Sari direct la conținut

Pandemia care decimează aricii de mare s-a răspândit dincolo de Marea Roșie, alarmându-i pe cercetători

HotNews.ro
Un arici de mare si o stea de mare, Foto: Roy Pedersen / Alamy / Profimedia Images
Un arici de mare si o stea de mare, Foto: Roy Pedersen / Alamy / Profimedia Images

O pandemie care se transmite în apele mării şi a decimat populaţiile de arici de mare din Marea Roşie afectează în prezent şi exemplarele din unele regiuni ale Oceanului Indian, riscând să se răspândească la nivel global, conform oamenilor de ştiinţă din Israel citaţi vineri de Reuters.

Specia de arici de mare afectată este binecunoscută pentru rolul său de protector al coralilor, iar decesele recente pun ecosistemul recifelor, deja fragil, în pericol şi mai mare. Pandemia a fost observată pentru prima dată în Golful Aqaba, în urmă cu un an, iar cercetătorii susţin că de atunci au identificat agentul patogen aflat la originea acesteia, prin analize moleculare, amintește Agerpres.

Oamenii de știință asociază acest agent patogen cu decesele în masă din Marea Roşie şi Peninsula Arabică, până în Insula Reunion din largul Madagascarului. Agentul patogen ucide rapid şi violent – în doar două zile coloniile pot fi pierdute – ceea ce face dificilă estimarea numărului de exemplare care mor, a precizat Omri Bronstein, zoolog la Universitatea din Tel Aviv şi la Muzeul de Istorie Naturală Steinhardt.

Cercetătorii se tem că pandemia va ajunge la Marea Barieră de Corali

Se pare că această pandemie se îndreaptă spre est, către apele tropicale ale Triunghiului de Corali, ce se întinde în largul Asiei de Sud-Est şi al Marii Bariere de Corali din Australia.

„Mă tem că, în situaţia actuală, aceasta este traiectoria, către asta se îndreaptă”, subliniat Omri Bronstein. Aceste constatări au fost publicate în jurnalul ştiinţific Current Biology.

Bronstein a descris specia de arici de mare afectată drept o „maşină de tuns iarba” în recifele de corali, deoarece îndepărtează algele care blochează lumina solară, permiţând astfel coralilor să prospere. În Golful Aqaba, nicio altă creatură nu a preluat acest rol, iar echipa lui Bronstein observă deja o creştere importantă a acoperirii cu alge.

„Când au început decesele în Marea Roşie, au fost atât de puternice, atât de abrupte şi atât de violente încât primele gânduri au fost că trebuie să fie vorba despre un tip de poluare sau despre ceva foarte grav, însă foarte localizat”, a spus el.

Patogenul care provoacă moartea aricilor de mare se răspândește rapid

Ulterior, fenomenul a fost observat la sud de Peninsula Sinai, unde acostează un feribot din Aqaba. Două săptămâni mai târziu s-a extins pe alţi 70 de kilometri. Cercetătorii au descris prezenţa pe fundul mării a mii de schelete ale speciei nu demult dominantă. Nu există nicio modalitate cunoscută de a stopa răspândirea bolii, a precizat Bronstein.

Însă există încă şansa de a crea o populaţie izolată de arici de mare, care ar putea fi reintrodusă ulterior. Echipa israeliană cooperează în prezent cu oameni de ştiinţă din regiune pentru a cartografia pandemia şi a aduna mai multe informaţii prin colectarea de mostre de ADN din diferite ape.

„Această coordonare şi această colaborare reprezintă una dintre soluţiile cheie pentru a gestiona situaţia care evoluează rapid”, a subliniat Bronstein.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro