum referendumurile cu sloganurile „Împreună cu Rusia” și „Un popor”, concepte mai plăcute de liderul de la Kremlin.

Urmărește ultimele evoluții din a 176-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro