[P] Singurul ghid de care ai nevoie când te hotărăști să schimbi frigiderul
Când vine vorba de utilarea completă a unei bucătării, un electrocasnic necesar care face o diferență reală e un frigider bun. Din start dacă ai un frigider performant, viața ta va fi semnificativ mai ușoară. Nu va trebui să-ți faci grijă cu privire la alimente care se pot strica, nici în legătură cu spațiu insuficient, dar nici despre stricăciuni neprevăzute. Alimentele tale vor rezista bine, își vor păstra calitatea și vor fi gata mereu pentru ca tu să îți prepari o masă nutritivă.
În plus, în ziua de azi, frigiderele nici nu trebuie să fie un obiect de uz casnic plictisitor, care ocupă prea mult spațiu și care e neplăcut estetic. Există foarte multe opțiuni acum pentru orice buget și preferință personală, care nici nu consumă atât de multă electricitate și nu sunt atât de dăunătoare mediului.
În acest articol vom explora diverse tipuri de frigidere și te vom ghida ca tu să iei cea mai bună decizie pentru tine și casa ta. Un frigider bun ar trebui să-ți fie aproape zeci de ani și ar trebui să îți poată stoca toate alimentele pe care le consumi săptămânal, fără ca acestea să se strice. Pentru început, e foarte important să stabilești un buget în care îți dorești să te încadrezi. E unul dintre cele mai importante puncte de plecare în călătoria ta către cel mai bun frigider. Stabilește un preț estimativ în baza ofertelor pe care le găsești razant pe internet, dar și în funcție de tipul de frigider dorit. În general, frigiderele de tip side-by-side sunt cele mai costisitoare, iar cele simple, cu o singură ușă și un singur compartiment sunt cele mai accesibile.
Mai departe, gândește-te de ce capacitate ai nevoie. Capacitatea unui frigider se măsoară în litri. Pentru a stabili de ce capacitate ai nevoie, ia în calcul din câte persoane e compusă gospodăria ta. Acest lucru determină, desigur, ce cantitate de alimente vei avea în frigider. De exemplu, pentru o familie de 2-3 persoane, un frigider cu o capacitate de 150-250 litri ar trebui să fie suficientă. Pe de altă parte, pentru familiile mai numeroase, ar trebui să cercetezi frigiderele cu o capacitate între 250-350 litri. Familiile și mai numeroase s-ar putea orienta către un frigider de până în 850 de litri. În cazul în care ai nevoie de un frigider profesional, pentru o afacere, ar trebui să cercetezi piața pentru frigidere cu o capacitate de peste 1000 de litri, în funcție de ce nevoie specifice ai aici. Desigur, există și frigidere mai mici, în cazul în care acesta e folosit de o persoană, cu o capacitate de maximum 100 de litri. Te poți orienta și către un minifrigider, dacă nu dispui de spațiul necesar, sau dorești să îl integrezi într-un spațiu neconvențional.
Ca tipuri de frigidere, există patru tipuri de frigidere când ne referim la cum sunt compartimentate.
Frigidere cu ladă frigorifică în partea de sus
Au compartimentul de congelare în partea de sus. Sunt printre cele mai populare tipuri de frigidere, sunt accesibile și ocupă puțin spațiu.
Frigidere cu ladă frigorifică în partea de jos
La fel cum le sugerează și numele, acestea au congelatorul în partea de jos. Oferă un acces mai ușor către alimentele proaspete, mai ales dacă ai tendința să lași congelatorul mai degrabă gol.
Frigidere side-by-side
Aceste frigidere au două compartimente verticale, cu lada frigorifică în partea stângă și cea normală în dreapta. Oferă foarte mult spațiu de depozitare, sunt mai ușor de organizat și foarte accesibile fizic – sunt grozave pentru persoane de orice înălțime și condiție fizică.
Frigidere cu ușă franceză
Acestea sunt o combinație între toate tipurile de frigidere de mai sus. Au două uși verticale pentru frigider și un compartiment în partea de jos pentru congelator. Sunt printre cele mai versatile frigidere, fiind cunoscute pentru spațiul generos de care dispun.
Mai departe, e important să iei în calcul și eficiența energetică. Caută frigidere cu clasa energetică A sau B pentru a consuma mai puțin curent electric și pentru a polua mai puțin. Dacă alegi un frigider mai accesibil, dar cu clasă energetică redusă, vei avea mai mult de plătit la factura electrică pe parcursul timpului, fiind un electrocasnic care trebuie ținut tot timpul în priză.
Cum ziceam la început, există și multiple caracteristici pe care să le ai în vedere când îți cumperi un frigider. Poți alege unul care dispune și de un dozator de apă și gheață, care are rafturi și sertare ajustabile, control de temperatură, comandă vocală și alarmă. Poți alege inclusiv un model care îți oferă rețete în funcție de ce alimente ai în frigider.
Opțiunile sunt aproape infinite, dar nu uita ca întâi să stabilești bugetul și capacitatea, și să vizualizezi frigiderul în spațiul dorit. Nu ar trebui să alegi un model prea mic sau prea mare, ci cel care e potrivit pentru locuința și nevoile tale.