Sari direct la conținut

Opozantul rus Vladimir Kara-Murza era convins că va fi executat înainte de schimbul de prizonieri. „Știu că Rusia se va schimba și mă voi întoarce în patria mea”

HotNews.ro
Vladimir Kara-Murza / Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia
Vladimir Kara-Murza / Foto: INA FASSBENDER / AFP / Profimedia

Politicianul rus de opoziție, Vladimir Kara-Murza, a povestit, într-un interviu pentru CNN, tortura fizică și mai ales psihologică la care a fost supus timp de 11 luni, cât a fost închis în Siberia. El a făcut parte, la începutul acestei luni, din schimbul de prizonieri dintre SUA și Rusia și a relatat la televiziunea americană chinul trăit și momentul nesperat al eliberării sale.

Criticul lui Putin are dublă cetățenie, britanică și rusă, și a fost eliberat pe 1 august, alături de jurnaliștii americani Evan Gershkovich și Alsu Kurmasheva și de fostul pușcaș marin, Paul Whelan.  

După moartea liderului opoziției ruse, Alexei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza a devenit cel mai important opozant și critic al regimului de la Kremlin. 

„Eram absolut sigur în acel moment că voi fi scos afară și executat”

Politicianul de opoziție a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru trădare, după ce a criticat războiul pornit de Putin în Ucraina. El a fost închis doi ani și jumătate, timp în care a ajuns în 13 penitenciare diferite și a fost ținut 11 luni în izolare, în Siberia.

În noaptea în care a fost scos din închisoarea din Omsk, Vladimir Kara-Murza a povestit cum gardienii au intrat în celula lui la ora 3:00 dimineața, spunându-i doar să se îmbrace, fără alte informații.  

„Eram absolut sigur în acel moment că voi fi scos afară și executat”, a spus el, referitor la momentul acela. 

Kara-Murza a fost urcat într-un autobuz în care se aflau mai mulți activiști ruși și politicieni din opoziție și dus la aeroport. După ce a coborât din avion în Ankara, a primit un telefon, de pe care a vorbit cu președintele american Joe Biden și cu familia lui. 

Soția sa, Evghenia Kara-Murza, a susținut că lupta pentru eliberarea prizonierilor politici din Rusia „trebuie să continue” și a atras atenția că în închisorile lui Putin se află „civili, prizonieri de război și copii ucraineni răpiți”. 

Singurătatea, la fel de rea precum tortura fizică

„Cu aproximativ două săptămâni în urmă, stăteam în celula mea, în izolare, într-un penitenciar cu regim sever din Siberia. Eram sigur că îmi voi lua viața în închisoare”, a povestit Kara-Murza la CNN. 

Politicianul a povestit că, deși tortura fizică este la ordinea zilei în penitenciarele din Rusia, prizonierii politici sunt supuși și la o tortură psihologică, „care este la fel de rea”, prin izolare.

Kara-Murza a comparat experiența din penitenciarele ruse cu scenariul din „Ziua Cârtiței”, un film în care protagonistul este obligat să își petreacă fiecare zi în același loc, văzând persoane care fac același lucru.

„Te trezești la 5:00 dimineața cu un apel de trezire. Patul tău este ridicat pe perete, deci nu te poți întinde ziua. Tot ce poți face este să te plimbi prin celulă”, a povestit el.

Deținuții aveau voie să folosească un stilou și doar o bucată de hârtie pentru o oră și jumătate și erau scoși la plimbare într-o curte acoperită din interiorul închisorii în care se plimbau în cerc. 

„Când mă plimbam prin curte, veneau pisici care se așezau lângă barele de metal și puteam să mai am o conversație cu ele”, a adăugat Kara-Murza despre plimbările în curtea penitenciarului.

Politicianul de opoziție și soția sa își propun să se întoarcă în Rusia. „Știu că Rusia se va schimba și mă voi întoarce în patria mea, iar asta se va întâmpla mult mai repede decât s-ar putea crede”.

INTERVIURILE HotNews.ro