Sari direct la conținut

Oligarhul care controlează guvernul din Georgia promite interzicerea partidelor de opoziție pentru „crime de război”

HotNews.ro
Oligarhul care controlează guvernul din Georgia promite interzicerea partidelor de opoziție pentru „crime de război”
Bidzina Ivanishvili Foto: Giorgi ARJEVANIDZE / AFP / Profimedia

Bidzina Ivanishvili, liderul partidului de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, și-a reînnoit promisiunea de a interzice partidele de opoziție dacă partidul său va obține victoria la alegerile parlamentare din acest weekend, informează Reuters.

Dacă va obține majoritatea în Parlament, Visul Georgian va face ca partidele de opoziție „să răspundă cu deplina rigoare a legii pentru crimele de război comise împotriva populației din Georgia”, a spus Ivanishvili la un miting pro-guvernamental care a avut loc în piața centrală a capitalei Tbilisi. El nu a specificat crimele care ar fi fost comise de către opoziție.

Deși rareori văzut în public, miliardarul și fostul premier din octombrie 2012-noiembrie 2013 este considerat ca principalul decident politic din țara caucaziană de 3.700.000 de locuitori.

La mitingul din Piața Libertății din Tbilisi au participat câteva mii de oameni, deși pe măsură ce Ivanishvili vorbea, numărul a scăzut simțitor. Miliardarul s-a adresat mulțimii din spatele unui paravan de sticlă antiglonț. Un parlamentar al partidului său a spus înaintea mitingului că Visul Georgian a organizat transportul unui număr „semnificativ” de participanți, potrivit agenției Interpress.

Discursul lui Ivanninshvili survine cu trei zile înainte ca georgienii să voteze în alegerile parlamentare care sunt considerate un test dacă țara revine în orbita Rusiei sau își menține orientarea pro-occidentală.

Cu câteva zile înainte, președinta Salome Zurabishvili, o critică ferventă a Visului Georgian, a ținut un discurs pro-UE în fața unei mulțimi de câteva mii de susținători ai opoziției care s-au adunat în aceeași piață.

Georgia a primis statutul de candidată la Uniunea Europeană anul trecut, dar relațiile s-au deteriorat rapid după ce Visul Georgian a adoptat, în mai, o lege privind „agenții străini”, pe care criticii o consideră ca un semn al apropierii de Moscova.

Țările occidentale au răspuns impunând sancțiuni unor oficiliali georgieni de rang înalt, retrăgând asistență financiară de zeci de milioane de dolari și înghețând dialogul pe tema securității și apărării cu Tbilisi.

Ivanishivili a caracterizat alegerile de sâmbătă ca o luptă existențială pentru a împiedica „Partidul Războiului Global” din Occindent să împingă Tbilisi într-un conflict direct cu Moscova – teorie a conspirației pe care a menționat-o și într-un interviu acordat televiziunii georgiene la începutul săptămânii. În interviu, Ivanishivili a acuzat câțiva candidați ai opoziției că instigă la revoluție și haos.

Sondajele de opinie indică faptul că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid din țară, în pofida unui regres față de 2020, când a câștigat aproape 50% din voturi.

INTERVIURILE HotNews.ro