Sari direct la conținut

Pamantul are tot mai putine resurse pentru a face fata consumului uman (studiu american)

HotNews.ro

Pamantul suporta din ce in ce mai putin impactul ecologic al activitatilor umane. Este nevoie de 18 luni pentru ca resursele planetei consumate intr-un an sa se regenereze, arata un studiu al unui grup de cercetatori americani publicat marti.

Datele culese dintr-o suta de tari de Global Footprint Network, un grup de protectie a mediului, indica faptul ca umanitatea consuma resurse si produce dioxid de carbon, principalul responsabil al gazelor cu efect de sera, intr-un ritm cu 44% mai ridicat decat natura il poate absorbi.

„Amenintarile iminente la care trebuie sa facem fata astazi, mai ales schimbarilor climatice, dar si defrisarile, pescuitul excesiv, supra-utilizarea apei, sunt semnele unei tendinte alarmante”, scriu autorii raportului.

Global Footprint Network, cu sediul in Oakland, California, calculeaza in fieare an de la infiintarea sa in 2003 ceea ce numeste “amprenta ecologica” a peste 100 de tari si a umanitatii in ansamblu asupra planetei. Acest indicator determina cantitatea de uscat si de apa necesare pentru a produce resursele consumate de o anumita populatie si de a absorbi deseurile rezultate.

In ultimii zece ani, impactul omului asupra naturii a crescut cu 22% in timp ce bio-capacitatea, adica cantitatea de resurse pe care o poate produce natura, a ramas constanta sau chiar s-a diminuat, potrivit Global Footprint Network.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro