Sari direct la conținut

Olaf Scholz afirmă că va păstra agenda socială și statul bunăstării în următorul acord bugetar, alături de ajutorul pentru Ucraina, dar declară război celor care refuză să muncească

HotNews.ro
Guvernul de coaliție al Germaniei își va respecta agenda socială și o „va împăca” cu ajutorul militar acordat Ucrainei, în cadrul negocierilor bugetare care urmează să se încheie luna viitoare, a declarat cancelarul Olaf Scholz duminică, într-un interviu televizat, potrivit Reuters.
Olaf Scholz afirmă că va păstra agenda socială și statul bunăstării în următorul acord bugetar, alături de ajutorul pentru Ucraina, dar declară război celor care refuză să muncească
Olaf Scholz, într-un interviu acordat moderatorului Markus Preiß de la postul public ARD. Sursa foto: M. Popow / imago stock&people / Profimedia

„Vom apăra statul bunăstării (welfare state, cunoscut și ca statul social, n.r.) și îl vom dezvolta în continuare”, a spus șeful celei mai mari economii europene, pentru postul public de televiziune ARD.

Coaliția tripartită din Germania (cunoscută și sub numele „coaliția-semafor”) se află în negocieri care, potrivit lui Scholz, vor fi finalizate până pe 3 iulie, înaintea summitului NATO din 9 iulie.

„Sunt încrezător că vom reuși să punem bugetul pe drumul său, în iulie”, a precizat șeful guvernului de la Berlin, în timpul unei serii de interviuri de vară cu mai mulți politicieni, la ARD.

Social-democrații lui Scholz (SPD), liberalii (FDP) și Verzii au disensiuni pe teme precum banii pentru ajutoarele sociale și noile locuințe, încercând în același timp să respecte regulile autoimpuse care limitează valoarea împrumuturilor acordate de stat.

Întrebat dacă sprijinul pentru Ucraina a fost pus sub semnul întrebării, având în vedere situația bugetară internă dificilă, Scholz a răspuns: „Nu există nicio alternativă, din punctul meu de vedere, pentru a schimba ceva din acest ajutor”.

„Întotdeauna am pledat pentru prudență și pentru ca noi să folosim toate oportunitățile pentru a face posibilă o dezvoltare pașnică, care să nu implice capitularea Ucrainei”, a mai spus cancelarul federal.

Scholz a adăugat că va exista o atitudine mai dură față de persoanele care beneficiază de ajutoare sociale și care refuză să se angajeze și față de cei care primesc ajutoare, dar lucrează „la negru” în paralel.

Acuzațiile potrivit cărora numărul acestora este în creștere au făcut parte din criticile populiștilor la adresa guvernului condus de liderul social-democrat.

La alegerile europarlamentare de la începutul acestei luni, Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă-dreapta, a obținut un scor de 16%, situându-se pe locul al doilea, în spatele opoziției creștin-democrate (CDU), în timp ce sprijinul pentru SPD-ul lui Scholz a scăzut la 13,9%, cel mai slab rezultat al formațiunii social-democrate în Germania postbelică.

„Trebuie să ne asigurăm că nicio persoană, dintre cele care pot munci, nu va evita munca”, a insistat Scholz.

Citiți și:

Un lider al opoziției din Bundestagul german cere expulzarea refugiaților ucraineni care nu lucrează / Răspunsul social-democraților lui Scholz

INTERVIURILE HotNews.ro