Sari direct la conținut

ONU acuză Rusia de noi crime de război: „Numărul real este probabil mult mai mare, poate chiar dublu”

HotNews.ro
Ucraineni viziteaza mormintele celor dragi care au murit in timpul razboiului, Foto: Artur Widak / AFP / Profimedia
Ucraineni viziteaza mormintele celor dragi care au murit in timpul razboiului, Foto: Artur Widak / AFP / Profimedia

Oficiul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului al ONU (OHCHR) a consemnat că Rusia a executat pe loc 77 de civili reţinuţi arbitrar în teritoriile ocupate din Ucraina începând din februarie anul trecut, ceea ce constituie „o crimă de război şi o încălcare flagrantă a dreptului umanitar internaţional”, transmit AFP și Agerpres.

Matilda Bogner, şefa biroului pentru Ucraina al OHCHR, a apreciat într-o videoconferinţă în direct că numărul real al unor astfel de execuţii „este probabil mult mai mare, poate chiar dublu”, însă nu a reuşit să ancheteze decesele altor deţinuţi civili.

Raportul OHCHR privind Ucraina, prezentat marţi la Geneva, se referă la perioada dintre 24 februarie 2022 – începutul invaziei ruse în Ucraina – şi 23 mai 2023.

Documentul prezintă dovezi privind peste 900 de arestări arbitrare ale unor civili, inclusiv copii şi bătrâni; în majoritatea cazurilor, răspunzătoare de faptele respective este Federaţia Rusă.

OHCHR a înregistrat 864 de arestări arbitrare efectuate de militarii ruşi, de forţele de ordine şi de autorităţile penitenciare, care au comis şi „acte de tortură şi rele tratamente generalizate împotriva deţinuţilor civili”.

Potrivit raportului, și autorităţile ucrainene, în special Serviciul de Securitate, se fac vinovate de astfel de abuzuri, în general împotriva unor suspecţi de infracţiuni legate de război. Multe din cele 75 de arestări arbitrare dovedite au fost urmate şi de dispariţia celor reţinuţi, iar „peste jumătate” din suspecţi au fost maltrataţi sau chiar torturaţi de forţele de securitate în timpul interogatoriilor, în general imediat după arestare, afirmă raportul citat.

Rusia nu a lăsat ONU să facă niciun fel de investigație pe teren

Concluziile OHCHR se bazează pe 1.136 de dialoguri cu victime, martori şi alte persoane, pe 274 de vizite la faţa locului şi 70 de inspecţii în spaţii de detenţie oficiale gestionate de autorităţile ucrainene, care au acordat acces „complet liber, dar confidenţial” în toate locurile şi la toţi deţinuţii, cu o singură excepţie.

Aceasta se referă la 87 de marinari civili ruşi obligaţi să rămână pe navă timp de câteva luni, în regiunea Odesa, înainte de a fi eliberaţi sau schimbaţi cu alţi prizonieri. Bogner nu a dat nicio explicaţie cu privire la interdiciţa de acces în cazul respectiv.

Autorităţile ruse nu au permis accesul în niciunul din locurile unde a fost solicitat de OHCHR.

Noul raport vine după ce săptămâna trecută ONU a anunțat că a adăugat forțele armate ale Rusiei pe o listă globală a organizațiilor vinovate de uciderea copiilor, confirmand că forțele rusești și grupurile afiliate au ucis 136 de copii în Ucraina anul trecut.

De asemenea, ONU a verificat că forțele ruse au mutilat 518 copii și au efectuat 480 de atacuri asupra școlilor și spitalelor. 91 de copii au fost folosiți ca scuturi umane, potrivit raportului.

Rusia a negat constant că trupele sale s-ar afla în spatele unor crime de război, încă de la descoperirea în luna aprilie a anului trecut a masacrului comis la Bucha.

Urmărește ultimele evoluții din a 489-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro