Sari direct la conținut

Orientarea sexuală și identitatea de gen, incluse în chestionarul de recensământ în Australia. O decizie luată cu ezitări

HotNews.ro
Steag LGBT, in culorile curcubeului, Foto: Jean-Marc Barrere / AFP / Profimedia
Steag LGBT, in culorile curcubeului, Foto: Jean-Marc Barrere / AFP / Profimedia

Australia va include pentru prima dată întrebări legate de orientarea sexuală și identitatea de gen în chestionarul de la recensământ, la capătul unei săptămâni de controverse după decizia guvernului laburist (centru-stânga) de a le elimina, informează Reuters.

Trezorierul Jim Chalmers a anunțat că recensământul din 2026 va include orientarea sexuală și identitatea de gen, deși a evitat să precizeze cum vor fi formulate întrebările spunând că acestea vor fi stabilite ulterior de către Biroul Australian de Statistică (ABS).

„Am ascultat comunitatea LGBT ca să ne asigurăm că putem colabora cu ABS pentru a face această schimbare importantă în ce privește recensământul din 2026. Le spunem australienilor din comunitatea LGBT: contați, ați fost auziți, veți fi numărați”, a declarat Jim Chalmers.

Întrebările vor fi opționale și vor fi puse doar persoanelor de peste 16 ani.

Decizia este o revenire asupra unei hotărâri luate în august de excludere a întrebărilor privind identitatea LGBT.

Vicepremierul Richard Marles spunea atunci că guvernul nu vrea să deschidă dezbateri controversate. A negat orice considerente politice din spatele acestei decizii, în contextul în care presa relata că guvernul se teme să provoace o campanie de tipul unui război cultural înaintea alegerilor care probabil vor fi convocate în următoarele nouă luni.

Marea Britanie a adăugat o întrebare opțională privind orientarea sexuală la recensământul din 2021.

INTERVIURILE HotNews.ro