Olaf Scholz: Având în vedere istoria Germaniei, nu putem decât să fim de partea Ucrainei
Cancelarul federal Olaf Scholz a catalogat sprijinul pentru Ucraina drept o chestiune de responsabilitate istorică a Germaniei, în timpul unui discurs ținut cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la tentativa eșuată de asasinare a dictatorului nazist Adolf Hitler, scriu sâmbătă Ukrainska Pravda și Der Spiegel.
„Având în vedere propria noastră istorie, nu poate exista decât un singur loc pentru Germania în această situație: alături de Ucraina. Nu putem sărbători acest 20 iulie 2024 fără să ne gândim la curajoșii cetățeni ai Ucrainei care au rezistat războiului criminal de agresiune al Rusiei timp de mai bine de doi ani”, a afirmat Scholz, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Berlin.
Vorbind despre președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german a subliniat că există un război în desfășurare „prin care conducătorul Rusiei urmărește în mod explicit obiectivul de a cuceri Ucraina și de a o distruge ca țară suverană – la 79 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și la 79 de ani de la intrarea în vigoare a Cartei Organizației Națiunilor Unite”.
Separat, Olaf Scholz i-a îndemnat pe germani să fie vigilenți în apărarea democrației.
„Democrația depinde de implicarea cetățenilor, de tratarea reciprocă cu respect și de opoziția față de toate formele de extremism. Cei care luptă împotriva democrației noastre se vor confrunta întotdeauna cu rezistența noastră fermă”, a subliniat cancelarul federal.
Pe 20 iulie 1944, ofițeri ai Wehrmachtului, conduși de contele Claus von Stauffenberg, au încercat să-l ucidă pe Hitler, prin plasarea unei bombe, și să răstoarne regimul național-socialist. Hitler a supraviețuit tentativei de asasinat și a continuat războiul început de Germania.
Scholz a subliniat anterior, în repetate rânduri, că va continua să sprijine Ucraina, deși a recunoscut că acesta este un factor din cauza căruia popularitatea guvernului său a scăzut.
În același timp, Scholz a stabilit unele linii roșii în cadrul acestui sprijin, inclusiv furnizarea de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune și doborârea, de către țările membre NATO, a dronelor și rachetelor rusești deasupra Ucrainei.
Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro