Ovidiu Deculescu, romanul care a denuntat rasismul italienilor pe Facebook
Ovidiu Deculescu este un tanar roman-italian “ca oricare altul”, cum ii place sa se descrie. Prima jumatate a vietii si-a petrecut-o la Bucuresti, apoi, la doar 11 ani, s-a stabilit impreuna cu familia la Vicenza. Acum, Paul este student la Facultatea de Limbi straine din Padova si are o pasiune pentru cultura romaneasca si pentru calculatoare. De un an, romanul lupta impotriva numeroaselor grupuri rasiste care iau nastere pe internet si colaboreaza activ cu politia italiana pentru demascarea celor care au o atitudine xenofoba impotriva romanilor.
Interesul pentru calculatoare si dorinta de a ramane mereu in contact cu prietenii din strainatate l-au facut sa fie unul din primii utilizatori ai Facebook-ului, cea mai cunoscuta retea sociala a internetului, cu milioane de utilizatori inscrisi in Italia.
Romanii insultati pe Facebook Italia
“Folosesc Facebook de aproape patru ani de zile. La inceput era doar o necesitate de a fi mereu in contact cu prietenii, si nici nu ma interesa mai mult decat ar trebui sa te intereseze o retea sociala. Apoi am inceput sa pun poze si sa particip la viata virtuala. Bineinseles, m-am inscris si la cateva grupuri, pentru a cunoaste persoane cu aceleasi interese ca ale mele.”
Astfel, Ovidiu a aflat ca exista o serie de grupuri italiene care au ca obiect denigrarea romanilor. Pe parcurs a remarcat ca nu erau simple critici obiective, ci multe neadevaruri, exagerari, generalizari, mergand pana la insulte, calomnii si chiar izbucniri de ura. Intrigat, a inceput sa le studieze.
Grupuri rasiste pe Facebook Italia Foto: Facebook |
“Intr-o zi, acum un an, o prietena mi-a aratat un grup al carui simbol era o injuratura la adresa romanilor. Mi-am dat seama ca e vorba de o reactie la spotul publicitar difuzat de posturile tv din Peninsula, in cadrul campaniei “Romania, piacere di conoscerti” (campanie finantata cu milioane de euro de catre statul roman in 2008, cu efecte controversate). Unii italieni s-au declarat dezgustati de reclama, motiv bun pentru a incepe o campanie de insulte la adresa noastra, a romanilor” spune Ovidiu.
“La inceput, am incercat sa discut cu ei”
Grupurile anti-romanesti au gasit un teren fertil pe internet: din ce in ce mai multi italieni se inscriu pentru a face publice sentimentele lor de antipatie fata de imigrantii romani.
“Am intalnit multe categorii de asemenea grupuri, adevarate comunitati anti-romanesti. Unele, formate din persoane care pur si simplu nu mai vor sa auda de romani si de straini in general. Mi-am dat seama ca sunt influentati de avalansa de stiri negative cu romani vazute pe posturile tv. Printre ei, mai sunt grupuri din cele mai extremiste si xenofobe cu un limbaj asemenea celui nazist, oameni indoctrinati si convinsi ca detin adevarul absolut. Bineinteles, mai sunt si grupuri care incearca sa caute o solusie constructive la problemele legate de imigratie si delincventa.”
La inceput, reactia lui Ovidiu la vederea numeroaselor mesaje anti-romanesti, a fost una de bun simt:
“M-am inscris in trei sau patru din cele mai mari grupuri, cu peste 1000 de persoane. Am incercat sa procedez cat mai diplomatic posibil: m-am prezentat, spunand cine sunt si ce caut intr-un club de italieni care nu vor sa auda de romani. De cele mai multe ori am vazut ca anumite persoane mi-au raspuns folosind cuvinte de genul: “romanii sunt toti infractori” (i romeni sono tutti delinquenti), “Romanii omoara” (i romeni ammazzano), sau “romanii sunt o rasa inferioara” (i romeni sono una razza inferiore). Desi mi-a fost greu, am raspuns cu toata rabdarea pe care o aveam. Am folosit exemple din istoria trecuta si recenta a italienilor. Vremea cand erau si ei imigranti. Plus renumita lor mafie. Le-am amintit faptul ca multi batrani italieni sunt ingrijiti de romance. M-am folosit de evidenta faptelor reale. De onestitatea celor 99% dintre romanii din Italia. De cele mai multe ori insa, reactia unora dintre ei a fost doar sa jigneasca mai mult. E drept, au aparut si cativa care au zis ca nu toti romanii sunt la fel. Am incercat mereu sa ma controlez, pentru ca stiam ca ceea ce-i face sa ramana fara replica este faptul ca le demonstrez cunostintele mele despre trecutul lor. Cativa au incercat sa se ascunda dupa deget”
Tipologia net-rasistului
Ovidiu a inceput sa cunoasca tipologia “internautului anti-romani”: “Utilizatorul tip este, in general, o persoana care are ca unica sursa de informatie despre romani ceea ce vede si aude la tv. In medie sunt persoane tinere, care n-au mai mult de 40 de ani si stau o buna parte din timpul liber in fata ecranului”.
Incercarile pacifiste ale lui Ovidiu de a-i convinge pe acei italienii ca romanii nu sunt un popor de asasini au durat aproape un an. Pana cand, intr-o zi, disputa cu o italianca l-a determinat sa se adreseze autoritatilor.
“Voi, romanii sunteti o rasa inferioara”
“O italianca, A.G., care zicea ca a facut facultate si a calatorit prin lume, m-a uimit cu teoria ei anti-romaneasca. Iata ce mi-a spus ea cu ura: „Voi, romanii, sunteti un popor inferior. Nu aveti principii morale, nu aveti sentimente, nu aveti nimic bun. Nicolae Ceausescu, inainte de a fugi si a fi prins, trebuia sa termine rasa ta”. Ea vorbea asa de o tara intreaga. Nu facea diferenta intre batrani, copii, muncitori, gospodine, de la tara sau de la oras. Pentru ea, toti romanii erau la fel. Exact precum Hitler.”
Dupa conversatia cu A.G. , a decis sa faca o plangere la politie, denuntand grupurile si persoanele care activeaza pe internet promovand mesaje rasiste si xenofobe la adresa romanilor, in special pe Facebook.
“Am inceput sa ma informez ce pot face din punct de vedere legal. In februarie am trimis primul email la autoritati, semnaland numele grupului si cel al respectivei doamne- A.G. . In luna iunie am fost contactat de catre politia postala. Mi-au spus ca, pentru a continua cu plangerea penala, mai au nevoie de linkul exact la care pot fi citite mesajele rasiste”.
Intre timp, si datorita altor semnalari, site-ul Facebook a inchis acel grup. De atunci am adunat destule probe in legatura cu alte grupuri asemanatoare si am pregatit un dosar cu care sa ma prezint pentru a completa necesarul, in asa fel incat politia sa-si faca datoria. Fraze precum cele spuse de doamna A.G. sunt interzise atat de codul penal, cat si de Constitutia italiana.
Vineri (11 septembrie – n.red.) am fost la politie, ca sa depun probele adunate. Anchetatorul cu care am vorbit a fost extrem de disponibil si am discutat mult despre fenomenul Facebook si implicatiile lui. Tot el mi-a explicat ca, odata ce o persoana isi sterge contul de pe site, Facebook nu mai da nici o informatie referitor la acel ID.
Dar daca reusesti sa te prezinti la politie cu pagina originala si contul e inca activ, politia postala poate cu usurinta sa continue cercetarile. Am fost informat ca dosarul meu, inceput cu acea semnalare din luna februarie, va ramane deschis. De asemenea, am stabilit impreuna cu anchetatorii sa aduc orice alta informatie utila pentru a putea combate fenomenul rasismului pe Facebook”.
Sfatul pe care il da romanilor din Italia care folosesc internetul este sa semnaleze orice episod sau manifestare rasista pe web: “Eu m-am informat, ceea ce oricare dintre noi ar trebui sa faca atunci cand are o problema si este atacat pentru ca este roman. Nu doar sa taca si sa bage capul in nisip. Din pacate, multi romani nici nu stiu cate lucruri poti indrepta, cand legea este de partea ta”.
Romanul nu se teme de pericolele la care se expune in urma sesizarilor facute la politie: “Am vorbit despre xenofobia unor italieni si la televiziunea locala, inca din 2007. Nu am avut nici o problema pana acum, si sper sa nu am nici de acum inainte”.
Cine e Ovidiu Deculescu
“La 11 ani am lasat capitala Romaniei pentru un oras din nord-estul Italiei, Vicenza”, spune Ovidiu, care a implinit de curand 22 de ani, sarbatoriti alaturi de bunica si mama lui, asistenta in Italia. Primele lui pasiuni, odata ajuns pe bancile scolii italiene, au fost teatrul si limbile straine: “Am participat la multe concursuri teatrale impreuna cu trupa liceului, castigand numeroase trofee, dintre care unul international la Sanremo.” Apoi a urmat o bursa de studiu “Leonardo” in Anglia si inscrierea la Facultatea de limbi straine din Padova.
Facebook Italia si romanii
Italienii au inceput sa-si manifeste pe internet intoleranta fata de romani in urma mediatizarii cazului Doina Matei, tanara care a ucis o italianca cu o umbrela in metrou la Roma, dar mai ales in urma delictului Mailat, din noiembrie 2007. Adevarata “revolutie” a sosit abia in 2008, cand reteaua sociala Facebook si-a marit numarul de utilizatori italieni cu aproape 1000% .
Astfel, au inceput sa ia nastere si numeroase comunitati cu caracter rasist si xenofob, una din tintele preferate fiind tocmai romanii. In prezent exista peste 600 de grupuri care au ca obiect romanii din Italia, unele cu peste 5000 de membri, cele mai multe avand conotatii negative la adresa comunitatii.
Multe din grupurile rasiste au fost deja inchise de catre administratorii site-ului in urma semnalarilor primite din partea utilizatorilor. In ultimul timp, a crescut numarul grupurilor anti-romanesti care permit accesul doar anumitor utilizatori, avand un caracter privat. De cele mai multe ori, Facebook constituie astfel cel mai bun mijloc pentru a-si descarca si impartasi sentimentele negative fata de straini in general, si in special fata de romani.
Cele mai agresive mesaje contin incitari la acte de violenta: “iau o sticla incendiara si o arunc asupra romanilor”, “Sa-i ucidem pe toti romani”, “Romanii in cuptoare, arsi de vii”, “mai degraba o moarte lenta pentru romanii de c…”
Dar de pe Facebook Italia nu lipsesc nici grupurile pro-romani, multe dintre ele infiintate chiar de catre cetateni italieni, altele coordonate de romanii care traiesc de mai multi ani in Peninsula. Unul dintre ele este “Romani in Italia” (Romeni in Italia), cu peste 600 de membri.
Alte doua grupuri care au ca obiect combaterea stereotipurilor negative legate de romani sunt “Nu spanzurarii mediatice a romanilor” (No all’impiccagione mediatica dei romeni) – cu aproape 500 de membri si “Cei 999 999 romani care nu violeaza” (I 999 999 romeni che non violentano).
Curiozitati: Pe Facebook Italia circula si numeroase ironii amare la adresa romanilor. Unul din grupurile cu multi membri se intituleaza “Mai multe romance, mai putini romani” (+rumene, – rumeni), omagiu perfid adus romancelor din Peninsula. Alt grup pare a fi gasit solutia pentru a determina plecarea romanilor din Cizma: “Vrem sa-i alungam pe romani din Peninsula? Sa scumpim berea!”. Un alt italian, furios pe romani, exclama: “Nu mai suport sa circul prin Roma si sa am impresia ca m-am teleportat la Bucuresti”.