Orașul din România care ocupă „un loc rușinos” în topul poluării din Europa. Unde se înregistrează cea mai bună calitate a aerului din țară
Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Bogdan Balanişcu, a declarat, duminică, că Iaşiul este unul dintre cele mai poluate oraşe din ţară şi la nivel european.
„Din păcate, aşa cum arată statisticile la nivel european, Iaşiul ocupă un loc ruşinos. Se află pe locul 20 în topul celor mai poluate oraşe din Europa, iar la nivel naţional Iaşiul este cel mai poluat oraş. Mă refer la calitatea aerului”, a afirmat Balanişcu, preşedinte interimar al Organizaţiei Municipale a PSD Iaşi.
El a menţionat că la polul opus se află municipiul Galaţi, care este pe primul loc la nivel naţional în ceea ce priveşte buna calitate a aerului şi pe locul 320 la nivel european.
Secretarul de stat a subliniat că trebuie luate măsuri pentru ca Iaşiul să nu mai ocupe un loc fruntaş în topul celor mai poluate oraşe, iar una dintre soluţii vizează traficul şi parcul de maşini.
„Pentru a avea un oraş cu un aer mai curat pentru noi şi copiii noştri e nevoie de mixuri de soluţii. Una dintre ele vizează componenta de trafic, care este una dintre principalele surse de poluare la nivel urban mare, implicit şi la nivelul Iaşiului”, a transmis Bogdan Balanişcu.
Potrivit acestuia, trebuie redus numărul maşinilor poluante, iar transportul alternativ să fie mai atractiv.
El a criticat municipalitatea ieşeană, menţionând că aceasta a acceptat doar 2.000 de maşini în Programul Rabla local.
„La nivelul Ministerului Mediului am lansat Programul Rabla local. Iaşiul putea să aplice pentru 5.000 de maşini care să fie scoase din uz, proprietarii acelor maşini să primească un tichet pe care noi îl decontăm în valoare de 80%, iar Primăria Iaşi trebuie să contribuie cu 20%. Iaşiul a aplicat doar pentru 2.000 din cele 5.000 de maşini”, a explicat Balanişcu.
O altă componentă pentru reducerea poluării este legată de sporirea spaţiilor verzi.
„Din păcate, Iaşiul are doar două parcuri şi aici mă refer doar la zona Copou. Zona Dacia – Alexandru cel Bun, cartierul cu cea mai mare populaţie, are foarte multe maşini şi prea puţine parcuri şi arbori. Dacă discutăm de zona Nicolina, e aceeaşi situaţie. Nu am văzut niciun demers serios din partea municipalităţii în acest sens. Calitatea aerului ne afectează viaţa”, a evidenţiat secretarul de stat Bogdan Balanişcu. (Agerpres)