Sari direct la conținut

Pandemia a condus la scăderea screening-ului bolilor de inimă (studiu)

HotNews.ro
Cardiologie, Foto: Hotnews
Cardiologie, Foto: Hotnews

Procedurile pentru diagnosticarea și tratarea bolilor de inimă au scăzut cu aproape două treimi în primăvara anului 2020 comparativ cu 2019, potrivit unui sondaj publicat vineri la Viena și bazat pe studiul a 900 de spitale din 108 țări, potrivit AFP.

Sondajul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), cu sediul în Austria, arată o scădere cu 64% a examenelor cardiologice în martie-aprilie 2020 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, impactul fiind „brutal și semnificativ” și notabil în toate regiunile studiate.

Aproximativ 718.000 de controale cardiace nu au fost efectuate în spitalele studiate în aceste două luni din cauza primului val de pandemie, confirmând impactul negativ al acestuia din urmă asupra sistemelor de sănătate, potrivit autorilor.

Sondajul a analizat datele de la mai multe tipuri de examene cardiace, cum ar fi EKG-urile, angiogramele și testele de stres.

AIEA studiază și promovează în mod regulat utilizările civile ale energiei nucleare, în special la examinările medicale.

Potrivit organizației, scăderea numărului de controale se datorează „în principal faptului că pacienții evită examinările de teama unei posibile expuneri la coronavirus în spital”.

Agenția specifică faptul că lipsa de echipament de protecție pentru lucrătorii din domeniul sănătății a fost raportată în 22% din centrele studiate.

Arată că examenele cele mai afectate sunt cele care durează mai mult, precum și cele în care riscul de expunere la infecții cu coronavirus este mai mare.

Astfel, testele de stres în care picăturile de transpirație și salivă ar putea fi eliberate în aer au fost cele mai afectate, cu o scădere de 78%.

Bolile de inimă au fost principala cauză de deces la nivel mondial în ultimii douăzeci de ani.

În decembrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că „ucide mai mulți oameni ca niciodată”, cu nouă milioane de decese în 2019, o creștere de două milioane din 2000.

„Nu vrem ca persoanele cu boli de inimă să rateze diagnosticul și tratamentul în timp util sau să dezvolte complicații grave care ar fi putut fi prevenite”, a spus dr. Michelle Williams, de la Universitatea din Edinburgh, co-autor al studiului.

Anul trecut, AIEA a avertizat, de asemenea, asupra impactului negativ al pandemiei asupra serviciilor de medicină nucleară pentru tratamentul cancerului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro