Sari direct la conținut

Obamism si socialism (de Traian Ungureanu)

Cotidianul

Pentru prima oara in istoria ei, natiunea americana ar putea fi guvernata de socialismul stangii politico-intelectuale, incarnat intr-un idol publicitar de experienta politica nula.

Cu Barack Obama presedinte si Congresul controlat de campionii asa-numitei agende “progressive”(anti-business, pro-asistentiala), America va fi impinsa spre o ideologie straina de valorile ei fundamentale. Fiind cladita si nu mostenita, natiunea americana e rezultatul istoric al riscului asumat si al initiativei libere de tutela.

Obamismul se desparte de aceste valori, acuzandu-le de brutalitate capitalista si imperialism alb. Ca orice socialism, obamismul propune o “era noua”, reglata de o teorie asezata inaintea realitatii. Sub presiunea politica a obamismului, America se va rusina de etica parintilor ei fondatori si va adopta reparatoriu asa-numita economie sociala de piata. America va deveni mai putin americana si exceptionala, spre a fi mai vest-europeana si conforma.

Nervul libertatii va fi domesticit in numele justitiei sociale. Avutia va fi trecuta printr-o enorma schema birocratica de redistributie, in numele echitatii. Principala functie a statului federal va fi amenajarea statului asistential. O victorie a obamismului ar dilua viziunea americana, intr-un moment in care lumea e mituita sau bruscata de modele alternative, de la capitalismul de partid chinez si putinismul statului mafiot rus la doctrina cu detonator al fundamentalismului islamic. Vremuri grele? Nu. Sansele de reeducare ale natiunii americane sunt egale cu zero. Instinctul libertatii e suveran si va anula orice abatere in directia servitutii.

In august, imediat dupa ce Conventia Partidului Democrat se incheia cu un kitsch cvasiimperial, candidatura lui Barack Obama era compromisa. Alegatorii epuizasera aventura Obama si pariau, in sondaje, pe McCain, candidatul clasic american. Ce s-a intamplat intre timp? Criza financiara a lovit masiv si, in asemenea situatii, societatile se refugiaza reflex in proiectele politice si spre candidatii care promit cheltuieli de sprijin. Criza a castigat alegerile.

Peste mai putin de o luna, Romania se va afla in fata unei dileme asemanatoare. O economie guvernata inept preseaza tot in directia solutiei de avarie: socialismul mimat de PSD. In cazul nostru, iluzia e mizera. Efectul final ar putea fi ireversibil. PSD gandeste deschis impotriva clasei productive, pentru ca e promotorul economiei subterane, al evaziunii fiscale si al valizei cu banet pe post de filozofie economica. PSD nu se va atinge de cota unica, dar o va otravi cu impozitarea regresiva pe salarii. Tot din aceasta rezerva de vid conceptual vor fi extrase reducerea TVA la alimente si marirea TVA la produse de lux. Prima va aduce marfa proasta pe piata si incasari reduse la buget. A doua va incuraja traficul, sportul favorit al protipendadei PSD, care va cumpara plasme si ceasuri din strainatate fara a mai plati taxe in Romania. PSD va inabusi rapid viata firava a sectorului productiv. Abia incoltit, instinctul libertatii va fi curmat de revenirea vechii obisnuinte a servitutii.

Cotidianul

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro