Sari direct la conținut

Ovidiu Raetchi, radiografie dura: E o criza de identitate a PNL, care isi vede propria utilitate citadina amenintata de grupari reformiste mai tinere. Singura sansa a PNL este sa accelereze reforma interna

HotNews.ro
Ovidiu Raetchi si Mihai Voicu , Foto: Facebook - Ovidiu Raetchi
Ovidiu Raetchi si Mihai Voicu , Foto: Facebook - Ovidiu Raetchi

Ovidiu Raetchi, candidatul PNL clasat pe locul doi in sectorul 5, a facut o radiografie dura esecului din Bucuresti si spune ca partidul se confrunta cu o criza de identitate. Intr-un text pe blogul din Adevarul presarat cu intepaturi la adresa comportamentului unor colegi de partid, Raetchi spune ca PNL si-a desconsiderat publicul reformist, iar „hipsterii ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap”. Raetchi mai spune ca „singura şansă a PNL este să accelereze reforma internă”.

Cele mai importante afirmatii ale lui Ovidiu Raetchi:

  • E o înfrângere devastatoare. În urmă cu 24 de ore nimeni nu îşi imagina un Bucureşti 100% roşu.
  • E vorba despre o criză de identitate a PNL, care îşi vede propria utilitate citadină ameninţată de grupări reformiste mai tinere. Niciun lider politic nu poate lupta cu o tendinţă sociologică; te loveşti de ea ca de o stâncă.
  • PNL a mizat totuşi pe „integritate” şi „reformă”, dar s-a văzut concurat de un grup nou, mai tânăr, mai cosmopolit, mai „paşoptist” şi, inevitabil, scutit de petele oricărui CV politic. A fost prea puţin timp la dispoziţie pentru ca „reforma morală” din PNL să convingă pe cineva. În mod natural, forţa civică (şi academică!) din USB a părut mai proaspătă.
  • Adevărul este că, la urne, tocmai PNL-ul reformat a mers prost. Mult mai eficient s-a dovedit PNL-ul old-style, cu puţin os de baron; nu la nivel PSD, desigur, dar cât de cât, acolo… Oamenii vechi şi siguri.
  • PNL a fost mult mai bine intenţionat decât PSD în problema integrităţii şi a schimbării de garnituri. Totuşi, alegerile ne-au prins cu reforma în vine, făcută pe jumătate, cât a permis timpul şi instinctul de supravieţuire.
  • Problema e că, pe bună dreptate, publicul nu poate să accepte jumătăţi de măsură în materie morală. Dacă alegi să joci cartea virginităţii – care e una extrem de sofisticată în politică – nu poţi să faci binging cu Piedone în parc. Dacă e pe bază de anti-corupţie, dai în bâlbâială explicând că, de fapt, stai să vezi, dosarul penal al lui Alin Popoviciu nu e chiar un dosar penal.
  • Cel mai mare pericol cu care se confruntă PNL acum este triumful ideii că reforma internă şi integritatea sunt nişte tâmpenii ineficiente…. Nu: singura şansă a PNL este să accelereze reforma internă. Întinerirea. Modernizarea. Schimbarea. Fără găşti şi lupte de putere. Printr-o voinţă unanimă. E mult prea facil şi e absolut inutil să găsim un vinovat sau doi. Problema e structurală, nu contextuală. Criza e strategică, nu cauzată de erori tactice (chiar dacă ele au existat, slavă Domnului: validarea lui Marian Munteanu în două ore, fără o verificare a biografiei, a fost una din ele; atacarea lui Nicuşor a fost a doua).
  • Problema urgentă a PNL nu e managementul lui Blaga sau Predoiu, ci stabilirea utilităţii acestui partid pentru electoratul din România. Suntem urbani, reformişti şi integri? Suntem conservatori – cum am dat să sugerăm cu Munteanu? Vrem să ocupăm centrul mai popular sau dreapta mai elitistă? Pe cine reprezentăm?
  • Fără a răspunde serios la aceste întrebări lupta pe tabere nu are niciun sens. E doar o încercare de a profita de criză. Dar, fără soluţionarea problemei identitare, aceasta se va perpetua. Insurgenţa începută de Nicuşor Dan la Bucureşti va deveni un val şi mai mare la alegerile parlamentare. Pentru că Nicuşor ştie clar pe cine reprezintă: tinerii educaţi, cosmopoliţi, dinamici şi care sunt nemulţumiţi de sistem în ansamblu.
  • Faptul că au existat câteva zile când Partidul Naţional Liberal, marele modernizator al României, s-a trezit înjurând „ONG-urile lui Soros” sau Institutul Wiesel pentru că îl atacă „în mod interesat” pe Marian Munteanu a fost unul dintre cele mai bizare momente din istoria recentă a partidului. Aşa proceda Iliescu în anii 90. În acest mod ne-am atacat chiar nucleul electoral.
  • Nu ne-au plăcut oengiştii? Nu ne-au plăcut hipsterii? Ei, uite că ne-au bătut de ne-a sunat apa-n cap. Pentru că liberalii sunt oengiştii şi hipsterii de ieri, care trebuie să găsească resurse constante de întinerire, nu să se băbească în funcţii.

Citeste aici tot articolul scris de Ovidiu Raetchi

Clasament Sectorul 5:

Castigator: Daniel Florea (PSD+UNPR) – 36,51%

Ovidiu Raetchi (PNL) – 26,52%

Marian Vanghelie (PDS) – 20,61%

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro