Sari direct la conținut

Operațiunea „un stat mai suplu”: Un PSD-ist eliberat la cerere din funcția de secretar de stat la Transporturi. În vară a fost numit și administrator la Aeroporturi București

HotNews.ro
Operațiunea „un stat mai suplu”: Un PSD-ist eliberat la cerere din funcția de secretar de stat la Transporturi. În vară a fost numit și administrator la Aeroporturi București
Cea de-a treia sesiune a Comitetului mixt de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite la Palatul Parlamentului din București, 26 aprilie 2024. Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a decis luni eliberarea, la cerere, din funcția de secretar de stat în Ministerul Transporturilor a lui Constantin-Gabriel Bunduc, act publicat în Monitorul Oficial. În vara anului trecut, Bunduc și alți 4 funcționari publici au fost numiți ca administratori pe 4 ani la Aeroporturi București. Fondul Proprietatea a acuzat că numirile sunt ilegale și a obținut suspendarea în primă instanță a deciziei luate anul trecut de Ministerul condus de Sorin Grindeanu.

Decizia eliberării la cerere din funcția de secretar de stat a lui Constantin-Gabriel Bunduc a fost semnată luni, 24 martie de premierul Marcel Ciolacu.

Acesta este primul secretar de stat eliberat din funcție după ce, săptămâna trecută, Guvernul a decis reducerea la maxim 56 de secretari de stat în ministere față de un număr de 120 câți au fost prevăzuți inițial în schema guvernamentală. Anterior acestei decizii, Ministerul Transporturilor avea 5 secretari de stat.

Înjumătățirea numărului secretarilor de stat a fost anunțată de Guvern încă din luna ianuarie pentru a reduce cheltuielile bugetare.

Cine este Constantin-Gabriel Bunduc

Constantin-Gabriel Bunduc era până luni, 24 martie, unul dintre cei 5 secretari de stat de la Ministerul Transporturilor, condus de prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Potrivit declarației de interese (din 13 august 2024), Constantin-Gabriel Bunduc este vicepreședinte al PSD Bacău.

PSD a susținut numirea sa ca secretar de stat la Transporturi în anul 2022, când premier era liberalul Nicolae Ciucă.

Bunduc a absolvit în 2005 Facultatea de Drept a Universității „Petre Andrei” din Iași. Până în 2013 a lucrat în sistem privat, după care s-a angajat la Direcția Dezvoltare Durabilǎ și Managementul Proiectelor a Consiliului Județean Bacău, potrivit publicației locală Ziarul de Bacău.

Din 2016 a devenit expert accesare fonduri structurale şi de coeziune si șef serviciu fonduri nerambursabile la Aeroportul Internațional George Enescu. Potrivit CV-ului său, a participat la redactarea și implementarea proiectelor de dezvoltare ale Aeroportului Bacău, în valoare de 120 de milioane de euro.

După ce a ajuns secretar de stat la Ministerul Transporturilor, Bunduc a ocupat în același timp și funcții de membru în consiliile de administrație de la alte companii de stat, precum CFR și compania de stat Administraţia Canalelor Navigabile.

În vara anului 2024, Constantin-Gabriel Bunduc, alături de alte cinci persoane, a fost numit și ca administrator al companiei de stat Aeroporturi București, pentru un mandat de 4 ani.

  • Declarația de avere semnată în vara anului 2024, la numirea în funcția de administrator la Aeroporturi București, arată că Gabriel Bunduc a încasat în anul 2023 venituri nete în valoare de 116.808 lei ca secretar de stat la Transporturi, 66.471 de lei ca membru în consiliul de administrație la Compania națională Administrația Canalelor Navigabile și 10.559 de lei la CFR.

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), care administrează aeroporturile Otopeni și Băneasa, este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce Fondul proprietatea deține 20% din acțiuni.

Invocând aplicarea prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă, prin aplicarea metodei votului cumulativ, au fost aleși ca administratori ai Aeroporturi București, pentru o perioadă de 4 ani, următoarele persoane:

  • Corneliu Felix Ardelean
  • Mirela Birchi
  • Georgeta Bumbac
  • Gabriel Constantin Bunduc
  • Eduard Bachide
  • Florin Cosmin Mihălțan

De asemenea, din partea Fondului Proprietatea, acționar minoritar la CNAB, a fost ales Cătălin Diaconu.

Remunerația lunară a acestora a fost stabilită la 12.656 de lei brut.

Fondul Proprietatea a avertizat atunci că procesul de selecție nu a respectat prevederile legislației privind guvernanța corporativă și nu a identificat candidați potriviți, după cum a scris Economedia.ro.

Din cei 7 membri ai Consiliului de Administrație, 5 sunt funcționari publici, deși legea guvernanței corporative spune că maxim doi funcționari publici pot ocupa posturi în consiliul de administrație al unei astfel de companii.

Conform informațiilor din CV-uri, cinci dintre candidații pentru conducerea CNAB sunt funcționari publici, respectiv: Mirela Birchi (consilier personal al ministrului Transporturilor), Georgeta Bumbac (director Ministerul Sănătății), Constantin Bunduc (secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în funcție), Eduard Bachide (secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale, în funcție) și Felix-Corneliu Ardelean (director în funcție în Ministerul Transporturilor).

Ulterior, Fondul Proprietatea a atacat în instanță decizia Adunării Generale a Acționarilor, iar în data de 9 ianuarie, Tribunalul Ilfov a decis suspendarea efectelor acestei hotărâri, până la soluționarea definitivă a dosarului.

Drept urmare, Adunarea Generală a Acționarilor Aeroporturi București s-au întâlnit din nou luni, 24 martie, pentru a lua act de această decizie a instanței și a numi membri interimari ai Consiliului de Administrație pentru o perioadă de 5 luni.

INTERVIURILE HotNews.ro