Sari direct la conținut

[P] ENVIRON 10 ANI: 50.000 tone deseuri electrice reciclate

Smile Media
Baterel AFI Ploiesti, Foto: Environ
Baterel AFI Ploiesti, Foto: Environ

Peste 4000 de centre dotate cu infrastructura de colectare a deseurilor de la populatie la nivel national, 50.000 tone deseuri de echipamente electrice si electronice (DEEE) colectate si reciclate la standarde europene de protectie a mediului, aproape 100 de campanii de constientizare derulate, 3 aplicatii mobile pentru sistemele de operare Android si iOS printre care un instrument util ce orienteaza utilizatorii spre cel mai apropiat centru de reciclare, 5 proiecte europene, primul program de educatie ecologica implementat in peste 1100 de scoli care recicleaza activ, primul centru de colectare selectiva pe 10 fractii in Bucuresti, sute de parteneriate si o comunitate de zeci de mii de oameni responsabili si implicati in domeniul mediului si luptei impotriva schimbarilor climatice. Acesta este bilantul Asociatiei Environ la 10 ani de la infiintare, un bilant de succes construit cu eforturi sustinute.

Asociatia Environ, una dintre primele organizatii neguvernamentale din Romania cu rolul de a transpune principiul responsabilitatii extinse a producatorului privind obligatiile de reciclare a deseurilor DEEE, aniverseaza 10 ani de activitate neintrerupta in domeniul protectiei mediului in acelasi an care marcheaza 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

In cei 10 ani de la infiintare, Asociatia Environ a devenit un centru de competenta in managementul deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE), promovand reciclarea ca forma de economisire a resurselor in Romania si punand bazele unei adevarate culturi a reciclarii, prin investitii in infrastructura si procese de colectare si reciclare a deseurilor, militand pentru impunerea principiilor economiei circulare ca singurul model de productie si consum sustenabil.

Pentru noi, au fost 10 ani de provocari, de realizari si de progres atins prin efort si dedicare. In 10 ani, peste 700 companii au devenit partenerii nostri in respectarea obligatiilor de mediu asumate de Romania ca stat membru al Uniunii Europene. Impreuna am reusit sa imbunatatim continuu procesele si metodele de informare, operatiunile de colectare si reciclare, ridicandu-ne la standardele de reciclare a DEEE similare celor din alte state membre. Reusitele acestor 10 ani nu ar fi fost posibile fara increderea si sprijinul membrilor si partenerilor nostri care ne-au sustinut intr-un demers care a imbinat concomitent reprezentarea deopotriva a intereselor mediului de afaceri cu indeplinirea obiectivelor de protectie a mediului inconjurator si salvgardare a sanatatii populatiei. Lor le adresam multumiri in primul rand pentru determinarea si angajamentul de a contribui la ecologizarea economiei si la protejarea naturii, sanatatii si calitatii vietii persoanelor care traiesc in tara noastra. Din pacate, mai sunt insa multe lucruri de realizat, nivelul scazut de trai, dotarea insuficienta a gospodariilor cu aparatura electrocasnica, dar si derapajele legislative din ultimii ani risca sa marginalizeze activitatile de reciclare in Romania„, a declarat Andrei Orban, presedintele Asociatiei Environ.

Robu Nikita si prietenii la reciclat / Foto: Environ

In ultimii sase ani, una dintre constantele in activitatea Environ a reprezentat-o derularea campaniei nationale de educatie ecologica, Baterel si Lumea NON-E, un program dedicat elevilor de toate varstele, implementat in peste 1100 de unitati de invatamant si de care au beneficiat pana in prezent aproximativ 100000 de scolari. Programul este conceput astfel incat sa stimuleze creativitatea, sa incurajeze deprinderea obieceiurilor de gestionare responsabila a resurselor si sa premieze performanta. Anual, mii de copii din toata tara beneficiaza de premiile puse la dispozitie pe platforma www.magazinbaterel.ro, un concept de magazin online inedit, lansat in premiera in tara noastra care foloseste un sistem de plata prin puncte pentru a recompensa eforturile elevilor participanti in proiect.

Fidela misiunii asumate inca din 2007, Asociatia Environ a implementat in Romania impreuna cu partenerii sai din reciclare, Green WEEE si Rematholding, standardele europene de performanta in reciclarea deseurilor electrice, WEEELABEX, introducand criterii riguroase de calitate pentru etapele lantului de gestionare a deseurilor DEEE si asigurand monitorizarea standardizata a proceselor tehnologice ale companiilor de la colectare la procesare si eliminare nepoluanta.

Asociatia Environ deruleaza o activitate de pionierat si in domeniul schimbarilor climatice si eficientei energetice, deruland cu sprijinul Ambasadei Republicii Federale Germania, campanii de informare cu privire la efectele schimbarilor climatce asupra mediului inconjurator si impactul asupra vietii umane, precum si constientizarea importantei propriei contributii in reducerea amprentei de carbon si economisirea consumului de energie. Redu Amprenta de Carbon (www.sosclima.ro) este singura comunitate activa din Romania inscrisa in circuitul european al luptei pentru combaterea schimbarilor climatice.

Campanie de reciclare / Foto: Environ

Experienta de 10 ani a permis Asociatiei Environ sa avanseze intr-un ritm care sa urmeze directiile europene, stimuland prin eforturi sustinute tranzitia Romaniei catre o abordare sustenabila a dezvoltarii economice favorizand dezvoltarea durabila concomitent cu generarea de locuri de munca.

Pentru viitor, Environ isi asuma si mai activ profilul de organizatie puternica si de actor relevant in domneniul reciclarii: „Suntem un pilon de competenta si stabilitate pentru membrii si partenerii nostri. Depunem eforturi consistente pentru ca rolul si beneficiile politicii europene de mediu si importanta sa strategica sa fie recunoscute si aplicate consecvent si de catre tara noastra”, a mai declarat Andrei Orban.

Despre Environ

Asociatia Environ este o organizatie colectiva, non-guvernamentala si non-profit care instituie in Romania principiul european al raspunderii extinse a producatorului in domeniul deseurilor de echipamente electrice si electronice, promovand activ de peste 10 ani conceptele de colectare selectiva, reciclare si economie circulara in tara noastra. Informatii complete despre activitatea organizatiei sunt disponibile pe www.environ.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro