Sari direct la conținut

ONU spune ca intetirea ajutoarelor umanitare ar putea rezolva criza imigrantilor

HotNews.ro

Oficialii agentiilor pentru ajutorul de urgenta au indeamnat miercuri cele mai bogate state ale lumii sa intervina cu ajutoare umanitare in zonele de conflict din Orientul Mijlociu si din Africa, astfel incat refugiatii sa nu mai fie fortati sa caute azil in Europa, scrie New York Times.

„Daca te temi pentru viata ta sau nu ai cu ce sa iti hranesti copii, prima reactie este sa fugi acolo unde crezi ca iti poti satisface aceste nevoi”, a declarat intr-un interviu Stephen O’Brien, adjunctul secretarului general pentru probleme umanitare, intors dintr-o serie de vizite in Siria, Irak si Yemen.

O’Brien se referea la fluxul de imigranti, multi dintre ei veniti in Europa cautand azil, din tari precum Siria. Agentia ONU pentru refugiati estima miercuri ca, numai in Balkani, ajung in jur de 3000 de imigranti zilnic. In prima jumatate a acestui an, cel putin 137.000 de oameni au trecut Marea Mediterana spre Europa, dand nastere unei crize politice pe intreg continentul si ducand la intarirea unui sentiment anti-imigrantilor care uneori genereaza in violente.

O’Brien sugereaza ca o abordare mai buna ar fi sustinerea cu bani si ajutorarea famililor in propria lor tara, inainte sa nu le mai ramana nicio alta alegere decat emigrarea. „S-ar putea sa descoperiti ca este o cale economica, dar si sociala si politica, mai inteligenta de a face fata presiunilor ce apar acum de pe urma imigratiei”, a mai declarat acesta.

Agentia sa, Oficiul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare in cadrul ONU, spune ca are nevoie de 19,44 de miliarde de dolari pentru a furniza ajutoare catre 78 de milioane de oameni in jurul lumii, majoritatea gasindu-se in zone de conflict. Numai 35% din aceasta suma a fost primita, sau cel putin promisa, evidentiind presiunile financiare cu care se confrunta agentia.

„Daca nu ne adresam crizei migratiei in cel mai scurt timp cu putinta, aceasta devina o criza umanitara”, a mai declarat Stephen O’Brien.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro