Olanda: Extrema dreaptă retrage proiectele de lege anti-islam pentru a înlesni formarea guvernului
Liderul formaţiunii olandeze de extremă dreapta Partidul Libertăţii (PVV), Geert Wilders, a retras luni trei proiecte de lege trimise anterior parlamentului, care prevedeau, printre altele, interzicerea Coranului şi a asistenţei pentru moschei şi şcolile islamice, demers menit să transmită un mesaj favorabil posibililor parteneri politici în formarea unei coaliţii de guvernare, relatează agenţia de presă EFE, citată de Agerpres.
Consiliul de Stat (instituţie cu prerogative de curte constituţională) a calificat unul din cele trei proiecte de lege drept contrar „principiilor de bază ale statului constituţional democratic”, întrucât consideră că „islamul nu este o religie, ci o ideologie totalitară violentă”.
Un alt proiect de lege retras acum de Geert Wilders interzicea prezenţa în guvern a miniştrilor cu dublă cetăţenie şi de asemenea a dreptului de vot pentru persoanele cu dublă cetăţenie, ceea ce ar fi afectat aproximativ 1,3 milioane de olandezi, dintre care mulţi au de asemenea cetăţenie turcă sau marocană.
Cel de-al treilea proiect de act normativ retras ar fi permis „detenţia administrativă” pentru ca suspecţii de activităţi „jihadiste” să poată fi arestaţi timp de până la şase luni fără intervenţia unui judecător, prevedere considerată de Consiliul de Stat ca fiind „inacceptabilă într-un stat de drept”.
Ce a promis Wilders în campanie
După o campanie electorală în care Geert Wilders a criticat „dictatele” UE, a cerut expulzarea migranţilor ilegali, interzicerea şcolilor musulmane, a Coranului şi moscheilor în Olanda, precum şi convocarea unui referendum pentru un „Nexit” în vederea ieşirii Olandei din UE, după modelul Brexit-ului, formaţiunea sa a obţinut cele mai multe voturi la alegerile din 22 noiembrie, câştigând 37 din cele 150 de mandate ale camerei inferioare a parlamentului olandez, situaţie care îi dă prioritate pentru a încerca formarea unei coaliţii de guvernare, iar preferinţa sa merge către partidele de dreapta.
Partidul Libertăţii (PVV) poartă de la jumătatea lunii decembrie negocieri confidenţiale pentru formarea unei coaliţii de guvernare cu trei dintre aceste partide, respectiv Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD – formaţiunea liberală a premierului în exerciţiu Mark Rutte), formaţiunea creştin democrată Noul Contract Social (NSC) şi formaţiunea de extremă dreapta Mişcarea Fermier-Cetăţean (BBB).
Retragerea celor trei proiecte de lege vine mai ales în întâmpinarea cererilor formulate de liderul partidului NSC, Pieter Omtzigt, care a precizat că nu va negocia cu Wilders formarea unui guvern dacă temele antidemocratice nu sunt eliminate din programul extremei drepte.
Citește și:
- Cutremur în Olanda: Partidul Libertății al lui Wilders câștigă alegerile generale (exit-poll-uri) / El a promis un referendum privind apartenența la UE
- Geert Wilders deschide ușa formării unui guvern minoritar în Olanda
- Negocieri dure în Olanda. Speranțele lui Wilders de a construi o coaliție s-au lovit de un obstacol
- Trei partide de centru-dreapta, de acord să negocieze cu extremistul olandez Geert Wilders pentru formarea guvernului