Panama devine prima țară din America Centrală care interzice pungile de plastic
Panama a devenit prima națiune din America Centrală care a interzis pungile de plastic de unică folosință, pentru a diminua poluarea care afectează semnificativ porțiunile de plajă și pentru a ajuta la combaterea uneia dintre cele mai importante provocări climatice ale lumii, conform ONU, scrie Reuters.
Națiunea de aproximativ 4 milioane de oameni s-a alăturat celor peste 60 de țări care au impus deja interdicții parțiale sau totale în ceea ce privește pungile de plastic, sau care au introdus taxe pentru a descuraja folosirea acestora.
Supermarketurile, farmaciile și magazinele din Panama vor fi nevoite să înceteze în cel mai scurt timp să mai folosească pungi de plastic, în timp ce magazinele en gros vor avea timp până în 2020 să se conformeze cu politica aprobată în 2018. Există și excepții în folosirea pungilor de plastic, din motive sanitare, precum în cazul alimentelor crude.
„Pare o măsură bună pentru că eviți să contribui la poluarea continuă a străzilor și a comunității”, a declarat Victoria Gomez, care locuiește în Panama City.
Păsările, țestoasele, focile, balenele și peștii se agață de multe ori sau înghit resturile pungilor de plastic din America Latină, una dintre cele mai biodiversificate regiuni din lume.
Luând în considerare creșterea estimată a consumului, în lipsa unor politici anti-poluare oceanele vor conține, ca greutate, mai mult plastic decât pești până în 2050, potrivit raportului New Plastics Economy publicat de Ellen MacArthur Foundation în 2016.